Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 7 apr 2009 - Anul XIV, nr. 80 (4066)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu: Căpitanul Unguraş va rămâne în memoria noastră ca un exemplu de curaj şi dăruire

Marţi, 7 Aprilie 2009 (13:51:09)
Preşedintele Traian Băsescu afirmă, într-un mesaj de condoleanţe, că, prin devotamentul de care a dat dovadă, căpitanul Iuliu-Vasile Unguraş, ucis, marţi, în Afganistan, "va rămâne în memoria noastră ca un exemplu de curaj şi dăruire".

"În aceste momente de grea încercare, doresc să îmi exprim solidaritatea cu familia căpitanului Iuliu-Vasile Unguraş şi cu familiile militarilor răniţi în timpul aceleiaşi misiuni. Este o mare durere pentru familia sa şi o mare pierdere pentru Armata Română. Prin devotamentul de care a dat dovada, căpitanul Iuliu-Vasile Unguraş va rămâne în memoria noastră ca un exemplu de curaj şi dăruire. Pe această cale, doresc să transmit sincere condoleanţe familiei căpitanului Iuliu-Vasile Unguraş", se arată în mesajul şefului statului.

Un ofiţer român a fost ucis în Afganistan, iar alţi patru militari români au fost răniţi, marţi dimineaţă, potrivit Ministerului Apărării. Potrivit sursei citate, incidentul a avut loc în jurul orei 7.45 (ora României).

Căpitanul Iuliu-Vasile Unguraş conducea o misiune de patrulare, formată din patru autovehicule Humvee, din cadrul Batalionului 21 Manevră, pe autostrada A1, Kandahar – Kabul. La 20 de kilometri nord-est de Qalat, unul dintre autovehicule a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat. În urma exploziei, ofiţerul şi-a pierdut viaţa, iar alţi patru militari români au fost răniţi.

După atac, zona a fost securizată, iar militarii răniţi au fost evacuaţi la spitalele militare din Lagman şi Kandahar. În prezent starea răniţilor este stabilă, doi dintre ei aflându-se internaţi în spitalul militar din Kandahar. Deocamdată nu s-a luat o decizie în privinţa unui eventual transfer la spitalul bazei militare de la Ramstein (Germania).

Căpitanul Vasile Unguraş avea 32 de ani, era căsătorit şi avea doi copii.

Un alt ofiţer român, Petre Tiberius, a fost ucis în Afganistan săptămâna trecută, vineri dimineaţă, într-un schimb de focuri de armă cu insurgenţii. Ofiţerul era din Târgu Mureş, avea 33 de ani, era căsătorit şi avea un copil.

Ofiţerul Iuliu Vasile Unguraş este cel de-al treilea militar român ucis în Afganistan în acest an.

Din 2003, de la începutul participării României la misiunea NATO din această ţară, zece militari români au fost ucişi în Afganistan: Iosif Silviu Fogoraşi (11 noiembrie 2003), Mihai Anton Samoilă (11 noiembrie 2003), Narcis Şonei (24 aprilie 2005), Ionel Gheorghiţă Drăguşanu (20 iunie 2006), Aurel Marcu (6 octombrie 2007), Ionuţ Cosmin Sandu (20 martie 2008), Claudiu Marius Covrig (13 iunie 2008), Dragoş Traian Alexandrescu (31 august 2008), Claudiu Chira (26 ianuarie 2009) şi Petre Tiberius (3 aprilie 2009).

În prezent, România are în Afganistan 956 de cadre, potrivit MapN, iar militarii români din forţele pentru operaţii speciale acţionează în cadrul ISAF în zona de est a Afganistanului.

Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Stănişoară, declara, recent că în 2008 România a fost în măsură să pună la dispoziţia Alianţei o forţă dislocabilă de 10.853 de militari şi să-şi asume 52 de obiective.

În anul 2008, MApN şi-a menţinut angajamentele de a participa cu efective şi tehnică la misiuni sub comanda NATO, tip coaliţie şi ONU. Astfel, forţele româneşti au participat la misiuni în afara statului român, conform ciclului de pregătire, cu un număr de 3.025 de militari, în special în teatrele de operaţii din Balcani, Afganistan şi Irak. La aceştia se adaugă 56 de observatori ONU, participanţi la misiuni în principalele zone de conflict de pe glob", a spus Stănişoară.

Potrivit bilanţului de autoevaluare al MApN, în anul 2008 au fost dislocaţi 1.674 de de militari, dintre care 896 în Afganistan, 498 în Irak, 206 în Balcani şi 74 în alte misiuni.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu: Căpitanul Unguraş va rămâne în memoria noastră ca un exemplu de curaj şi dăruire.
 Vizualizări articol: 743 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu: Căpitanul Unguraş va rămâne în memoria noastră ca un exemplu de curaj şi dăruire0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei