Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 8 apr 2009 - Anul XIV, nr. 81 (4067)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6438 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Geoană: Rectificarea bugetară trebuie să facă obiectul unei discuţii specifice în coaliţie

Miercuri, 8 Aprilie 2009 (15:36:05)
Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, miercuri, în urma întâlnirii avute cu reprezentanţii PSD în Guvern - miniştri, secretari de stat, şefi de agenţii - că apropiata rectificare de buget trebuie să facă obiectul unei discuţii specifice în coaliţia PSD-PDL.

"Principala concluzie este că un act de o astfel de importanţă (rectificarea bugetară, n.r.) trebuie să facă obiectul unei discuţii specifice în coaliţia PSD-PDL. În acest moment, miniştrii social-democraţi au primit ca sarcină să facă o estimare cu privire la costurile sociale şi economice ale propunerilor avansate la nivelul Guvernului azi (miercuri, n.r.)", a declarat liderul PSD.

Geoană a precizat, totodată, că din discuţiile cu reprezentanţii PSD în Guvern a înţeles că în şedinţa de Guvern de miercuri nu se va lua în dezbatere OUG prin care se doreşte rectificarea de buget.

"Aşteptăm această venire în coaliţie, dar şi prezenţa premierului Boc şi a principalililor miniştri din Cabinetul său la o întâlnire cu conducerea Parlamentului României pentru a putea să ţinem şi Parlamentul informat", a adăugat Geoană.

El a mai arătat că se impune respectarea strictă a legii cu privire la propunerile de modificare a Codului Fiscal şi şi-a exprimat speranţa ca noul Guvern să nu preia "năravul greşit" al vechii guvernări în ceea ce priveşte emiterea de ordonanţe de urgenţă, care nu mai permit dezbaterea publică prealabilă.

"E obligatoriu ca un astfel de eventual demers să fie dezbătut public. Personal am dubii importante cu privire la eficacitatea unui astfel de impozit (forfetar, n.r.) şi am senzaţia că există un risc de a aplica aceeaşi politică prociclică pe care şi Guvernul Tăriceanu I a aplicat-o la început de 2005. Atunci când economia este în recesiune nu te apuci să creşti taxele, ci, dimpotrivă, trebuie să stimulezi activitatea economică prin orice mijloace", a spus Geoană.

Premierul Emil Boc a declarat, luni, agenţiei MEDIAFAX, că va discuta cu grupurile parlamentare despre acordul cu FMI după ce va primi un răspuns la scrisoare şi după discuţiile cu sindicatele, precizând că proiectul de reducere a cheltuielilor va fi analizat în Guvern ulterior tuturor acestor întâlniri. Întâlnirea era programată iniţial pentru luni, 6 aprilie.

România a convenit asupra unui acord stand-by pe doi ani cu Fondul Monetar Internaţional pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.

Programul de ajutor extern urmează să fie discutat de Consiliul Executiv al FMI de la Washington, iar prima tranşă a finanţării, de cinci miliarde euro, va fi disponibilă imediat după aprobare.

În ceea ce priveşte prima tranşă din împrumutul de cinci miliarde de euro acordat de Comisia Europeană, aceasta va intra în România la începutul lunii iulie.

Guvernul pregăteşte în acest interval un pachet de măsuri sub forma unei ordonanţe de urgenţă, prezentată vineri de MEDIAFAX, incluzând, printre altele, rectificarea bugetară, introducerea impozitului forfetar, limitarea sporurilor şi indemnizaţiilor, blocarea angajărilor în sectorul public.

Rectificarea bugetară care va fi efectuată de Guvern în perioada imediat următoare va reduce bugetele tuturor ministerelor, cele mai mari sume fiind tăiate de la Agricultură, Apărare, Administraţie şi Interne şi Educaţie, singurul minister care va primi fonduri suplimentare fiind cel al Muncii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Geoană: Rectificarea bugetară trebuie să facă obiectul unei discuţii specifice în coaliţie.
 Vizualizări articol: 367 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Geoană: Rectificarea bugetară trebuie să facă obiectul unei discuţii specifice în coaliţie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei