Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 5 mai 2009 - Anul XIV, nr. 102 (4088)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Suspendarea ordinelor ministeriale privind neplata unor sporuri în justiţie,contestată de MJ

Marţi, 5 Mai 2009 (15:51:57)

Ministerul Justiţiei informează, marţi, că a contestat decizia Curţii de Apel Bucureşti prin care s-au suspendat ordinele ministrului Cătălin Predoiu referitoare la achitarea sporurilor în justiţie doar celor care au decizii definitive şi executorii.

"Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti a luat notă de comunicatul nr. 183/BIRP din 27 aprilie 2009 al Curţii de Apel Bucureşti, prin care această instanţă informează cu privire la soluţia de suspendare până la pronunţarea instanţei de fond a aplicării a două ordine ale ministrului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, referitoare la plata sporului de 50 la sută de risc şi suprasolicitare neuropsihică numai acelor persoane din sistemul instanţelor care dispun de titluri executorii ce dispun plata acestora pentru viitor sau în continuare", se arată într-un comunicat remis, agenţiei MEDIAFAX, de către Biroul de presă al MJLC.

În finalul comunicatului din 27 aprilie 2009, Curtea de Apel Bucureşti precizează: "Prin suspendarea celor două ordine Ministerul Justiţiei va fi obligat să plătească sporul de 50 la sută tuturor judecătorilor".

"Ministerul atrage atenţia asupra faptului că această ultimă precizare din comunicatul de presă al Curţii de Apel Bucureşti reprezintă o afirmaţie eronată. Ministerul îşi va exercita drepturile procesuale faţă de hotărârile citate în comunicatul Curţii de Apel Bucureşti din dosarul 3417/2/2009, atacându-le cu recurs", arată sursa citată.

Curtea de Apel Bucureşti decis suspendarea, până la o soluţie pe fond, a deciziilor Ministerului Justiţiei (MJ) referitoare la achitarea sporului de 50 la sută pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică doar pentru magistraţii care au obţinut hotărâri judecătoreşti.

"Curtea de Apel Bucureşti, Secţia a VIII-a de contencios administrativ şi fiscal a dispus suspendarea Ordinelor 1163/C/2009 şi 1165/C/2009 emise de ministrul Justiţiei, până la pronunţarea instanţei de fond", se arată într-un comunicat din 27 aprilie al instanţei.

Astfel, prin Ordinul 1163/C/2009 se revocase o altă dispoziţie, Ordinul 768/C/2009 al ministrului Justiţiei, prin care se acordase judecătorilor, începând cu data de 1 martie, sporul de 50 la sută pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică.

Ulterior, în 9 aprilie, prin Ordinul 1165/C/2009 s-a dispus achitarea sporul de 50 la sută doar judecătorilor care deţin titluri executorii prin care li se recunoaşte plata "pentru viitor" sau "în continuare" a sporului.

Astfel, prin suspendarea celor două ordine, Ministerul Justiţiei va fi obligat să plătească sporul de 50 la sută tuturor judecătorilor, fiind din nou în vigoare ordinul anterior. Aceste ordine nu au fost publicate pe site-ul Ministerului Justiţiei, pentru că, având caracter normativ, nu este obligatorie publicarea lor.

Prin Ordinul 768/C din 4 martie 2009 s-a aprobat acordarea sporului de risc şi suprasolicitare neuropsihică pentru judecătorii din cadrul instanţelor judecătoreşti, începând cu data de 1 martie.

Fondurile necesare pentru plata acestui spor sunt de 25 de milioane de lei lunar.

Considerentele legale ale emiterii ordinului au fost Decizia ICCJ numărul 21 din 2008, prin care instanta supremă a admis recursul în interesul legii cu privire la interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor articolului 47 din Legea 50/1996 în raport cu dispoziţiile Ordonanţei de Guvern 83/200 pentru modificarea şi completarea acestei legi şi Legea bugetului de stat 18/2009.

Emiterea ordinului a fost impusă de necesitatea eliminării diferenţelor de salarizare a magistraţilor, în funcţie de ordonatorul bugetar care îi plăteşte. O parte dintre magistraţi primeau aceste sume în temeiul unei decizii din 2008 a preşedintelui ICCJ, respectiv a Deciziei 109/2008 a preşedintelui CSM. Un ordin similar a fost emis de Ministerul Public în 3 martie.

Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti a solicitat sumele necesare prin proiectul de buget înaintat Ministerul Economiei şi Finanţelor şi a primit o parte din acestea.

În martie 2008, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a luat în discuţie recursul în interesul legii promovat de procurorul general al României, ca urmare a practicii neunitare a instanţelor inferioare în ce priveşte acordarea acestor drepturi, unele instanţe admiţând acţiuni în acest sens, altele respingând.

În septembrie 2008, contrar propunerii procurorului general, Secţiile Unite ale ICCJ au aprobat acordarea sporului de risc şi suprasolicitare neuropsihică de 50 la sută din salariul de bază brut lunar pentru magistraţi şi personal auxiliar, pentru a evita discriminarea, deoarece s-a constatat că normele care reglementau compensaţia nu au fost abrogate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Suspendarea ordinelor ministeriale privind neplata unor sporuri în justiţie,contestată de MJ.
 Vizualizări articol: 747 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Suspendarea ordinelor ministeriale privind neplata unor sporuri în justiţie,contestată de MJ0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei