Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 23 ian 2009 - Anul XIV, nr. 17 (4003)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu: Lecţia Unirii este curajul de a crede într-un proiect care dă sens istoriei ţării

Vineri, 23 Ianuarie 2009 (13:51:25)
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că lecţia cea mai însemnată oferită de Unirea Principatelor Române este curajul şi determinarea de a crede într-un proiect care construieşte România modernă şi dă sens istoriei ţării.

El a făcut această declaraţie în discursul rostit în Aula Magna a Palatului Patriarhal, cu ocazia aniversării a 150 de ani de la Unirea Principatelor.

Băsescu a spus că dubla alegere, în Moldova şi în Ţara Românească, a lui Alexandru Ioan Cuza, este expresia capacităţii oamenilor vremii, "adevăraţi patrioţi şi oameni de stat, de a trece peste dezbinarea internă şi de a renunţa la interesele personale pentru interesul naţional".

Preşedintele a mai spus că reformele care au urmat Unirii din 1859 au inaugurat "epoca nouă" evocată de Mihail Kogălniceanu în discursul său de la Iaşi.

Potrivit şefului statului, lecţia cea mai importantă a Unirii din 1859 pentru cei de astăzi este curajul şi determinarea de a crede într-un proiect care construieşte România modernă şi dă sens istoriei naţionale.

După discursul preşedintelui a luat cuvântul istoricul Dan Berindei, vicepreşedinte al Academiei Române şi patriarhul Daniel.

La final, Patriarhul Daniel a anunţat lansarea cu ocazia acestui eveniment a unei cărţi intitulate "Biserica Ortodoxă Română şi Unirea" şi a unei medalii comemorative inscripţionate cu chipul domnului Alexandru Ioan Cuza şi imaginea Catedralei Patriarhale.

Patriarhul a oferit şefului statului şi academicianului Dan Berindei medalia aniversară şi cartea.

În continuare ansamblul "Anton Pann" condus de Constantin Răileanu a interpretat trei piese ultima dintre acestea fiind Hora Unirii la care toţi cei prezenţi în sală inclusiv preşedintele şi patriarhul s-au ridicat în picioare aplaudând.

Momentul aniversar a avut loc în Aula Magna "Teoctist Patriarhul" din Palatul Patriarhiei, construită pe locul în care, la 24 ianuarie 1859, a fost proclamată, de către Mitropolitul Nifon, alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Ţării Româneşti, înfăptuindu-se astfel Unirea Principatelor Române.

Evenimentul, organizat împreună cu Preşedinţia României şi Academia Română, a început vineri dimineaţa, cu oficierea Sfintei Liturghii, în cadrul căreia au fost pomeniţi domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Mitropolitul Nifon al Ţării Româneşti şi ceilalţi făuritori ai Unirii Principatelor Române.

După Sfânta Liturghie, Patriarhul Daniel a susţinut o slujbă de Te Deum. La finalul slujbei, preşedintele Traian Băsescu, patriarhul Daniel şi vicepreşedintele Academiei Române Dan Berindei au depus coroane de flori la statuia Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, aflată în apropierea Catedralei.

La evenimentul de la Palatul Patriarhiei dedicat aniversării Unirii Principatelor Române mai participă premierul Emil Boc, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, ministrul Economiei, Adriean Videanu, ministrul Turismului, Elena Udrea, ministrul Dezvoltării, Vasile Blaga şi ministrul Culturii, Theodor Paleologu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu: Lecţia Unirii este curajul de a crede într-un proiect care dă sens istoriei ţării.
 Vizualizări articol: 507 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu: Lecţia Unirii este curajul de a crede într-un proiect care dă sens istoriei ţării0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei