Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 27 feb 2009 - Anul XIV, nr. 47 (4033)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

La Bursuceni – Vereşti

Împroprietărirea bisericii, refuzată de săteni de frica extinderii unei balastiere

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
În satul Bursuceni, comuna Vereşti, a izbucnit un conflict de amploare, o parte a oamenilor din sat luptându-se din răsputeri pentru ca parohia locală să nu fie împroprietărită cu o suprafaţă de teren de pe izlazul comunal. Nemulţumirile sătenilor pleacă de la faptul că părintele a concesionat deja o suprafaţă de teren unei societăţi care exploatează balast, şi au informaţii că, dacă preotul va obţine şi o parte din izlazul comunal, va face acelaşi lucru.

 

Pavel Luca, din Bursuceni, este liderul sutelor de săteni care nu sunt de acord ca o parte a imaşului să ajungă în proprietatea bisericii.

„Părintele a solicitat mai întâi şase hectare pe izlaz, însă s-a demonstrat că parohia este îndreptăţită să primească doar 1,8 hectare de teren. Pe fostul teren al bisericii, în urmă cu mulţi ani, pe vremea CAP-ului, s-au ridicat 18 case, iar acum părintele vrea o suprafaţă la schimb. Suntem de acord ca biserica să-şi primească dreptul, însă nu pe izlazul comunal, care şi aşa este mic şi nu ajunge pentru animalele noastre”, a declarat Pavel Luca. El a explicat că îngrijorarea oamenilor pleacă de la faptul că balastiera care funcţionează în sat îşi desfăşoară activitatea pe un teren concesionat de la biserică, iar obţinerea terenului de pe izlaz ar permite extinderea balastierei, spre centrul satului.

 

Acuzaţii grave la adresa parohului

„Deja maşinile de la balastieră trec peste izlaz. Vor să se extindă şi acolo, toată lumea ştie acest lucru. Dacă nu e aşa, ne întrebăm de ce părintele refuză orice altă variantă. Casele noastre se dărâmă din cauza maşinilor de tonaj mare, care nu ar avea ce căuta pe drumurile din sat, iar părintele Constantin Marişca îşi urmează interesele”, a mai precizat Pavel Luca.

Oamenii din Bursuceni au trimis un protest la Consiliul Judeţean Suceava, cerând ca izlazul să rămână al primăriei.

Mai mulţi săteni cu iniţiativă au demarat procedurile de înfiinţare a unei asociaţii locale a crescătorilor de animale, şi vor să concesioneze izlazul, pentru a fi folosit în continuare pentru păscutul animalelor.

 

Primarul dă asigurări că imaşul rămâne al oamenilor

Acum două zile, primarul comunei Vereşti, Dănuţ Gavriliuc, a organizat o şedinţă în cadrul căreia s-a încercat medierea conflictului.

„Dacă oamenii din sat nu sunt de acord, nu vom da pământ bisericii acolo. Până la urmă, crescătorii de animale au dreptul să aibă imaşul lor, nu pot să vin eu şi să schimb lucrurile peste noapte. Chiar dacă părintele nu ar vrea altă soluţie, trebuie să accepte, nu poate să-şi pună tot satul în cap. O problemă este cu faptul că în rezerva primăriei nu este teren în plus, însă vom căuta o soluţie într-o şedinţă de Consiliu Local”, a precizat edilul din Vereşti.

 

Preotul confirmă posibilitatea extinderii balastierei

Confirmarea că balastiera s-ar putea extinde pe izlazul comunal a venit chiar de la părintele Constantin Marişca.

„Balastiera s-a făcut într-adevăr pe terenul nostru, prin concesionare perfect legală, printr-o hotărâre a Consiliului Parohial. Problemele ridicate de faptul că oamenii se declară deranjaţi de activitatea acestei societăţi ţin deja de administraţia locală. Nu ascund că societatea ar vrea să se extindă dacă i-am concesiona terenul din izlaz, care este în continuarea celui pe care deja lucrează. Şi în acest caz hotărârea va fi tot a consiliului parohial şi a forurilor superioare ale bisericii”, şi-a exprimat preotul Marişca punctul de vedere.

Acesta spune că principalul său oponent, Pavel Luca, ar acţiona din răzbunare pentru că în urmă cu câţiva ani nu l-a mai lăsat să fie pălimar, deoarece avea un comportament inadecvat.

Posibilitatea de a accepta teren în altă parte, aşa cum cer localnicii, este pusă de preotul paroh tot în seama consiliului parohial.   

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Împroprietărirea bisericii, refuzată de săteni de frica extinderii unei balastiere.
 Vizualizări articol: 2214 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Împroprietărirea bisericii, refuzată de săteni de frica extinderii unei balastiere3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Sarumana parinte trimis de
(27 feb 2009, 21:00:28
Da pana la urma urmei a fost averea familiei dumitale sau a biserici cei 1,8 hectare de teren,de te zbati atat si faci atatea mofturi ca nu vrei pamant in alta parte?!!! Nesimtirea a ajuns in ziua de azi sa nu mai aiba limite!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei