Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 27 feb 2009 - Anul XIV, nr. 47 (4033)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Standardele de creditare se vor înăspri şi în primul trimestru, mai accentuat pentru cele de consum

Vineri, 27 Februarie 2009 (18:40:32)
Băncile se aşteaptă ca standardele de creditare pentru populaţie să continue se înăsprească şi în primul trimestru, într-o măsură mai redusă decât în ultimele trei luni din 2008, şi mai accentuat în cazul creditului de consum, potrivit unui sondaj publicat vineri de Banca Naţională a României (BNR).

"Standardele de creditare s-au înăsprit sever la nivelul întregului sector bancar, atât în cazul creditelor pentru achiziţia de locuinţe şi terenuri, cât şi pentru creditele de consum, confirmând aşteptările din trimestrul al treilea din 2008. Prognozele pentru primul trimestru al acestui an indică în continuare înăsprirea acestora, însă într-o măsură mai mică", se arată în sondajul publicat BNR.

Termenii creditării au devenit considerabil mai restrictivi în ultimul trimestru al anului trecut, iar cele mai însemnate evoluţii s-au remarcat în cazul reducerii ponderii serviciului datoriei în venitul lunar şi a majorării primei de risc pe care clienţii trebuie să o plătească.

"Standardele de creditare au devenit considerabil mai restrictive în trimestrul al patrulea, atât în cazul creditelor pentru achiziţia de locuinţele şi terenuri, cât şi în cazul creditelor de consum. Aşteptările în această privinţă au fost confirmate în mare măsură. Ultimul trimestru al anului trecut a consemnat prima înăsprire a standardelor pentru creditele ipotecare, băncile anticipând această evoluţie încă din primele trei luni din 2008", se menţionează în sondaj.

De asemenea, în trimestrul patru din 2008 s-a observat o scădere semnificativă a cererii pentru credite ipotecare şi cele de consum.

Cererea pentru credite ipotecare a scăzut în trimestrul al patrulea, ca o consecinţă a majorării costurilor cu dobânzile şi reducerii gradului maxim de îndatorare practicat de instituţiile de credit.

"Pentru primul trimestru al acestui an, se anticipează o reducere suplimentară a cererii de credite ipotecare, pe fondul unei probabile înăspriri viitoare, atât a standardelor, cât şi a termenilor de creditare. Totuşi, această evoluţie ar putea fi influenţată de modificarea Regulamentului privind creditare din anul 2008, care a relaxat normele prudenţiale în cazul creditului ipotecar", se precizează în studiul BNR.

Băncile menţionează că preţul locuinţelor se află pe o pantă negativă, înregistrând în ultimul trimestru al anului 2008 o corecţie însemnată, mai accentuată chiar decât anticipau în perioada anterioară.

Referitor la creditele de consum, cererea a scăzut într-o măsură mai mare decât se aşteptau băncile în ultimele trei luni din 2008, confirmând o tendinţă generalizată la nivelul populaţiei şi mai cu seamă în ceea ce priveşte reducerea apetitului pentru consum.

"Evoluţia cea mai surprinzătoare a fost în cazul cardurilor de credit, a căror cerere a scăzut mult în condiţiile în care se aştepta o menţinere a nivelului solicitărilor din trimestrul anterior", se mai arată în sondajul băncii centrale.

Instituţiile de credit anticipează continuarea corecţiei preţurilor locuinţelor în primul trimestru, dar şi a scăderii cererii pentru toate tipurile de credite de consum.

Sondajul este efectuat trimestrial de BNR în lunile ianuarie, aprilie, iulie şi octombrie şi are la bază un chestionar, transmis primelor 10 bănci alese după cota de piaţă aferentă creditării companiilor şi populaţiei, care deţin aproximativ 80% din creditare.

Răspunsurile la întrebările băncii centrale sunt analizate din perspectiva soldului conjunctural. În cazul întrebărilor care se referă la standardele de creditare, soldul conjunctural reprezintă diferenţa dintre procentul băncilor care au raportat înăsprirea standardelor şi procentul băncilor care au raportat relaxarea acestora. Referitor la întrebările privind cererea de credite, soldul conjunctural reprezintă diferenţa dintre procentul băncilor care au raportat creşterea cererii de credite şi procentul băncilor care au raportat scăderea acestora.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Standardele de creditare se vor înăspri şi în primul trimestru, mai accentuat pentru cele de consum.
 Vizualizări articol: 847 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Standardele de creditare se vor înăspri şi în primul trimestru, mai accentuat pentru cele de consum0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Ipocritilorrrrrrrrrrr trimis de
(28 feb 2009, 15:14:12
sa va ia necuratul pe toti cei care va bateti joc de oamenii de rand , care incearca cu greu sa supravetuiasca, si sa traiasca cat de cat decent , mafiotilor ce santeti , dar sa nu uitati ca roata se invarte si ca puteti fi voi in locul nostru intr o zi , si sa dea DUMNEZEU , sa nu va moara multi inainte.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei