Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 10 nov 2008 - Anul XIII, nr. 265 (3946)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

"Spiru Haret": Nu dăm mandat de semnare a acordului privind principiile legii unice de salarizare

Luni, 10 Noiembrie 2008 (18:33:38)
Federaţia "Spiru Haret" spune că nu acordă mandat pentru semnare acordul asupra principiilor de bază ale legii unitare de salarizare a personalului plătit din fonduri publice în forma în care a fost transmis, considerând că proiectul nu oferă garanţia că se referă la toate categoriile de bugetari.

Într-o scrisoare deschisă adresată, luni, preşedintelui CNSLR - Frăţia, Marius Petcu, Federaţia "Spiru Haret" îşi prezintă punctul de vedere cu privire la acordul asupra principiilor de bază ale legii unitare de salarizare a personalului plătit din fonduri publice, arătând că are unele obiecţii la acest proiect.

"Modul de formulare a acordului nu conferă nicio garanţie cu privire la faptul că va exista o lege unică de salarizare a tuturor categoriilor de salariaţi din sectorul bugetar. În opinia sindicaliştilor, formularea de la punctul 1 din acord nu este suficientă întrucât Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice nu conţine o definiţie a categoriilor de personal plătite din fonduri publice", se arată în scrisoarea deschisă a Federaţiei "Spiru Haret".

În opinia sindicaliştilor Federaţiei "Spiru Haret", termenii acordului sunt generali şi nu rezultă în ce va consta noua ierarhie a salariilor între domeniile de activitate.

Totodată, conducerea federaţiei sindicale apreciază că termenele prevăzute de acord - şase luni pentru adoptarea proiectului de lege şi cinic ani pentru implementarea noului sistem de salarizare - nu reprezintă o garanţie.

"Salariaţii din învăţământ au experienţa acordului încheiat în noiembrie 2005, care prevedea de asemenea o lege unică de salarizare, lege care nu s-a realizat nici până în prezent", susţin liderii Federaţiei "Spiru Haret".

Potrivit acestora, punctul 6 al acordului este "o reală bătaie de joc la adresa personalului didactic şi o confirmare a faptului că Guvernul nu are nicio intenţie de a asigura o creştere reală a salariilor în sectorul bugetar".

Sindicaliştii se întreabă cum se vor aplica dispoziţiile articolului 2 din OUG 136/2008 de amânare a majorării salariilor cadrelor didactice dacă peste şase luni va exista doar un proiect de lege unitară de salarizare a bugetarilor.

"În acelaşi timp, la art. 2 din OUG nr. 136/2008 se prevăde că valoarea coeficientului de multiplicare 1,000 a salariilor personalului didactic din învăţământ, stabilită prin Legea nr. 221/2008, se va aplica începând cu plata drepturilor salariale aferente lunii aprilie 2009, în condiţiile prevăzute de legea unitară de salarizare a personalului din sectorul bugetar şi ţinând seama de gradul de îndeplinire a criteriilor de performanţă, de creşterea competitivităţii şi calităţii actului de învăţământ", explică sindicaliştii în scrisoare.

În concluzie, reprezentanţii Federaţiei "Spiru Haret" cred că prevederile Legii nr. 221/2008 de majorare cu 50 la sută a salariilor cadrelor didactice se vor aplica pentru personalul din învăţământ "la calendele greceşti".

Conducerea Federaţiei "Spiru Haret" susţine că nu va negocia aplicarea legii votate de Parlament, cu atât mai mult cu cât aceasta a fost declarată constituţională.

Mandatul Federaţiei "Spiru Haret" pentru discuţiile care vor avea loc la Palatul Victoria, marţi, este că Legea 221/2008, prin care se asigură majorarea salariilor personalului didactic de la 1 octombrie, "se execută, nu se negociază", precizează sursa citată.

Preşedintele CNSLR Frăţia, Marius Petcu, anunţa, vineri, că liderii confederaţiilor sindicale ar putea semna, marţi, înaintea şedinţei de Guvern, un acord privind principiile care stau la baza legii de salarizare unică în sistemul bugetar şi majorarea veniturilor bugetariilor cu salarii mici.

Marius Petcu declara că toate categoriile de bugetari vor fi cuprinse în acestă lege şi că majoritatea sporurilor vor fi introduse în salariul de bază, urmărindu-se reducerea decalajului între salariul minim şi salariul maxim, dorindu-se să se ajungă la un raport 1/15.

Sindicaliştii din educaţie au organizat, luni, o grevă de avertisment de două ore şi un pichet la sediul Parlamentului, cerând aplicarea legii de majorare cu 50 la sută a salariilor cadrelor didactice.

Reprezentanţii sindicaliştilor au declarat, la finalul acţiunilor de protest, că nu vor negocia cu Guvernul aplicarea legii de majorare cu 50 la sută a salariilor cadrelor didactice şi că aşteaptă un rezultat pozitiv de la Curtea Constituţională, răspunzând astfel cererii premierului Călin Popescu Tăriceanu adresate sindicatelor ca acestea să înţeleagă că o creştere salarială cu acest procent va avea efecte negative asupra economiei.

Sindicaliştii Federaţiei "Spiru Haret" au organizat o grevă de avertisment în urmă cu o săptămână. Preşedintele "Spiru Haret", Gheorghe Isvoranu, a anunţat că membrii afiliaţi la federaţia pe care o reprezintă nu au organizat, luni, o altă grevă de avertisment alături de celelalte trei federaţii din educaţie - Federaţia Alma Mater, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Educaţiei Naţionale.

Cele patru federaţii au anunţat că vor intra în grevă generală pe termen nelimitat din 18 noiembrie.

Senatul a respins, luni, cu 79 de voturi pentru, 13 împotrivă şi 2 abţineri Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului, prin care era amânat pentru 1 aprilie 2009 termenul de aplicare a legii prin care salariile cadrelor didactice erau majorate cu 50%, Camera Deputaţilor fiind forul decizional în acest caz.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a cerut din nou, luni, liderilor de sindicat să înţeleagă că majorarea cu 50% a salariilor va avea efecte negative asupra economiei şi a acuzat că această creştere este susţinută de către reprezentanţii stângii politice doar din motive electorale.

El a amintit că pentru marţi este programată semnarea unui acord cu sindicatele privind salarizarea în sectorul bugetar şi a arătat că salariile vor fi majorate în perioada următoare în mod responsabil, pe măsură ce economia va permite o astfel de măsură.

Premierul a apreciat că majoritatea liderilor de sindicate au înţeles că dialogul este singura modalitate de rezolvare a problemelor, făcând referire la faptul că, la sfârşitul săptămânii trecute, au fost încheiate discuţiile între Guvern şi sindicate asupra principiilor de bază ale legii salarizării în sectorul bugetar. Aceste principii se referă la încadrarea raportului între salariul de bază minim pe economie şi salariul de bază maxim pnă la nivelul de 1 la 15, o nouă ierahie a salariilor de bază între domenii şi în cadrul aceluiaşi domeniu, creşteri salariale diferenţiate în intervalul 2009-2013, adoptarea proiectului de lege într-o perioadă de şase luni.

Guvernul a decis, în 28 octombrie, prin ordonanţă de urgenţă, ca termenul de aplicare a legii privind majorarea cu 50 la sută a salariilor profesorilor să fie prorogat până la 1 aprilie 2009.

Curtea Constituţională a fost sesizată de Avocatul Poporului în legătură cu aparenta neconstituţionalitate a unei prevederi din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului care împiedică aplicarea Legii privind majorarea salariilor cadrelor didactice cu 50 la sută până în luna aprilie 2009.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, în temeiul prevederilor articolului 28 din Legea sindicatelor 54/2003, a cerut Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la "neconstituţionalitatea prevederilor 1, 2 şi 4 din OUG 136/2008 privind stabilirea unor măsuri pentru salarizarea personalului din învăţământ în anul 2008".

Sindicatele apreciază că sunt neconstituţionale dispoziţiile menţionate ale OUG 136/2008, arătând că Legea de aprobare a OG 15/2008 privind creşterile salariale ce se vor acorda în 2008 personalului din învăţământ, a făcut obiectul controlului de constituţionalitate înainte de promulgarea acesteia, la sesizarea Guvernului, prin Decizia 1.093 din 15 octombrie 2008.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului "Spiru Haret": Nu dăm mandat de semnare a acordului privind principiile legii unice de salarizare.
 Vizualizări articol: 689 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
"Spiru Haret": Nu dăm mandat de semnare a acordului privind principiile legii unice de salarizare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei