Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 8 apr 2009 - Anul XIV, nr. 81 (4067)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6438 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Persoana care urmăreşte victima fără drept sau fără un interes legitim, pedepsită pentru hărţuire

Miercuri, 8 Aprilie 2009 (13:29:23)
Parlamentarii Subcomisiei de adoptare a Codului penal au decis ca la infracţiunea de hărţuire să se precizeze că cel care îşi urmăreşte victima fără drept sau fără un interes legitim să fie pedepsit.

Parlamentarii au adoptat textele infracţiunilor cuprinse în titlul privind infracţiuni contra libertăţii persoanelor.

Ei au votat ca la articolul 206 privind hărţuirea să se precizeze că "fapta persoanei care, în mod repetat, urmăreşte victima ori îi supraveghează locuinţa, locul de muncă sau alte locuri frecventate de către aceasta, fără drept şi fără un interes legitim, cauzându-i astfel o stare de temere, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 6 luni sau cu amendă".

Alineatul 2 al articolului 206 arată că "efectuarea de apeluri telefonice sau comunicări prin mijloace de transmitere la distanţă, care prin frecvenţă sau conţinut alarmează victima, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă. Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate"

Astfel, forma adoptată de parlamentari adaugă la propuenrea Ministerului Justiţiei expresia "fără drept sau fără un interes legitim".

Totodată, parlamentarii au adoptat articolele din capitolul privind traficul şi exploatarea persoanelor vulnerabile.

Astfel, au fost adoptate infracţiunile propuse de Ministerul Justiţiei privind sclavia, traficul de persoane, traficul de minori, supunerea la muncă forţată sau obligatorie, proxenetism, exploatarea cerşetoriei, folosirea unui minor pentru cerşetorie.

Ministerul Justiţiei a propus ca în noul Cod penal să existe o incrimarea nouă referitoare la hărţuire, "pentru a răspunde unor cazuri apărute în practică în care diferite persoane – în special femei – sunt aşteptate şi urmărite pe stradă sau în alte locuri publice, ori sunt tracasate prin intermediul unor mesaje telefonice sau similare, toate acestea fiind de natură a crea o stare de temere sau de îngrijorare persoanei în cauză".

Incriminări similare există şi în alte legislaţii europene, textul din proiect fiind inspirat de dispoziţiile art. 222-16 C. pen. francez, art. 179septies C. pen. elveţian, § 390a C. pen. norvegian şi de cele din legislaţia engleză (în special Public Order Act 1986 şi Protection from Harasment Act 1997).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Persoana care urmăreşte victima fără drept sau fără un interes legitim, pedepsită pentru hărţuire.
 Vizualizări articol: 427 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Persoana care urmăreşte victima fără drept sau fără un interes legitim, pedepsită pentru hărţuire0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei