Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 25 nov 2008 - Anul XIII, nr. 278 (3959)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Iliescu: Băsescu va comite o eroare dacă nu va numi premierul propus de viitoarea majoritate

Marţi, 25 Noiembrie 2008 (15:07:59)
Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că Traian Băsescu va comite o eroare dacă nu va respecta viitoarea majoritate parlamentară şi nu va numi un premier susţinut de aceasta, exprimându-şi speranţa ca şeful statului să dea dovadă de "luciditate".

"Trebuie pornit de la constatarea obiectivă a raportului de forţe care se creează în Parlament, respectiv acea combinaţie posibilă parlamentară de asigurare a unei majorităţi parlamentare. Dacă preşedintele (Traian Băsescu, n.r.) ignoră acest lucru, greşeşte, pentru că riscă să provoace ceea ce s-a întâmplat şi după 2004, neţinând seama de realitatea obiectivă din structura Parlamentului", a precizat Iliescu.

El a arătat că, în cazul în care Traian Băsescu nu va ţine cont de viitoarea majoritate parlamentară, va da naştere unor formule care se vor dovedi "improvizaţii", aşa cum a fost în 2004.

"Vreau să sper că, în ciuda trăsăturilor sale de caracter, pe care le-a exprimat până acum, preşedintele Băsescu să dea dovadă de luciditate şi de realism şi să-şi îndeplinească misiunea sa constituţională pornind de la o realitate politică dată, să respecte structura parlamentară care va indica soluţia cea mai realistă pentru un guvern stabil", a spus Iliescu.

El a arătat că, în acest moment, sunt premature orice fel de speculaţii privind viitorul guvern sau premier, întrucât nimeni nu-şi permite să iniţieze negocieri pe această temă, fiecare căutând să câştige cât mai multe voturi.

"Nimeni nu cuplează (la negocieri în acest moment, n.r.), nici PNL, nici PDL. După alegeri se porneşte de la un dat obiectiv, bazat pe ponderea partidelor în Parlament", a arătat Iliescu.

Întrebat dacă şi funcţia de premier, la care candidează din partea PSD Mircea Geoană, ar putea să facă obiectul negocierii, Iliescu a răspuns: "Se poate negocia orice, probabil. Politica este arta negocierii".

Iliescu a mai arătat că PDL, întrucât depinde de personalitatea lui Traian Băsescu, nu reprezintă o formulă "fezabilă" în ceea ce priveşte viitoarele negocieri.

"PDL este o formaţiune dependentă total de personalitatea domnului Băsescu. Cred că aceste combinaţii devin, din acest punct de vedere, nefezabile, pentru că s-au ars şi unii şi alţii cu asemenea partid, care schimbă cămaşa de pe-o zi pe alta", a spus Iliescu.

El a arătat că îşi va asuma un rol în cadrul viitoarelor negocieri. "Nu mă voi da deoparte, atâta vreme cât experianţa mea este utilă", a adăugat Iliescu.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, pe 30 octombrie, că, plecând de la realitatea constituţională, este "obligat" să spere că, dacă niciun partid nu obţine în alegeri 51% din voturi, opţiunea pentru desemnarea premierului îi va aparţine, aşa cum s-a întâmplat şi în 2004.

"Sunt obligat să sper, plecând de la realitatea constituţională, că, dacă niciun partid nu obţine 51%, opţiunea pentru desemnarea premierului o să-mi aparţină, la fel cum mi-a aparţinut şi în 2004. Sper să fiu mai norocos, ca România să fie mai norocoasă", a spus el.

Şeful statului a mai spus că a observat că sunt partide care pun problema că, dacă după alegeri vor forma împreună cu alte partide o majoritate, vor veni la preşedinte cu o propunere de premier, pe care şeful statului va fi nevoit să o accepte. "Îi invit să citească Constituţia şi să renunţe la ideea că «dacă nu ni-l pun cine ştie ce face»", a spus Băsescu.

El a declarat, pe 11 noiembrie, la B1 TV că, potrivit Constituţiei, preşedintele este cel care are decizia în legătură cu desemnarea după alegeri a premierului, iar acesta din urmă este cel care negociază majoritatea cu partidele.

Şeful statului a menţionat că, potrivit Constituţiei, dacă Legislativul nu validează de două ori la rând Cabinetul, atunci preşedintele poate dizolva Parlamentul.

El precizat, luni, că speră ca până la 24 decembrie "să avem guvern" şi că în desemnarea premierului va respecta prevederile constituţionale şi, în primul rând, voinţa exprimată de electorat.

Conform articolului 103 din Constituţie, preşedintele desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Iliescu: Băsescu va comite o eroare dacă nu va numi premierul propus de viitoarea majoritate.
 Vizualizări articol: 491 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Iliescu: Băsescu va comite o eroare dacă nu va numi premierul propus de viitoarea majoritate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei