Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 30 oct 2008 - Anul XIII, nr. 256 (3937)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Guvernul oferă cadouri culturale, de 1 Decembrie, parlamentarilor şi formatorilor de opinie străini

Joi, 30 Octombrie 2008 (17:09:04)
Parlamentari, oficiali guvernamentali, formatori de opinie şi alte personalităţi din ţările UE şi statele vecine vor primi de Ziua Naţională a României, prin misiunile diplomatice, câte un pachet cu diverse cadori, printre care albume de istorie şi CD-uri cu muzică populară tradiţională.

Fiecare dintre cele 12.000 de pachete culturale care vor fi oferite conţine: un album de prezentare a istoriei României, un album dedicat împlinirii a 90 de ani de la Marea Unire, cinci CD-uri cu muzică populară intrumentală caracteristică celor cinci regiuni istorice ale României, un DVD cu filme de scurtmetraj reprezentative pentru creaţia cinematografică românească actuală şi/sau alte materiale de promovare a imaginii României prin valorile sale culturale.

Cadourile culturale vor fi oferite parlamentarilor, oficialităţilor guvernamentale, formatorilor de opinie din UE, statele vecine şi "alte spaţii semnificative pentru politică externă românească", se arată într-o hotărâre aprobată recent de Guvern.

Pentru această acţiune, Executivul a suplimentat bugetul Ministerului Culturii şi Cultelor (MCC) cu 4,5 milioane lei şi bugetul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) cu 355.000 de lei, din Fondul de rezervă bugetară.

În mod concret, MCC se va ocupa de achiziţia şi ambalarea materialelor, în timp ce MAE va avea în responsabilitate transportul şi distribuirea pachetelor. Programul va fi derulat în luna noiembrie 2008.

Pachetele de promovare a imaginii României în exterior, cu prilejul zilei de 1 Decembrie, fac parte din "Programul de diplomaţie publică ocazionat de Ziua Naţională a României", derulat şi în perioada 2005 - 2007.

Pe 1 Decembrie 2008, se vor celebra şi 90 de ani de la Marea Unire din 1918.

"Programul de diplomaţie publică ocazionat de Ziua Naţională a României" din 2005 a intrat în atenţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în noiembrie 2007, la sesizarea interpretului Florin Chilian, a consilierului în MCC Marius Marian Şolea şi a scriitorului George Mihalcea.

Cei trei au cerut declanşarea unei anchete la MCC, în legătură cu "ilegalitatea în care se desfăşoară în fiecare an un aşa-zis Program de achiziţie publică, în vederea unor acţiuni de diplomaţie culturală pentru promovarea imaginii României în ţările membre UE". Valoarea acestui Program, gestionat de Ministerul Culturii şi Ministerul Afacerilor Externe, a fost, în 2005, de peste 2,2 milioane de lei, iar în 2006, de 3 milioane de lei. Potrivit sesizării, procesele de achiziţie din 2005 s-au făcut din "surse unice", respectiv editura "Noi Media Print", SC Star Media Music SRL, prin Centrul Naţional al Cinematografiei, şi Compania Naţională a Imprimeriilor "Coresi" SA.

"Am dus acest caz la DNA fiind obligat de Legea avertizorului public. Conform acestei legi, ca funcţionar public, sunt obligat ca, atunci când constat încălcări ale legii, să le reclam superiorilor mei", şi-a explicat Marius Marian Şolea demersul la DNA.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a comunicat ulterior că face verificări cu privire la acţiunea de promovare a imaginii României în străinătate, investigaţiile fiind în fază de acte premergătoare începerii urmăririi penale şi nicio persoană nu este pusă sub acuzare.

De altfel, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Daniel Morar, a declarat, într-o conferinţă de presă din 26 februarie, că ministrul Culturii, liberalul Adrian Iorgulescu, "nu este învinuit" şi că ancheta se află în faza de acte premergătoare începerii urmăririi penale.

Ministrul Adrian Iorgulescu a susţinut, în mai multe rânduri, că programul de achiziţie pentru promovarea imaginii României în statele UE s-a desfăşurat corect. "Nu există lucruri care să fie nici de natură penală, nici infracţională", a spus ministrul Culturii în faţa Comisiei pentru Cultură din Cameră, precizând că va lăsa DNA să decidă dacă există "culpe" şi cui aparţin acestea. "Personal, nu am semnat decât o notă de fundamentare a programului, care punea în corelaţie ce are de făcut Ministerul vizavi de o Hotărâre a Guvernului, care în detaliu menţiona ce trebuie să conţină respectivele pachete", a mai spus Iorgulescu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Guvernul oferă cadouri culturale, de 1 Decembrie, parlamentarilor şi formatorilor de opinie străini.
 Vizualizări articol: 526 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Guvernul oferă cadouri culturale, de 1 Decembrie, parlamentarilor şi formatorilor de opinie străini0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei