Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 27 feb 2009 - Anul XIV, nr. 47 (4033)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Federaţiile din învăţământ lansează un "ultim apel la dialog real" cu Guvernul

Vineri, 27 Februarie 2009 (16:43:14)
Federaţiile sindicale din învăţământ lansează, într-o scrisoare deschisă adresată, vineri, premierului Emil Boc, un apel la dialog pentru găsirea unor soluţii pentru păstrarea unor drepturi salariale, în caz contrar avertizând că vor redeschide conflictul de muncă.

Scrisoarea este semnată de liderii FSLI, Aurel Cornea, al FSI "Spiru Haret", Gheorghe Isvoranu, al FNS "Alma Mater" Răzvan Bobulescu şi de secretarul general al FEN, Constantin Ciosu.

Sindicaliştii îşi exprimă îngrijorarea faţă de situaţia că ar putea pierde salariile de merit, premiul lunar din suma de 2% din fondul de salarii, sporul pentru condiţii grele, periculoase, nocive, penibile sau ajutorul financiar pentru achiziţionarea de cărţi sau de programe educaţionale pe suport electronic. O altă problemă ar fi posbilitatea ca orele suplimentare să nu mai poată fi compensate cu timp liber.

Sindicaliştii apreciază ca "inadmisibil" ca asemenea măsuri să fie luate fără consultarea federaţiilor reprezentative.

"Lansăm pe această cale un ultim apel la dialog real între federaţiile sindicale reprezentative din învăţământ şi Guvernul României şi vă solicităm, în regim de urgenţă, o întâlnire cu reprezentanţii noştri, la care să participe, alături de dumneavoastră, ministrul finanţelor publice şi ministrul muncii, familiei şi protecţiei sociale", se arată în scrisoarea deschisă.

În caz contrar, federaţiile sindicale vor declanşa procedurile pentru redeschiderea conflictului suspendat în toamna anului trecut.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Aurel Cornea, a participat, vineri, la discuţiile de la Ministerul Finanţelor la care au fost prezenţi mai mulţi lideri sindicali.

După finalizarea discuţiilor, Cornea a declarat că nu este de acord cu textul ordonanţei, aceasta "reprezentând din partea Guvernului dispreţ faţă de dialogul social întrucât în toate discuţiile de până acum, nu s-a pus problema reducerii acestor sporuri sau a altor drepturi salariale".

"Au discutat acest proiect de ordonanţă de urgenţă fără să ne consulte. Am refuzat să participăm la discuţiile de azi. Nu acceptăm tăierea altor sporuri decât cele discutate cu premierul Emil Boc", a declarat Cornea.

Liderul sindical a mai spus că, în viitor, vor fi luate măsuri de a da în judecată Guvernul, mergând până la a sesiza autorităţile internaţionale şi declanşarea grevei generale.

Totodată, Cornea a precizat că, în discuţiile anterioare cu Executivul, s-a convenit asupra posibilităţii de eliminare a indemnizaţiei de spor în valoare de 75 % pentru cei care lucrează cu fonduri europene sau a indemnizaţiei de 15% pentru limbă străină, nefiind vorba de eliminarea salariului de merit în învăţământ, de orele suplimentare sau de sporul de 2 % acordate în învăţământ.

"Salariul de merit reprezintă un criteriu de performanţă şi se acordă în baza unui punctaj. Acest drept se acordă pentru 15% din totalul cadrelor didactice", a declarat Cornea, precizând că, în cazul introducerii acestor prevederi, pierderile salariale pentru personalul din învăţământ ar fi de aproximativ 60%.

"Acest lucru înseamnă o curbă de sacrificiu nemaiîntâlnită nici măcar în perioada interbelică", a declarat Cornea.

La întrunirea de vineri, de la Ministerul Finanţelor, au participat reprezentanţi ai Alianţei "Sed Lex" şi ai Cartel Alfa.

Sindicaliştii s-au declarat nemulţumiţi de rezultatul dezbaterilor pe tema actului normativ privind tăierea unor sporuri şi plata orelor suplimentare, ei luând în calcul acţionarea în instanţă a Guvernului.

Guvernul va aproba în perioada imediat următoare ordonanţa prin care să sisteze sporuri salariale pentru funcţionari, să nu mai acorde în 2009 bugetarilor salarii de merit şi să plătească sporul de radiaţii în funcţie de cât de necesare sunt instalaţiile emiţătoare pentru activitatea instituţiilor.

"Proiectul de ordonanţă este încă în discuţie, iar o decizie va fi luată în scurt timp", au declarat, miercuri, agenţiei MEDIAFAX, surse oficiale.

Prtoiectul de act normativ, prezentat de MEDIAFAX la sfârşitul lunii ianuarie şi care este discutat cu sindicatele, stabileşte o serie de restricţii în salarizarea funcţionarilor publici şi prevede că "salariile de merit, astfel cum sunt acestea reglementate de actele normative, nu se acordă personalului bugetar în anul 2009".

Tot în acest an se propune să nu mai fie acordate nici premiile lunare, stabilite în limita a până la 10% din cheltuielile cu salarii, pentru funcţionarii publici cu rezultate considerate valoroase în activitate, iar orele prestate peste durata normală a timpului de lucru de către personalul bugetar să fie compensate corespunzător cu ore libere.

"În anul 2009, orele prestate peste durata normală a timpului de lucru de către personalul bugetar se compensează corespunzător cu ore libere plătite în tot cursul anului 2009, cu excepţia celor prestate în luna decembrie a anului 2009 care se pot compensa până la data de 31 ianuarie 2010", se arată în document.

Reducerile de cheltuieli sunt justificate în preambulul proiectului de ordonanţă de urgenţă prin necesitatea unor măsuri de diminuare a cheltuielilor din administraţia publică, motivate de actuala criză economico-financiară, arătându-se că există riscul creşterii cheltuielilor bugetare, cu implicaţii asupra deficitului bugetar, în lipsa unor reglementări imediate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Federaţiile din învăţământ lansează un \"ultim apel la dialog real\" cu Guvernul.
 Vizualizări articol: 1135 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Federaţiile din învăţământ lansează un \"ultim apel la dialog real\" cu Guvernul3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei