Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 12 mai 2009 - Anul XIV, nr. 108 (4094)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Puşi la plată

Bolnavii de diabet, revoltaţi de sistarea gratuităţii la testele de automonitorizare a glicemiei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO
Sistarea eliberării în regim de gratuitate a testelor de automonitorizare a diabetului zaharat pentru adulţi, ca urmare a epuizării bugetului alocat la acest capitol, a stârnit nemulţumiri în rândul sucevenilor suferinzi de această afecţiune, care se plâng că măsura îi va condamna la moarte şi ar vrea ca reprezentanţii sistemului sanitar să găsească o soluţie la problema lor.

”Este un genocid. Datoria şefilor din Sănătate este să facă rost de bani, nu să ne ia nouă un drept”, cred bolnavii, care ameninţă cu memorii şi acţiuni în instanţă.

Vineri, la ambulatoriul de specialitate din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă, zeci de pacienţi aşteptau la coadă pentru a-şi lua reţeta. Oamenii cu reşedinţa în altă localitate, nemulţumiţi de drumurile lungi şi costisitoare pe care au trebuit să le parcurgă până la Suceava şi sătui de orele de aşteptare din faţa cabinetului, erau cei mai revoltaţi de noua măsură luată în contextul lipsei de fonduri.

Aşezaţi pe scaune sau stând în picioare, fiecare după cum a avut noroc, bolnavii sau aparţinătorii acestora, majoritatea persoane în vârstă, îşi blestemau soarta cu gândul la viitorul şi mai sumbru care îi aşteaptă.

 

Pacienţii: „O să murim cu zile!”

„Am diabet de 11 ani, insulino-dependent, şi am nevoie de trei teste pe zi. Ca să le cumpăr din banii mei m-ar costa circa 300 de lei pe lună. Trăiesc dintr-un ajutor social de 20 de lei şi din alocaţia complementară a copilului, de 30 de lei. De unde să le mai plătesc şi pe astea? O să murim cu zile! Mai fac o criză ca aseară (n. r. joi), când glicemia mi s-a urcat la 464, şi s-a terminat cu mine”, îşi varsă oful Elena Tabără, de 51 ani.

„Bărbatul meu are 75 de ani şi este bolnav de diabet din 2003. Are probleme cu inima, cu picioarele, care sunt albăstrui, nu vede bine şi nici nu aude. Pentru toate bolile lui cheltuieşte pe lună vreo 300 de lei, dintr-o pensie de 400 de lei. Ia bani puţini de la stat, deşi a lucrat 29 de ani la CAP, la vite, în condiţii grele. Nu o să-i mai ajungă nici de teste şi nici de o bucată de pâine”, mărturiseşte soţia lui Ion Gabor.

„Din câte am aflat, este o decizie pe plan local. Nu mi se pare corect ca bolnavii din toată ţara să aibă acces gratuit la testele pentru determinarea glicemiei, iar sucevenii nu. Am să fac memorii la toate forurile competente pentru a le primi în continuare gratuit sau măcar compensat şi, dacă nu rezolv nimic, apelez la instanţă pentru a-mi recupera banii cheltuiţi”, avertizează o altă aparţinătoare, Aurelia Sandu.

 

CAS poate plăti doar testele pentru copii

Vineri, responsabilii de la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava au arătat că bugetul alocat pentru anul în curs permite eliberarea medicamentelor gratuite către toţi pacienţii cu diabet, dar nu şi eliberarea testelor de automonitorizare a diabetului zaharat pentru adulţi, ci doar pentru copii.

Purtătorul de cuvânt al instituţiei, Anda Sălăgean, a explicat că fondul alocat în 2009 judeţului Suceava la acest capitol este de 178.000 lei, din care 83.000 lei pentru adulţi şi 95.000 lei pentru copii, şi a subliniat că, în primul trimestru, consumul a fost de 719.866,40 lei, din care 688.962,40 lei – adulţi şi 30.904,00 lei – copii, ceea ce înseamnă că fondurile rămase disponibile pentru perioada aprilie – decembrie a anului în curs sunt de doar 64.096 lei, pentru testele minorilor.

”În baza contractelor pe care le avem încheiate cu farmaciile din judeţ suntem obligaţi să informăm asupra bugetului existent şi nu putem obliga farmaciile să elibereze medicamente şi materiale sanitare pentru care nu avem buget şi pe care nu le putem plăti”, a spus Anda Sălăgean, cu precizarea că medicii specialişti au fost puşi în temă cu privire la depăşirea bugetară şi au primit recomandarea de a nu mai prescrie teste pentru adulţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bolnavii de diabet, revoltaţi de sistarea gratuităţii la testele de automonitorizare a glicemiei.
 Vizualizări articol: 1178 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 2 voturi
Bolnavii de diabet, revoltaţi de sistarea gratuităţii la testele de automonitorizare a glicemiei1.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Calm, mult calm trimis de
(12 mai 2009, 11:33:00
nu va agitati ca or fi si bani mai incolo ,numai sa va dea D-zeu zile sa rezistati! votati in continuare cu papilon si banii nostrii vor fi ai lor in intregime ! aveti rabdare sa vinda pedelistii tuaregurile si qurile si va dau bani de teste ! DAR SA AVETI PUTINTICA RABDARE! SI SA VA GINDITI LA EUROPARLAMENTARE SA VOTATI TOT CU PORTOCALIUL CA UITE ASA N-O SA MAI STATI LA COZI LA ANALIZE PENTRU CA NU O SA SE MAI FACA DELOC! ATENTIE ATENTIE DE 3 ORI ATENTIE CU CINE VOTATI ! PORTOCALIU=DEZASTRU!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei