Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 5 mai 2009 - Anul XIV, nr. 102 (4088)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Decizie

Greva profesorilor, amânată pentru joi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Grevă numai în zilele cu teze unice. Aceasta a fost decizia sindicaliştilor din educaţie, în momentul în care reprezentanţii Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării au anunţat că intenţionează să decaleze calendarul tezelor, pentru a evita boicotarea acestora de către protestele profesorilor.

Dacă ministrul educaţiei, Ecaterina Andronescu a reprogramat teza de astăzi de la limba română, pentru joi, asta nu înseamnă că s-a renunţat la boicotarea examenului. Profesorii intră astăzi la ore, şi vor fi în grevă joi, când elevii din ultimii doi ani de gimnaziu ar trebui să susţină prima teză unică din semestru, cea la limba şi literatura română.  

În nici o şcoală din judeţul Suceava nu se vor ţine joi ore de curs, iar profesorii spun că dacă ministerul va mai modifica încă o dată ziua de examen, şi protestele lor vor fi decalate din nou.

 „Facem grevă dacă e teză. S-a modificat calendarul tezelor, îl modificăm şi noi pe cel al protestelor”, a declarat Constantin Cernica, preşedintele Sindicatului Judeţean din Învăţământul Preuniversitar „Spiru Haret”, sindicat afiliat la nivel naţional la FSLI.

 

Greva se va declanşa în toata şcolile din judeţ

Constantin Cernica a subliniat că „în grevă vor fi toate cadrele didactice din judeţ, condiţii în care în nici o şcoală nu se vor ţine ore. Profesorii vor fi în şcoală, însă nu vor face ore”.

Dacă ideea unei greve generale surâde într-o oarecare măsură elevilor, părinţii lor sunt însă revoltaţi. O parte dintre elevi spun că orele vor fi oricum recuperate sâmbăta, iar o altă parte, în special elevii din clasele a şaptea şi a opta, este de părere că greva dascălilor nu este binevenită.

„Noi am învăţat, ne-am pregătit pentru teză, iar acum nu o dăm. Fie că e grevă, fie că o reprogramează, oricum nu îmi place”, a declarat o elevă în clasa a opta de la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” din Suceava.

 

Bani insuficienţi pentru salariile profesorilor

Sindicaliştii nu exclud nici posibilitatea de a face grevă generală şi în celelalte zile în care se vor desfăşura tezele unice la matematică, istorie şi geografie. Decizia dascălilor ar putea duce la un adevărat haos în sistemul educaţional, întrucât, dacă elevii nu susţin tezele, mediile semestriale nu pot fi încheiate, şi în consecinţă nici anul şcolar nu poate fi încheiat.

Motivele declanşării grevei generale din educaţie sunt adoptarea O.U.G. nr. 34/2009 cu privire la rectificarea bugetară pe anul 2009 şi reglementarea unor măsuri financiar-fiscale, prin care, de la cheltuielile de personal pentru învăţământul preuniversitar, a fost tăiată suma de 811,89 milioane lei, iar din bugetul MECI, suma de 676 milioane lei. În aceste condiţii, fondurile pentru plata integrală a salariilor în anul 2009 şi pentru continuarea investiţiilor în infrastructura din unităţile de învăţământ sunt insuficiente.

De asemenea, alocarea pentru cercetare, în anul 2009, a unui buget diminuat cu peste 70% faţă de cel din anul 2008, fapt care va conduce la imposibilitatea continuării unor programe şi contracte de cercetare, precum şi la concedierea a numeroşi cercetători, imposibilitatea elaborării de către Guvernul României a unei noi legi de salarizare unitară în sectorul bugetar, neexecutarea hotărârilor judecătoreşti definitive şi irevocabile sunt alte motive care au dus la declanşarea protestelor din educaţie.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Greva profesorilor, amânată pentru joi.
 Vizualizări articol: 767 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.3 din 3 voturi
Greva profesorilor, amânată pentru joi2.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei