Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 10 nov 2008 - Anul XIII, nr. 265 (3946)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9753 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6364 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ordonanţa Guvernului de amânare a măririlor salariale din învăţământ, respinsă de Senat

Luni, 10 Noiembrie 2008 (16:05:15)

Senatul a respins, luni, cu 79 de voturi pentru, 13 împotrivă şi 2 abţineri Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului, prin care era amânat pentru 1 aprilie 2009 termenul de aplicare a legii prin care salariile cadrelor didactice erau majorate cu 50%, Camera Deputaţilor fiind forul decizional în acest caz.

Decizia plenului Senatului a venit după o pauză de consultări de cinci minute, cerută de liderul grupului PNL, Puiu Haşotti. Senatorii au început, luni, în plen, dezbaterea proiectului de lege privind aprobarea sau respingerea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 136/2008, referitoare la amânarea prevederilor legii privind majorarea salariilor din domeniul educaţiei.

Liderul grupului parlamentar al PNL din Senat, Puiu Haşotti, solicitase, de asemenea, la începutul şedinţei, amânarea dezbaterilor pe marginea OUG 136/2008.

Acesta şi-a motivat cererea prin faptul că raportul comun al comisiilor de muncă şi de învăţământ a fost distribuit luni, în timp ce Regulamentul de funcţionare al Senatului prevedea ca documentul să fie distribuit cu minimum 3 zile înainte de dezbaterea legii în plen, pentru ca senatorii să poată analiza documentul înainte de vot.

Solicitarea PNL a fost respinsă de toate celelalte grupuri parlamentare, invocându-se fie precedente în care proiecte de lege iniţiate de PNL sau de Guvern au fost dezbătute în procedură de urgenţă, fără ca raportul respectivelor proiecte să fie la dispoziţia senatorilor timp de trei zile.

În plus, s-a adus ca argument şi decizia anterioară a Biroului Permanent al Senatului, care a stabilit ca luni să fie întocmit şi raportul şi să fie dat şi votul asupra OUG.

Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a declarat, în debutul dezbaterilor din plen, că majorarea cu 50% a salariilor din învăţământ este "nesustenabilă din punct de vedere economic, impactul majorării salariilor fiind de 0,14% din PIB în 2008 şi 0,74% din PIB în 2009".

El a mai menţionat că aplicarea legii prin care se măresc cu 50% salariile cadrelor didactice echivalează cu un spor suplimentar pentru bugetul de stat de 4,2 miliarde de lei.

Vosganian a mai spus că majorarea salariilor profesorilor va "secătui" fondul bugetar pentru investiţii, va duce la reducerea numărului de locuri şi va avea un "impact major" asupra ratei şomajului şi a ţintei de inflaţie.

El a mai apreciat că iniţiativa majorării salariilor din învăţământ cu 50% este "o măsură luată într-o febră inerentă campaniei electorale" şi a afirmat că niciunul dintre partidele care au susţinut legea de majorare a salariilor nu au o astfel de măsură în programele lor de guvernare.

Senatorul PSD Alexandru Athanasiu a declarat, în cadrul dezbaterilor, că prim-ministrul Călin Popescu Tăriceanu, prin emiterea OUG privind amânarea majorării salariilor profesorilor, "a atentat la bunul simţ constituţional", ordonanţa respectivă însemnând "răzvrătire penibilă împotriva regulilor statului de drept", şoi "jalnică minciună publică".

El a mai acuzat Guvernul de "incompetenţă trufaşă", de "falsă şi grosolană manipulare" a opiniei publice.

Senatorul PNL Paul Păcuraru a spus că nu există suportul financiar pentru mărirea salariilor profesorilor. "Vă rog să cumpătaţi încă o dată dacă este momentul să forţăm acest proiect de act normativ, astfel încât, în loc să facem bine, să ajungem la concluzia că am făcut rău şi că totul s-a datorat momentului electoral în care ne aflăm", le-a spus fostul ministru al Muncii senatorilor.

Senatorul PRM Mihai Unghianu a afirmat că Ordonanţa Guvernului este împotriva preşedintelui ţării, împotriva Parlamentului şi împotriva Constituţiei, iar "un guvern care îşi închipuie că poate guverna în afara Constituţiei este o aberaţie".

Senatorul PDL Dan Sabău a spus, în cadrul dezbaterilor, că PDL aşteaptă demisia de onoare a Guvernului, din moment ce miniştrii Cabinetului au votat proiectul de lege de majorare a salariilor, cu care Guvernul nu s-a declarat, ulterior, de acord.

Senatorul PC Marius Marinescu a afirmat că OUG 136/2008 este "abuzivă" şi este "ordonanţa şmecherilor".

"Asistăm la o luptă între profesori şi şmecherii care doresc să pună mâna pe bugetul înţământului, iar această luptă s-a mutat şi în Parlament, întrucât există senatori care votează pentru respingerea ordonanţei şi senatori care votează pentru şmecheri", a adăugat el.

Comisiile reunite de muncă şi învăţământ din Senat au adoptat, luni, un raport de respingere a OUG privind amânarea măririlor salariale din educaţie, cu 14 voturi "împotrivă" şi 3 voturi "pentru".

La întrunirea comisiilor a participat şi Varujan Vosganian, Ministrul Economiei şi Finanţelor, care a susţinut, în faţa senatorilor, adoptarea OUG privind amânarea măririi salariilor din educaţie.

Ministrul de Finanţe şi-a argumentat punctul de vedere prin faptul că, astfel, s-ar acorda un termen pentru realizarea unei viziuni corelate în privinţa salariilor, şi pentru a se găsi soluţii în privinţa creşterii salariilor mici din învăţământ.

Ministrul le-a cerut membrilor din Comisia pentru muncă şi din Comisia pentru învăţământ care sunt profesori universitari să se abţină de la vot deoarece se află în conflict de interese, propunerea sa determinând protestul vehement al mai multor membrii ai comisiilor reunite, majoritatea profesori universitari.

Comisia pentru învăţământ din Senat a adoptat, pe 4 noiembrie, cu unanimitate de voturi, un raport de respingere a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului care amână majorările salariale din învăţământ.

Şi comisia de buget din Senat a dat aviz negativ în cazul Ordonanţei de Urgenţă 136/2008 care amână majorările salariale din învăţământ, decizia fiind luată în urma consultării telefonice a membrilor.

Comisia juridică din Senat nu a reuşit, în aceeaşi zi, să avizeze Ordonanţa de Urgenţă 136/2008 care amână majorările salariale din învăţământ, rezultatul votului fiind la egalitate, 3 voturi pentru aviz favorabil şi 3 voturi pentru aviz nefavorabil.

Guvernul a decis, în urmă cu două săptămâni, prin ordonanţă de urgenţă, ca legea de majorare a salariilor profesorilor cu 50% să fie amânată până în luna aprilie 2009.

Sindicaliştii din educaţie pichetează Palatul Parlamentului, cerând respingerea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului prin care majorarea cu 50 la sută a salariilor din învăţământ a fost amânată până în aprilie 2009, senatorii urmând să dea, luni, un vot final la acest act normativ.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ordonanţa Guvernului de amânare a măririlor salariale din învăţământ, respinsă de Senat.
 Vizualizări articol: 467 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ordonanţa Guvernului de amânare a măririlor salariale din învăţământ, respinsă de Senat0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei