Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 7 apr 2009 - Anul XIV, nr. 80 (4066)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Vicepreşedintele ICCJ: Nicio putere nu va iubi justiţia

Marţi, 7 Aprilie 2009 (17:54:23)
Vicepreşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, judecător Lidia Bărbulescu, a susţinut, marţi, în cadrul unei conferinţe, care a avut loc după Adunarea generală a magistraţilor instanţei supreme, că nicio putere nu va iubi justiţia, analizând evenimentele din ultimii ani.

"Nicio putere nu va iubi justiţia", a afirmat Bărbulescu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, sugerând că indiferent cine a fost la putere şi cine va veni justiţia este incomodă.

Bărbulescu a precizat că din anul 2001 de când este judecător la instanţa supremă nu a fost sunată în legătură cu vreun dosar, însă, în utlima perioadă, nici nu trebuie sunat magistratul, căci se spune public aproape ceea ce se doreşte. "Şi vorbim de un stat de drept", a spus Bărbulescu.

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au semnalat, într-o scrisoare adresată Preşedinţiei, Parlamentului şi Guvernului, nemulţumirile magistraţilor faţă de campania de decredibilizare a justiţiei şi faţă de faptul că guvernele dau vina pe judecători pentru toate nereuşitele lor.

Cei peste o sută de judecători ai instanţei supreme şi-au suspendat şedinţele de judecată s-au activităţile de la Biroul Electoral Central, pentru a participa marţi, la Adunarea Generală, pentru eveniment îmbrăcându-şi robele de culoare mov pe care le poartă în astfel de momente sau în completul de Secţii Unite.

În cadrul conferinţei de presă, preşedintele ICCJ, judecătorul Nicolae Popa, a afirmat că celor în afara legii ar trebui să le fie frică, nu judecătorului care a dat o hotărâre.

Nicolae Popa a arătat că, în ultima perioadă, "s-a ajuns ca frecvente cauze aflate pe rolul instanţei să fie dezbătute la televizor", precizând că, prin acest mod, se creează un climat inadecvat pentru orice magistrat implicat în judecarea cauzei.

"S-a ajuns în ultima perioadă ca, în mod frecvent şi obişnuit, cauze aflate pe rolul instanţelor de judecătoreşti să fie subiect de dezbateri publice şi chiar să sugereze soluţii, ignorându-se cu bună ştiinţă faptul că judecătorul cauzei trebuie să beneficieze de un climat de natură a-i permite să-şi formeze propria convingere în raport cu legea şi fără a suferi vreo influenţă directă sau indirectă. Este timpul ca statul român să conştientizeze cu adevărat rolul ce îi revine judecătorului, rol ce nu poate fi ignorat ori condiţionat de mediatizarea excesivă. Este momentul să se renunţe la orice fel de intruziuni în activitatea de judecată", a spus preşedintele instanţei supreme.

Nicolae Popa a precizat că este pentru prima oară în istoria Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) când se produce un astfel de eveniment, precizând că acesta a fost generat de atacurile recente aduse prin intermediul mass-media magistraţilor. Popa a arătat că prin aceste atacuri sistematice aduse magistraţilor se încalcă atât principiile constituţionale, cât şi cele europene cu privire la magistraţi.

"Considerăm că România trebuie să funcţioneze potrivit normelor europene. Trebuie să se renunţe la intruziuni în mediul justiţiei", a citat preşedintele ICCJ din scrisoarea deschisă. "În pofida garanţiilor constituţionale şi a numeroaselor documente internaţionale, în România constatăm cu stupoare că se manifestă în ultimul timp acţiuni programatice, concertate, menite să creeze neîncredere în actul de justiţie, să desconsidere importanţa acestuia, să prezinte judecătorul ca pe un profitor care huzureşte pe seama banului public. Aprecieri generale, globalizatoare privind «corupţia», «frânarea reformei», «bugetarii de lux», «salariile nesimţite» au fost făcute de cele mai înalte instituţii ale statului", se mai arată în scrisoarea deschisă transmisă, marţi, celor trei autorităţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vicepreşedintele ICCJ: Nicio putere nu va iubi justiţia.
 Vizualizări articol: 604 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vicepreşedintele ICCJ: Nicio putere nu va iubi justiţia0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei