Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 25 nov 2008 - Anul XIII, nr. 278 (3959)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Tăriceanu spune că Fondul de pensii poate susţine plata acestora atât în 2008, cât şi în 2009

Marţi, 25 Noiembrie 2008 (13:38:03)

Fondul de pensii poate susţine plata acestora atât pentru lunile noiembrie şi decembrie ale acestui an, cât şi pentru anul viitor, a declarat premierul Călin Popescu Tăriceanu, în şedinţa de guvern, asigurând că situaţia este sub control deşi în anumite perioade pot apărea unele deficite, după ce preşedintele Traian Băsescu a afirmat că acest fond este "înăbuşit".

Guvernul precizează, într-un comunicat, că primul-ministru doreşte, astfel, să infirme informaţiile care au apărut în presă, potrivit cărora bugetul nu poate susţine plata pensiilor.

"Având în vedere şi faptul că fondul de pensii face parte din bugetul consolidat de stat, nu se pune problema incapacităţii lui de a face faţă plăţilor. Situaţia este sub control", a asigurat Tăriceanu.

Premierul a mai arătat că, în anumite perioade, pot să apară unele deficite pe bugetul de pensii şi că pensiile nu sunt acoperite integral din contribuţii nici în ţările Uniunii Europene. Şeful Executivului a dat exemplul Belgiei, care contribuie cu 50% din bugetul de stat, Cehia-cu 58%, Germania-cu 20% , Danemarca-10%.

Potrivit premierului Tăriceanu, în ceea ce priveşte ponderea cheltuielilor cu pensiile în Produsul Intern Brut, în România ponderea este de 6,3%, în Polonia - 13,59%, în Ungaria - 9,5%, în Germania aceasta reprezintă 11,8%, iar în Danemarca – 10,8%.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni seară, la Realitatea TV, că fondul de pensii este în prezent "prăbuşit", precizând că acest fond nu are bani pentru acoperirea majorărilor pornite în 2007 şi consolidate în 2008 şi că în 2009 trebuie aduse din bugetul de stat circa 1,3 miliarde euro pentru pensii.

Ulterior, el şi-a nunaţat declaraţia, menţionând că poate expresia pe care a utilizat-o nu este potrivită. Băsescu a spus că n-ar vrea să se înţeleagă din declaraţia sa că de la anul nu se vor mai putea plăti pensiile.

El a explicat că fondul de pensii nu are în prezent bani care să acopere majorarea pensiilor pornită în 2007 şi consolidată în 2008, prin devansarea momentului creşterii pensiilor, de la 1 octombrie.

Şeful statului a adăugat că majorarea pensiilor ar fi trebuit făcută "cu cap", folosindu-se principiul contributivităţii în legătură cu majorarea pensiilor de la fondul de pensii şi principiul solidarităţii, principiu european, în cazul folosirii pentru respectiva creştere a banilor de la bugetul de stat.

Băsescu a adăugat că a discutat la acel moment, în 2007, cu ministrul Finanţelor, recomandându-i ca majorarea pensiilor să se facă după modelul menţionat.

Preşedintele a spus că majorarea pensiilor făcută doar de la fondul de pensii nu a rezolvat problema pensiilor mici. El a precizat că de la fondul de pensii ar fi trebuit să se aloce o sumă cu care să crească toate pensiile, iar concomitent, de la bugetul de stat, ar fi trebuit sprijiniţi doar cei cu pensii mici.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tăriceanu spune că Fondul de pensii poate susţine plata acestora atât în 2008, cât şi în 2009.
 Vizualizări articol: 586 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tăriceanu spune că Fondul de pensii poate susţine plata acestora atât în 2008, cât şi în 20090.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei