Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 14 ian 2009 - Anul XIV, nr. 9 (3995)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Boc: Reforma constituţională trebuie să conducă şi la regândirea sistemului de privilegii

Miercuri, 14 Ianuarie 2009 (13:39:37)

Reforma constituţională trebuie să rezolve cel puţin două mari probleme, prin soluţii echilibrate care să elimine blocaje apărute anterior şi să asigure administraţiei locale dreptul de decizie, odată cu regândirea sistemului de privilegii în sectorul public, a declarat, miercuri, premierul Emil Boc.

El a fost invitat să îşi susţină discursul de către preşedintele Traian Băsescu, şeful statului amintind că promovarea unei noi Constituţii prin intermediul Guvernului este una dintre variantele posibile.

"Guvernul este într-adevăr sub controlul Parlamentului şi înţelegem acest mecanism, de aceea toate propunerile pe care le vom face le vom discuta şi vom veni în faţa comisiei parlamentare de revizuire a Constituţiei, astfel încât o eventuală reformă constituţională să aibă asigurat succesul dat fiind că este nevoie de o majoritate de 2/3 în fiecare cameră a Parlamentului, o majoritate care nu este uşor de realizat pe un proiect atât de important", a spus Boc.

Premierul a arătat că, în 2003, revizuirea Constituţiei a fost marcată de trei lucruri majore, respectiv pregătirea cadrului constituţional în vederea integrării României în Uniunea Europeană, îmbunătăţrea cadrului drepturilor cetăţeneşti în concordonaţă cu jurisprudenţa CEDO şi perefcţionarea cadrului cu privire la drepturile minorităţile naţionale.

În ceea ce priveşte jurisprudenţa Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO), şeful Guvernului a făcut referire la procedura arestării, care putea fi dispusă de către procuror arestarea, în condiţiile în care jurisprudenţa europeană conferă aceste drept doar judecătorului.

El a arătat totodată că, în contextul prefecţionării raportului dintre puterile statului, a fost "o încercare timidă" prin sporirea rolului Curţii Constituţionale, pentru un cadru coerent al modului de funcţionare a autorităţilor.

"Acum suntem în anul 2009 şi evident că evoluţia constituţională, cred eu, ne arată nevoia unei noi reforme constituţionale. Nu trebuie să ne temem de revizuirea cadrului constituţional. Toate statele lumii procedează la o reformare a Constituţiei atunci când anumite aspecte trebuie să fie modernizate şi puse în acord cu evoluţia societăţii şi cea instituţională", a spus Boc.

Din punctul de vedere al premierului, o viitoare reformă constituţională trebuie să rezolve cel puţin două probleme mari, legată de funcţionarea sistemului instituţional şi constituţional, prin soluţii echilibrate pentru eliminarea blocajelor care au apărut în decursul funcţionării puterilor statului în perioada anterioară, şi, respectiv, prin acordarea dreptului de decizie acelei autorităţi care este cel mai aproape de problemele cetăţeanului.

Boc a arătat astfel că autoriăţile centrale nu trebuie să decidă în continuare destinul colectivităţilor locale, "prin reglare amănunţită din partea guvernării naţionale".

În opinia premierului, reforma Constituţiei trebuie să crească gradul de responsabilizare a autorităţilor statului în raport cu cetăţenii.

"În aceste cadre va trebui să începem o discuţie privind reforma constituţională şi, nu în ultimul rând, ea trebuie dublată în planul reformei legislative de o responsabilizare a autorităţilor statului în raport cu cetăţeanul. Dacă ne vom uita în cadrul instituţional şi constituţional românesc, eu cred că avem toate instituţiile care există în orice ţară democratică. Întrebarea care se pune: funcţioanează oare acestea în concordanţă cu interesul cetăţeanului, oare nu sunt foarte multe dintre aceste instituţii sau instituţii adiacente create doar pentru a se da de lucru unor funcţionari? Oare este nevoie să privim aceste autorităţi în raport cu interesul real al cetăţeanului şi nu cu interesul politicienilor?", a întrebat Boc.

El a pledat şi pentru regândirea sistemului de privilegii existent în prezent în sistemul public.

"Sistemul de privilegii care există încă în sistemul public românesc trebuie regândit. Cetăţenii sunt principalii susţinători ai statului prin impozitele şi taxele pe care le plătesc, iar autorităţile statului trebuie să răspundă unui asemenea imperativ. Adică de a face faţă nevoilor cu care oamenii se confruntă şi nu pentru a satisface interesele politice ale unui partid sau ale unei formaţiuni politice. Mă refer la o practică de după 1991 până în prezent, când de prea multe ori acest sistem constituţional a fost centralizat pe interesele politicienilor şi mai puţin pe interesele oamenilor, ale cetăţenilor", a afirmat şeful Executivului.

Boc a amintit că pentru reforma constituţională există trei variante, respectiv prin propunerea Guvernului, cu sprijinul unei treimi din numărul deputaţilor sau al senatorilor şi o iniţiativă legislativă cetăţenească semnată de 500.000 cetăţeni cu drept de vot.

"La nivelul Guvernului vom analiza oprtunitatea iniţierii unei asemenea reforme constituţionale şi vom analiza, de asemenea, oportunitatea îmbrăţişării unora dintre soluţiile pe care raportul comisiei prezidenţiale le-a menţionat, pentru ca după aceea ele să fie înaintate în cadrul constituţional prevăzut şi după o dezbatere publică consistentă. Cred că avem nevoie de această reformă constituţională, care, pe de o parte, să răspundă nevoilor constituţionale ale statului român de a fi modernizat, dar în acelaşi timp de a face responsabile autorităţile statului român în raport cu cetăţeanul", a precizat premierul.

Boc şi-a încheiat discursul spunând că doreşte succes tuturor, afirmaţie la care preşedintele Traian Băsescu i-a răspuns: "Domnule prim-ministru, cred că dumneavoastră aveţi nevoie de cel mai mult succes dintre noi toţi de aici în actul de guvernare".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Boc: Reforma constituţională trebuie să conducă şi la regândirea sistemului de privilegii.
 Vizualizări articol: 538 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Boc: Reforma constituţională trebuie să conducă şi la regândirea sistemului de privilegii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei