Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 14 ian 2009 - Anul XIV, nr. 9 (3995)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Referendumul de revizuire a Constituţiei,la trei luni după adoptarea modificării în Parlament-raport

Miercuri, 14 Ianuarie 2009 (13:21:02)
Comisia prezidenţială de analiză a regimului constituţional propune un termen de trei luni între adoptarea proiectului de revizuire a Constituţiei de către Parlament şi organizarea referendumului.

Totodată, comisia recomandă declararea ca nerevizuibilă a formei republicane de guvernământ, a democraţiei constituţionale şi a pluralismului politic.

"Se poate argumenta că acesta este nucleul dur de valori care defineşte stabilitatea regimului republican în accepţiunea sa cea mai largă. Este firesc ca unica barieră care să fie pusă în calea unui amendament ipotetic să fie cea decurgând din păstrarea naturii democratice. Din punct de vedere procedural, una dintre soluţiile pe care actuala comisie le recomandă este instituirea unui interval de tip mai extins între adoptarea proiectului sau propunerii de revizuire de către Parlament şi organizarea referendumului", subliniază raportul Comisiei prezidenţiale.

Actuala procedură de revizuire prevăzută de art. 151 din Constituţie corespunde dezideratului concilierii celor două principii enunţate. În această privinţă, comisia recomandă doar modificarea termenului de 30 de zile între data adoptării proiectului de revizuire a Constituţiei şi organizarea referendumului prin care se aprobă sau nu.

Comisia consideră că un interval de timp mai extins, de trei luni, se impune în acest caz. Comisia aduce drept argument în favoarea acestei propuneri actuala Constituţie a Franţei care reglementează procedura revizuirii într-un mod foarte asemănător Constituţiei române care nu impune niciun termen de a acest gen, însă Comitetul Balladur a recomandat în 2007 introducerea unui termen de şapte luni.

Articolul 151 din Constituţie prevede că "proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere" şi că "revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire".

În varianta actuală, legea fundamentală prevede, la articolul 152, că dispoziţiileprivind caracterul naţional, independent, unitar şi indivizibil al statului român, forma republicană de guvernământ, integritatea teritoriului, independenţa justiţiei, pluralismul politic şi limba oficială nu pot forma obiectul revizuirii.

De asemenea, nici o revizuire nu poate fi făcută dacă are ca rezultat suprimarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor sau a garanţiilor acestora.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Referendumul de revizuire a Constituţiei,la trei luni după adoptarea modificării în Parlament-raport.
 Vizualizări articol: 473 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Referendumul de revizuire a Constituţiei,la trei luni după adoptarea modificării în Parlament-raport0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei