Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 8 apr 2009 - Anul XIV, nr. 81 (4067)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6438 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

E.ON: Scăderea preţului gazelor ar trebui să se realizeze pe termen mediu, nu imediat, de la 1 mai

Miercuri, 8 Aprilie 2009 (15:35:32)
Scăderea preţului la gaze ar trebui să se realizeze pe termen mediu, cu o corelare cu costurile de furnizare, nu imediat, de la 1 mai, pentru că va duce la o suportabilitate mai scăzută din partea consumatorilor a majorărilor ulterioare, consideră E.ON.

"Orice decizie de a reduce preţurile finale trebuie să se bazeze pe o soluţie sustenabilă pe termen mediu: o scădere imediată a preţului final - în condiţiile în care aceasta nu este corelată cu costurile reale de furnizare a gazelor naturale - va duce ulterior la o suportabilitate şi mai scăzută a preţului final pentru consumatori. Acesta va trebui să includă tarife care să permită atât recuperarea diferenţelor de cost rezultate din anticipata reducere a preţului final, cât şi acoperirea costurilor operatorilor conform reglementărilor în vigoare", se arată într-un comunicat al distribuitorului şi furnizorului de gaze şi electricitate E.ON România.

Compania apreciază că preţul gazelor ar trebui scăzut pe termen mediu, şi nu de la 1 mai, pentru că altfel va trebui să crească în perioada următoare.

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a cerut distribuitorilor şi furnizorilor de gaze, la sfârşitul săptămânii trecute, să găsească soluţii prin care consumatorii să beneficieze în viitorul apropiat de reducerea preţurilor.

ANRE a cerut acest lucru după ce premierul Emil Boc i-a comunicat preşedintelui Agenţiei, Petru Lificiu, într-o şedinţă a Guvernului de săptămâna trecută, că nu consideră corect ca preţurile gazelor să fie menţinute pentru acoperirea pierderilor distribuitorilor.

Lificiu declarase anterior chemării sale la Guvern că preţurile gazelor ar putea fi scăzute cu până la 3% la 1 aprilie, dar ANRE a decis să le menţină pentru a permite distribuitorilor să îşi recupereze o serie de pierderi înregistrate în 2008. El a mai spus atunci că preţurile ar putea să scădă în toamnă.

În urma discuţiei cu Boc, ANRE a reanalizat situaţia preţurilor gazelor, iar Lificiu i-a transmis premierului că preţurile la gazele naturale vor scădea cu 3% la 1 mai.

"Companiile grupului E.ON au luat act de solicitarea ANRE şi analizează această posibilitate. Considerăm că este necesar ca toţi operatorii de pe piaţa gazelor naturale din România să contribuie la identificarea unor soluţii viabile, astfel încât preţul final al gazelor naturale să fie suportabil pentru consumatori şi în acelaşi timp să acopere în totalitate costurile justificate ale operatorilor din piaţă, având în vedere că marjele operatorilor sunt stabilite de către ANRE", se mai arată în comunicatul E.ON România.

Cei doi distribuitori importanţi de gaze, Distrigaz Sud şi E.ON Gaz România, au arătat că în primul trimestru au consemnat pierderi cumulate de 180 milioane de lei din cauză că ANRE nu le-a acceptat cererile de majorare a tarifelor la gazele naturale la 1 ianuarie. Cele două companii au cerut ANRE să majoreze preţurile atât la 1 ianuarie, cât şi la 1 aprilie, dar autoritatea a refuzat.

Preţul gazelor naturale a crescut anul trecut de două ori, respectiv cu 8,5% în luna februarie şi cu 12,5% în iulie.

E.ON Gaz, fosta companie de stat Distrigaz Nord, a fost privatizată în 2005 de grupul german E.ON.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului E.ON: Scăderea preţului gazelor ar trebui să se realizeze pe termen mediu, nu imediat, de la 1 mai.
 Vizualizări articol: 390 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
E.ON: Scăderea preţului gazelor ar trebui să se realizeze pe termen mediu, nu imediat, de la 1 mai0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei