Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 12 mai 2009 - Anul XIV, nr. 108 (4094)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Justiţie greoaie

Severin Tcaciuc, condamnat la 13 ani de închisoare într-un dosar din 2003

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Fugarul Severin Tcaciuc s-a mai „lipit” de o condamnare în România, după ce Judecătoria Miercurea Ciuc a finalizat un dosar vechi din 2003. Decizia nu este definitivă, iar avocaţii controversatului afacerist sucevean, aflat de mai mulţi ani în Austria, o pot ataca cu apel şi recurs.

 

Noua condamnare suferită de Severin Tcaciuc vizează neregulile economice comise în special la firmele SC Severin SRL Bosanci şi SC Seven American Trading SRL. Instanţa care a analizat dosarul l-a găsit vinovat pe Severin Tcaciuc pentru trei infracţiuni, două de evaziune fiscală şi una de instigare la înşelăciune privind calitatea mărfurilor, pedepsele cumulate fiind de 13 ani de închisoare. Pentru ultima faptă şi pentru una din faptele de evaziune fiscală, suceveanul a fost condamnat la câte patru ani de închisoare, în timp ce pentru a doua infracţiune de evaziune fiscală judecătorul a considerat că Severin Tcaciuc trebuie să stea la puşcărie 5 ani.

Cum în România se execută pedeapsa cea mai grea şi nu cumulat, ca în alte state, afaceristul sucevean va avea de stat în puşcărie cinci ani. Trebuie menţionat că soluţia dată de judecătorii din Miercurea Ciuc nu este definitivă şi mai poate fi atacată cu apel şi recurs la instanţele superioare.

 

Pentru ce a fost găsit vinovat Severin Tcaciuc

Ultimul dosar în care a fost condamnat Severin Tcaciuc a ajuns în instanţă acum şase ani. Procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava l-au acuzat pe controversatul om de afaceri că a prejudiciat bugetul de stat cu sume exorbitante.

Astfel, în calitate de asociat şi administrator al SC Severin SRL Bosanci şi SC Seven American Trading SRL, în perioada 1997-2001 s-a sustras de la plata obligaţiilor fiscale cu suma totală de 12,122 de miliarde de lei vechi, din care 7,073 miliarde de lei vechi reprezintă impozitul pe profit, iar 5,049 miliarde de lei vechi s-au adunat din neplata TVA-ului.

Anchetatorii au mai constatat că Severin Tcaciuc a dispus vânzarea solventului de extracţie amestecat cu aditivul MTBE, drept benzină Premium II, înşelând astfel cumpărătorii cu privire la calitatea mărfii. În acest mod, firma condusă de Severin Tcaciuc a realizat venituri ilegale în valoare de 3,663 miliarde de lei vechi.

 

A luat o grămadă de bani din casierie

Faptele săvârşite de Severin Tcaciuc nu se opresc aici. Procurorii au mai descoperit şi că a ridicat din casieria SC Severin SRL Bosanci şi SC Seven American Trading SRL, fără documente justificative, suma de 36 de miliarde de lei vechi, pe care i-a folosit în interes personal. Totul s-a făcut conform înţelegerii dintre Severin Tcaciuc şi soţia acestuia, Aneta Tcaciuc, administrator la SC Benysev SRL Vatra Dornei. Cei doi le-au cerut lui Ioan Moroşan, Cristian Socaciu şi Coca Angela Magopăţ să nu desfăşoare şi să înregistreze în contabilitatea SC Benysev SRL Vatra Dornei activitatea cu mijloacele de transport importate şi pentru care a beneficiat de facilităţi fiscale, ci, dimpotrivă, să vândă aceste mijloace de transport, iar veniturile să nu fie înregistrate în contabilitate, realizându-se astfel sustrageri de la plata obligaţiilor fiscale cu suma de 1,222 miliarde de lei vechi.

 

Condamnări şi pentru locotenenţii lui Severin

În acest dosar au mai fost trimise în judecată şi alte persoane. Dacă Aneta Tcaciuc a fost achitată pentru acuzaţia de evaziune fiscală, iar Coca Angela Magopăţ a fost achitată pentru evaziune fiscală şi înşelăciune cu privirea la calitatea mărfii, nu aceeaşi soartă au avut-o şi celelalte persoane implicate în cauză.

Cristian Socaciu, fost director executiv la firmele lui Severin Tcaciuc, a fost condamnat la câte patru ani atât pentru evaziune fiscală, cât şi pentru înşelăciune cu privire la calitatea mărfii.

Ioan Moroşan, fost director economic al firmelor lui Severin Tcaciuc, a primit câte doi ani de închisoare pentru două infracţiuni de evaziune fiscală.

Un alt apropiat al lui Severin Tcaciuc care a primit condamnare în acest dosar este Constantin Bujoreanu. El va avea de executat patru ani de închisoare pentru evaziune fiscală.

Tot la câte patru ani de închisoare au fost condamnaţi şi Maria Petrescu, respectiv Ioan Mercaş, administratorii unor societăţi comerciale de la care Severin Tcaciuc se aproviziona cu marfă.

 

Severin Tcaciuc nu a avut bani nici de avocat

Judecătorii de la Miercurea Ciuc au mai decis să-i oblige pe inculpaţi şi la plata unor cheltuieli judiciare către statul român. Severin Tcaciuc va avea de achitat 240.000 de lei (2,4 miliarde de lei vechi), din care „onorariul apărătorilor din oficiu va fi avansat Baroului Harghita din fondul Ministerului Justiţiei”.

Şi ceilalţi indivizi condamnaţi în acest dosar vor avea de plătit fiecare câte 15.000 de lei (150 de milioane de lei vechi), în timp ce Aneta Tcaciuc şi Coca Angela Magopăţ nu vor plăti nici un leu drept cheltuieli de judecată.

 

Ultima condamnare dintr-un şir lung

Această condamnare a lui Severin Tcaciuc vine să se adauge celor deja rămase definitive şi care au fost pronunţate în cursul anilor trecuţi.

Severin Tcaciuc a fost condamnat definitiv la pedepse cu închisoare între 1 an şi 2 ani şi 6 luni în dosare care privesc fapte de natură economică, furt şi ultraj. 

 

A primit azil politic în Austria

Chiar şi cu această ultimă condamnare, Severin Tcaciuc poate sta liniştit. El se află în Austria, unde a primit azil politic, iar cele patru cereri de extrădare depuse de statul român au fost respinse de judecători.

Severin Tcaciuc a fost arestat în 2001, iar în luna decembrie a reuşit să devină liber. Pe 28 februarie 2002 a fugit din ţară, cu câteva minute înainte de a fi dat în consemn la frontiere şi de atunci nu a mai călcat în România.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Severin Tcaciuc, condamnat la 13 ani de închisoare într-un dosar din 2003 .
 Vizualizări articol: 1099 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.43/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.4 din 7 voturi
Severin Tcaciuc, condamnat la 13 ani de închisoare într-un dosar din 20033.457

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Bravo Severin trimis de
(12 mai 2009, 11:30:25
Vor spune unii ca tot noi platim pagubele facute de altii statului roman...Parca daca ar fi altfel nu tot am plati?Macar unii sa o duca bine...;)Ce a facut sau face tzara asta pt noi?..de ar pleca toti ca eu sting lumina la urma...
1.1  RE: Bravo Severin trimis de
(12 mai 2009, 11:56:10
nu pui bine problema.asa te intreb si eu,ce ai facut tu pentru tara asta?
1.2  RE: Bravo Severin trimis de
(12 mai 2009, 12:37:56
Mda Zaraza...Stii ce am facut?..O greseala....sa ma nasc in tzara asta...Pe de alta parte cred ca am facut destule...si fac in fiecare zi cat traiesc pe aici...
2.   PRAF IN OCHI !!! trimis de
(12 mai 2009, 12:17:46
"Prinde orbul scoate-i ochii !" spune un proverb vechi. Oare justitia romana ne cred pe toti chiar atat de prosti ??? Atat tcaciuc cat si distrusul ala de gregorian bivolaru au iesit din tara cu stirea autoritatilor. De cati ani au fugit astia din tara chiar nu s-a reusit prinderea lor ??? HA HA HA !!!
3.   Infractor .......azilant politic trimis de
(12 mai 2009, 12:28:03
Cred ca si-n Austria au coruptii lor din moment ce nu extradeaza asa un infractor.

Afacerile lui merg foarte bine in continuare aici in tara si nu se oboseste nimeni sa ia o masura sa recupereze banii.Insa daca din greseala un penionar ia cu 2 lei mai multi bani la pensie decat i se cuveneau se recupereaza datoria imediat si cu penalitati...

Ce jigodii pot sa consuca tara asta...
4.   ... trimis de
(12 mai 2009, 12:48:37
aceeasi poveste de fiecare data...constatam si iar constatam.
5.   Rectificati titlul "fugarul"... trimis de
(12 mai 2009, 17:57:59
...de unde stiti ca a fugit? poate s-o tras cu masina sau avionul ,deci nu vad de ce exagerati.Si ciudata noastra care-si etaleaza prostia pe net (pe nume gabriela respectiv temida) stim ca are 2 masini si ceva de facut poc poc la ea si nu am citit nici un art. in care sa o vedem da mai stii poate e sexy braileanca sub o alta identitate.O seara faina.
5.1  RE: Rectificati titlul "fugarul"... trimis de
(12 mai 2009, 18:53:50
Conform definitie din dex (ce-i drept luata de pe google) "a fugi=A se departa, a se retrage dintr-un loc;A se sustrage, a se eschiva, a evita; a se cara, (fam.) a se carabani, a se matrasi, a o sterge, a o tuli. (Au ~ de la locul faptei.) 3. v. refugia. 4. v. evada. 5. v. dezerta. 6. a disparea, (pop.) a lipsi, (fig.) a o sterge".

P.S. Ce te intereseaza cate masini are temida si cu ce se ocupa ?
5.2  RE: Rectificati titlul "fugarul"... trimis de
(13 mai 2009, 07:33:44
Doamne...daca ar durea prostia...:))))))))))"Eruditu de Bosanci prostia ta n-are limite.Nu pot sa cred ca mai exista specimene precum egal cu zero....Si-a facut o fixatie de care nu poate scapa.Asta denota cat de multe frustrari are sarmanul bosancean.:))))
5.3  RE: Rectificati titlul "fugarul"... trimis de
(13 mai 2009, 07:35:36
"Eruditu"-nearticulat:)))))) sade bine egalului cu zero...::::))))))

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei