Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 5 mai 2009 - Anul XIV, nr. 102 (4088)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Lovitură

Turismul estival în Bucovina începe prin suspendarea trenurilor de weekend

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Cu argumente ambalate în indicatori economici, ministrul transporturilor, Radu Berceanu, dă o lovitură directă sub centură proiectului de relansare a turismului în Bucovina şi indirect susţinătorului acestuia, colegului său din PD-L, Gheorghe Flutur. De asemenea, este şi un răspuns la declaraţiile unei alte colege de partid a celor doi, ministrul Turismului, Elena Udrea, care nu demult promitea avioane şi trenuri speciale către Bucovina, pentru că până la autostrăzi mai este drum lung.

Declaraţiile de susţinere a turismului în Bucovina lansate de la nivelul Cabinetului Boc se materializează, surprinzător, prin anularea unuia dintre puţinele mijloace de transport civilizat către Nordul ţării, trenurile intercity.

Ministerul Transporturilor a dispus, la începutul lunii aprilie, ca din data de 9 mai a.c., una dintre cele două perechi de trenuri intercity Bucureşti-Suceava/ Suceava-Bucureşti să se anuleze în zilele de sâmbătă şi duminică, adică exact în perioada în care se presupune că oamenii pleacă şi se întorc din weekend şi au nevoie de mijloace de transport.

În opinia oficialilor de la Ministerul Transporturilor, un tren care pleacă din Suceava la ora 5.05 şi ajunge în Bucureşti Nord la ora 11.37 şi perechea sa, care pleacă din Bucureşti la 17.01 şi ajunge în Suceava la 23.20, nu reprezintă o opţiune valabilă pentru cineva interesat de Bucovina, fie pentru afaceri, fie pentru turism.

În urma acestei decizii, din 9 mai, în intervalul orar 14.00-21.00, în weekend călătorii nu mai au nici o posibilitate să ajungă cu trenul în nordul Moldovei, la Suceava, Botoşani, Paşcani şi Roman. Dacă mai amintim că Gara de Nord din Bucureşti are legătură cu aeroportul Otopeni din oră în oră, spre deosebire de autogări sau aeroportul Suceava sau Iaşi, şi că trenurile intercity sunt preferate, în general, de oamenii de afaceri şi turiştii străini, atunci decizia de anulare pare cu atât mai neavenită.

Trenurile intercity 552/553 trecute la anulare sunt compuse din cinci vagoane modernizate, din care patru de clasa a II-a, cu 298 de locuri şi un vagon de clasa I, cu 52 de locuri, toate dotate cu instalaţii de aer condiţionat, prize şi compartiment minibar.

 

Anularea trenurilor riscă să lase fără slujbă 300-400 de suceveni

Din datele pe care am reuşit să le obţinem de la CFR Călători, în ultimele două weekenduri (cel de după Paşte şi din minivacanţa de 1 mai), duminică, 3 mai, s-au vândut 260 de bilete la trenul 553 şi 114 bilete la trenul 552, iar sâmbătă, 26 aprilie, s-au vândut 118 bilete la trenul 553 şi 231 de bilete la trenul 552.

Odată cu impactul asupra turismului, anularea de trenuri are şi consecinţe de ordin social în Suceava, deoarece riscă să lase fără slujbă 300-400 de oameni, din toate ramurile CFR. De la începutul acestui an, pe Regionala Iaşi, de care ţine şi Suceava, au fost anulate 22 de trenuri.

Sindicaliştii de la Uniunea Teritorială a Sindicatelor Feroviare Iaşi au transmis forului lor de la Bucureşti, pentru a comunica mai departe Ministerului Transporturilor, punctul lor de vedere în legătură cu anularea trenurilor.

Astfel, sindicaliştii susţin că măsura nu este motivată, deoarece gradul de utilizare a trenurilor 552/553 este bun şi că traficul de călători în perioada următoare este prognozat a creşte, având în vedere programele turistice care se desfăşoară în Bucovina. Ei propun ca în weekend aceste trenuri să aibă doar patru vagoane pentru a reduce astfel cheltuielile.

Trenul intercity Bucureşti-Suceava nu este singurul care nu mai este pe placul Ministerului Transporturilor. Pe relaţia Iaşi- Galaţi şi Iaşi-Cluj Napoca, toate centre universitare şi destinaţii turistice s-au anulat trenuri “până la noi dispoziţii”.

De reducerea numărului de trenuri pe relaţia Cluj-Iaşi au de suferit şi staţiunile turistice Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc şi Gura Humorului, cu zonele turistice satelite.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Turismul estival în Bucovina începe prin suspendarea trenurilor de weekend.
 Vizualizări articol: 2192 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.2 din 5 voturi
Turismul estival în Bucovina începe prin suspendarea trenurilor de weekend2.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Ce am ales, si ce am primit trimis de
( 5 mai 2009, 12:05:24
Stimabililor, va recomand calduros sa inchideti toate trenurile, sa va luati prietenii gen Fluture si Primarul Yeti si sa permiteti Bucovinei sa devina un stat independent.

Puteti realiza toate aceste lucruri foarte complicate pentru Dumneavoastra, stimati demnitari, ministri, primari, sefi ai CSJ, in toata perioada voastra de gratie.

Va doresc o pensionare grabnica si placuta in Siberia, poate acolo veti putea fi tratati exact cum meritati.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei