Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 7 apr 2009 - Anul XIV, nr. 80 (4066)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

BNS cere Guvernului să respingă propunerea privind eliminarea drepturilor de autor

Marţi, 7 Aprilie 2009 (17:27:07)
Blocul Naţional Sindical (BNS) face acest apel la Ministerul Finanţelor, ca primă instanţă de discuţii, şi către toţi membrii Guvernului să respingă propunerea de eliminare a drepturilor de autor, să nu modifice legislaţia în domeniu şi să întărească rolul de control în piaţa muncii.

"Într-adevăr, cum spune şi unul dintre colegii de mişcare sindicală, există zone în care se face evaziune fiscală sub paravanul drepturilor de autor. Într-adevăr, este imperios necesar ca autorităţile statului să intervină ferm pentru a pune capăt practicilor de acest tip. Suntem de acord cu cele două principii, însă respingem categoric soluţia renunţării la sistemul de plată pe drepturi de autor oferită de curând de liderul uneia dintre confederaţiile sindicale", susţine conducerea BNS într-un comunicat remis, marţi, MEDIAFAX.

Sindicaliştii BNS speră că niciun reprezentant al Ministerului Finanţelor Publice nu şi-a exprimat acordul faţă de această propunere şi că nici nu se va întâmpla acest lucru.

"Dacă vreunul dintre funcţionarii guvernamentali (incluzându-l aici şi pe ministrul Finanţelor) a ajuns la concluzia că eliminarea drepturilor de autor poate fi luată în calcul, atunci cerem categoric fie demiterea, fie demisia acestuia. Nu ne interesează exact modalitatea prin care pleacă din aparatul de administrare, ci doar să lase locul liber în regim de urgenţă unor persoane competente", mai spune sursa citată.

Bocul Naţional Sindical precizează va sancţiona public pe oricine va încerca să distrugă sistemul de recompensare a creaţiei prin drepturi de autor, chiar dacă este vorba de colegi de mişcare sindicală, BNS făcând tot posibilul, încă din 1990, să aducă în România acest sistem de plată a creaţiei, plata prin drepturile de autor, şi să pună bazele unui cadru legislativ şi instituţional după modele din ţările europene.

La BNS sunt afiliaţi artişti interpreţi, compozitori, actori şi artişti plastici şi avem obligaţia să le apărăm drepturile prin toate mijloacele permise de lege.

În ce priveşte categoriile de salariaţi acuzate că ar eluda plata obligaţiilor către bugetul consolidat sub paravanul contractelor de drept de autor, există o soluţie simplă şi eficientă împotriva evaziunii, şi anume întărirea instituţiilor cu rol de control, coroborată cu pedepse dure pentru evazionişti.

"Nu este o noutate pentru nimeni că Inspecţia Muncii, de exemplu, are la acest moment doar un rol decorativ, fiind incapabilă să stârnească cel mai mic fior de îngrijorare celor care încalcă legislaţia. Într-o ţară în care evazioniştii râd când aud de instituţiile de control ale statului, soluţia nu poate fi distrugerea unui sistem cât de cât bun, aşa cum se propune, ci luarea unor măsuri dure pentru oprirea ilegalităţilor. România este obligată să respecte Directiva 2006/115/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 12 decembrie 2006 privind dreptul de închiriere şi de împrumut şi anumite drepturi conexe dreptului de autor în domeniul proprietăţii intelectuale", precizează BNS în acelaşi comunicat.

Ministerul Finanţelor este de acord cu eliminarea drepturilor de autor, iar o ordonanţă de urgenţă în acest sens ar putea fi aprobată în şedinţa de miercuri a Guvernului, propunerea fiind a sindicatelor şi a patronatelor, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, liderul "Cartel Alfa", Bogdan Hossu.

"Cel mai probabil, o ordonanţă de Guvern pentru eliminarea drepturilor de autor va fi emisă după şedinţa de miercuri a Executivului, aceasta având aplicabilitate din luna mai a acestui an", a precizat preşedintele "Cartel Alfa".

Bogdan Hossu a spus că această măsură a fost susţinută de secretarii de stat în Ministerul Finanţelor Publice, Graţiela Iordache şi Gheorghe Gherghina, în România fiind plătiţi, în prezent, pe drepturi de autor, 200.000 de angajaţi. "Pentru opt luni care au mai rămas din acest an, s-ar lărgi baza de impozitare cu 800.000.000 de lei", a precizat Hossu.

Guvernul nu are în vedere modificarea reglementărilor privind drepturile de autor, a anunţat, marţi, premierul Emil Boc, arătând că este dezamăgit deoarece "în cârca" Executivului sunt puse idei şi propuneri care aparţin sindicatelor şi patronatelor.

"Am o dezamăgire uneori că tot timpul se pun în cârca Guvernului propuneri, idei, recomandări care nu ne aparţin şi se dau deja ca măsuri certe, luate de către Guvern, unele propuneri formulate de către sindicate, patronate. Poziţia mea rămâne constantă, nu cred că problema drepturilor de autor este problema numărul unu al României şi nu cred că ea necesită reglementări suplimentare în momentul de faţă. Guvernul în acest moment nu are în vedere modificarea regimului pentru drepturile de autor", a spus Boc, la postul public de radio.

Eliminarea drepturilor de autor a fost avansată şi în luna ianuarie de sindicate şi patronate, care au apreciat că problema trebuie reglementată, deoarece ar putea constitui "o formă de evaziune".

Premierul a declarat la acel moment că Guvernul nu a luat o decizie privind reglementarea plăţilor în regim de drepturi de autor şi că această problemă, ridicată de sindicate, urmează să fie rediscutată cu liderii confederaţiilor. El arătat că Executivul va analiza dacă se impune sau nu o astfel de soluţie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului BNS cere Guvernului să respingă propunerea privind eliminarea drepturilor de autor.
 Vizualizări articol: 552 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
BNS cere Guvernului să respingă propunerea privind eliminarea drepturilor de autor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei