Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 12 mai 2009 - Anul XIV, nr. 108 (4094)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sed Lex: Posibilele sancţiuni CE în cazul României, cauzate şi de politizarea instituţiilor statului

Marţi, 12 Mai 2009 (14:49:09)
Reprezentanţii Alianţei "Sed Lex" consideră că sancţiunile pe care Comisia Europeană ar putea să le impună României sunt cauzate nu numai de dosarul pe Justiţie, ci şi de faptul că instituţiile statului se politizează, iar modul în care se vor cheltui banii europeni "naşte mari suspiciuni".

"Foarte mulţi dintre partenerii noştri europeni şi în special sindicatele din Germania s-au interesat de modalitatea în care vor fi numiţi noii şefi ai instituţiilor statului. Partenerii germani au argumentat că interesul lor este îndreptat asupra modului în care se cheltuiesc banii colectaţi din taxele şi impozitele salariaţilor din Germania, una din ţările care contribuie cel mai mult la bugetul Uniunii Europene", se arată într-un comunicat de marţi al Alianţei "Sed Lex".

Potrivit sursei citate, declaraţiile liderului PSD Mircea Geoană confirmă faptul că pe lângă Codul civil şi Codul penal sunt şi alte probleme care pot bloca alocarea de fonduri, însă autorităţile nu vor să renunţe la măsurile "aberante" de politizare a instituţiilor, "fapt care va izola România şi va creşte neîncrederea în capacitatea României de a crea un stat de drept".

Liderul PSD Mircea Geoană i-a cerut preşedinteluiTraian Băsescu, într-o scrisoare deschisă transmisă luni, convocarea de urgenţă a unei întâlniri "cu toţi factorii responsabili pentru continuarea reformei în Justiţie", invocând pericolul ca România să fie supusă sancţiunilor UE şi în apropierea unei noi evaluări CE.

Mircea Geoană a declarat că există informaţii coerente şi solide care indică riscul tăierii fondurilor europene după Raportul CE pe Justiţie din vară, lansând un apel către preşedintele Traian Băsescu să ia măsuri împreună cu instituţiile abilitate pentru a evita acest risc.

În replică, preşedintele Traian Băsescu a susţinut că declaraţiile preşedintelui PSD Mircea Geoană despre posibila tăiere a fondurilor UE destinate României după raportul CE din vară sunt regretabile şi au un evident caracter electoral.

"În cursul săptămânii trecute, preşedintele României, Traian Băsescu, a avut o convorbire telefonică cu domnul Mircea Geoană, în cadrul căreia şeful statului a avertizat că va trimite o scrisoare preşedinţilor celor două partide aflate la guvernare, precum şi preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, prin care va atrage atenţia că întârzierea adoptării Codurilor şi blocarea în Parlament a dosarelor de corupţie sunt de natură să aducă prejudicii României", se arată într-un comunicat al preşedinţiei remis, luni, agenţiei MEDIAFAX.

Preşedintele Traian Băsescu i-a adresat, marţi, o scrisoare liderului PSD Mircea Geoană, pe tema dezbaterilor privind codurile juridice, după ce, luni seară, liderul social-democrat i-a adresat scrisoarea deschisă pe acelaşi subiect.

Ministrul Cătălin Predoiu a afirmat, marţi, la RFI România, că justiţia a devenit un lait-motiv al campaniei electorale, lucrurile nestând atât de rău pe cât vor unii să le prezinte, iar raportul de ţară va reflecta ce minusuri sau plusuri a avut fiecare instituţie în parte, inclusiv Parlamentul

Întrebat despre rezoluţia recentă a Bundestagului referitoare la România şi de riscul ca UE să taie fondurile destinate Bucureştiului "din cauza reformei precare a justiţiei", Predoiu a susţinut că "este o poziţie de presiune care confirmă presiunile anterioare care au fost puse de statele membre pe Comisia Europeană, dar orice speculaţie pe această temă este prematură în acest moment".

"În opinia mea, România nu se află în situaţia Bulgariei de anul trecut. Prin urmare, în opinia mea, nu cred în acest moment că se poate vorbi de aplicarea unor astfel de sancţiuni. Asta nu înseamnă că nu trebuie să ne preocupe acest semnal pe care l-am primit şi să discutăm deschis cu evaluatorii care vor continua să îşi desfăşoare misiunea în această lună şi la începutul lunii viitoare problemele care au rămas sau pe care dânşii le consideră nerezolvate, pentru că este posibil ca multe aspecte să fie lămurite în cursul misiunilor de evaluare. De asta vin aici, ca să se informeze", a declarat Predoiu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sed Lex: Posibilele sancţiuni CE în cazul României, cauzate şi de politizarea instituţiilor statului.
 Vizualizări articol: 551 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sed Lex: Posibilele sancţiuni CE în cazul României, cauzate şi de politizarea instituţiilor statului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei