Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 8 apr 2009 - Anul XIV, nr. 81 (4067)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Începe sezonul

Sucevenii, avertizaţi să cumpere numai miei ştampilaţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava anunţă că mieii vor fi comercializaţi şi în acest an în pieţele agro-alimentare din judeţ, animalele ce sunt sacrificate legal urmând a avea aplicate ştampile vizibile, care să ateste că sunt sănătoase şi au fost sacrificate respectându-se normele sanitar-veterinare.

Conform prevederilor legale, ciobanii care vor să vândă miei în pieţe au la dispoziţie două modalităţi de sacrificare: fie să apeleze la unul din cele zece abatoare din judeţ (nouă cu ştampilă rotundă, care pot lucra doar pentru piaţa internă şi unul cu ştampilă ovală, făcut după normele Uniunii Europene şi care poate sacarifica animale pentru piaţa externă), fie să-şi amenajeze un punct de sacrificare cu aprobare temporară.

Pentru ca aceste puncte să fie autorizate, crescătorii trebuie să îndeplinească mai multe norme. Printre acestea, trebuie să asigure o separare a locului de tăiere faţă de punctul de comercializare, să amenajeze spaţii speciale pentru cazarea şi adăpostirea animalelor, să asigure sistem de alimentare cu apă potabilă şi apă caldă, să deţină mijloace de colectare a sângelui şi produselor necomestibile rezultate din sacrificare în vederea dirijării lor la un incinerator, etc.

Doctorul Petrea Dulgheru, şeful DSVSA Suceava, a precizat că până acum cinci crescători de oi, persoane fizice, trei din Şcheia, unul din Hânţeşti şi unul din Bursuceni, au primit aviz temporar pentru spaţii de tăiere, aceştia fiind singurii care-şi pot sacrifica mieii destinaţi comercializării în afara abatoarelor.

 

Criza acută de crotalii nu a fost rezolvată

Toate carcasele provenite de la miei sacrificaţi legal vor avea aplicate ştampile ovale sau rotunde, funcţie de locul în care s-au făcut tăierile.  

„Numai pentru aceşti miei putem să garantăm că sunt sănătoşi. Îi rugăm pe cumpărători să urmărească dacă există aceste ştampile, şi dacă sunt imprimate clar, existând riscul ca unele să fie contrafăcute”, a declarat Petrea Dulgheru.

Problema cu care se confruntă crescătorii de animale din judeţ, ca şi cei din alte localităţi din ţară, este lipsa crotaliilor, mijloace de identificare fără de care în mod normal mieii nu ar putea fi vânduţi în pieţe.

Din necesarul de 20.000 de crotalii pentru judeţul nostru, în stoc abia există 3.000 de astfel de mijloace de identificare, care vor fi folosite cu precădere pentru animalele destinate comerţului extern.

Având în vedere criza de crotalii, şi faptul că ciobanii şi consumatorii nu au nici o vină pentru aceste lipsuri, pentru comerţul de miei din pieţele locale se va permite şi comercializarea mieilor necrotaliaţi, după o examinare sanitar-veterinară.   

„Fiind în perioada Sărbătorilor Pascale, când comerţul de produse din carne este la un nivel ridicat, echipele de inspectori ale DSV fac deja controale tematice, în vederea eliminării produselor şi cărnii care ar putea pune în pericol siguranţa şi sănătatea consumatorilor”, a ţinut să precizeze Petrea Dulgheru. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sucevenii, avertizaţi să cumpere numai miei ştampilaţi.
 Vizualizări articol: 684 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.5 din 2 voturi
Sucevenii, avertizaţi să cumpere numai miei ştampilaţi1.552

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Prostii cat casa trimis de
( 8 apr 2009, 13:21:59
ai, pe bune, chiar din aia stampilati ? dar miei cu cip nu aveti ? ca e la moda acum cipul. la 20 lei/kg, tu vrei sa iau din market ? ori nu stii cat castiga un sucevean, esti cu pluta.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei