Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 10 nov 2008 - Anul XIII, nr. 265 (3946)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Vosganian: Decizia Fitch nu a ţinut cont de evoluţiile economiei româneşti

Luni, 10 Noiembrie 2008 (16:03:36)
Decizia agenţiei de evaluare Fitch de a coborî ratingul României nu a ţinut cont de evoluţia prognozată pentru 2008 şi 2009 a principalilor indicatori macroeconomici, precum PIB, datoria guvernamentală sau datoria externă, potrivit ministrului Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian.

"Decizia Fitch nu a ţinut cont de evoluţii importante ale economiei româneşti, cum ar fi creşterea reală anuală a PIB la 9,1% în 2008 şi 6% estimat pentru 2009, precum şi menţinerea unui nivel extrem de redus al datoriei guvernamentale (10,6% din PIB, în iunie 2008). În plus, România are un nivel al rezervelor internaţionale suficient (27,3 mld. euro la sfârşitul lunii septembrie) şi un stoc de datorie externă mai scăzut comparativ cu celelalte state membre ale Uniunii Europene", a declarat, într-un comunicat, Vosganian.

De asemenea, nivelul rezervelor minime obligatorii se menţine în continuare ridicat, respectiv 18% (începând cu perioada 24 noiembrie – 23 decembrie) pentru pasivele denominate în lei cu scadenţă de până la doi ani şi 40% pentru cele denominate în valută, asigurând astfel un rol prudenţial de menţinere a unui nivel corespunzător de lichiditate de către instituţiile de credit.

Fitch a redus luni ratingul acordat României aferent împrumuturilor pe termen lung în valută de la BBB la BB+, cu perspectivă negativă şi pe cel aferent împrumuturilor pe termen lung în monedă locală de la BBB+ la BBB-, de asemenea cu perspectivă negativă.

În comunicatul agenţiei se precizează că decizia de reducere cu două trepte a calificativului, care scoate România din categoria "investment grade" (risc scăzut pentru investiţii), reflectă îngrijorările cu privire la cadrul politicii macroeconomice din România, precum şi la capacitatea ţării de a evita o severă criză economică şi financiară.

Potrivit agenţiei de rating, este posibil ca România să aibă nevoie de sprijin financiar extern, pentru a împiedica "o criză a creditului", având în vedere că se confruntă cu un deficit de cont curent care ar urma să depăşească 14 procente din Produsul Intern Brut în acest an.

Fitch a avertizat asupra creşterii riscurilor la adresa economiei româneşti, ca urmare a sporirii datoriei sectorului privat pe pieţele externe, din ce în ce mai nesigure.

Potrivit agenţiei de rating, în contextul alegerilor parlamentare din 30 noiembrie, factorii politici de la Bucureşti au ignorat semnalele de alarmă, fapt care atrage după sine posibile consecinţe negative asupra coerenţei politicii fiscale.

"În acest sens, Ministerul Economiei şi Finanţelor a avertizat, deja, că există o lipsă de coerenţă la nivelul factorilor politici de decizie (Parlament, Preşedinţie, partide parlamentare) în asumarea unor politici publice restrictive care să reducă riscurile induse de criza financiară şi economică globală şi care să asigure în continuare României o creştere economică", a spus Vosganian.

Până în prezent, calificativul acordat de Fitch pentru România era de "BBB", care se situa cu două trepte peste categoria de junk. Perspectiva ratingului era tot negativă.

România are un deficit de cont curent care se extinde - va depăşi 14% din PIB potrivit aşteptărilor -, alimentat de avansul excesiv al sectorului de creditare, iar "Fitch consideră că este nevoie de o ajustare mai puternică a politicii, în special a celei fiscale, pentru a evita o criză a monedei".

"Un asemenea rezultat ar putea necesita un sprijin de finanţare substanţial de la comunitatea internaţională, pentru a preveni o criză de credit", potrivit comunicatului Fitch.

De asemenea, Fitch a redus ratingurile acordate oraşelor Bucureşti şi Oradea, pentru datoriile pe termen lung în valută, de la "BBB minus" la "BB plus", perspectiva acestora fiind înrăutăţită de la "stabil" la "negativ".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vosganian: Decizia Fitch nu a ţinut cont de evoluţiile economiei româneşti.
 Vizualizări articol: 466 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vosganian: Decizia Fitch nu a ţinut cont de evoluţiile economiei româneşti0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei