Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 30 oct 2008 - Anul XIII, nr. 256 (3937)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Semne de întrebare

Procurorul care a respins apelul tânărului posibil închis nevinovat, rudă cu victima

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Avocaţii tânărului în vârstă de 20 de ani, din Moara, care ispăşeşte de mai bine de un an şi jumătate o condamnare pentru tentativă de omor, acuză procurorul care a respins cererea de revizuire a dosarului de atitudine părtinitoare.

Ionuţ Viorel Vorobchievici este condamnat pentru tentativă de omor, iar avocaţii săi spun că au adunat, ulterior, mai multe probe care pun semne de întrebare cu privire la vinovăţia clientului lor. Cererea de revizuire a dosarului a fost însă respinsă, iar avocaţii lui Vorobchievici susţin că acesta nu a primit şansa de a i se redeschide dosarul pentru că cerea sa a fost analizată de un procuror care este rudă cu victima.

Cum bărbatul agresat a dat declaraţii contradictorii, iar nevinovăţia celui condamnat l-ar face să răspundă penal pentru denunţare mincinoasă, avocaţii consideră că procurorul a fost părtinitor în luarea deciziei sale.

 

Cum a fost condamnat tânărul

Ionuţ Viorel Vorobchievici este condamnat pentru o tentativă de omor petrecută în noaptea din 20 spre 21 iulie 2004. Atunci, victima, Gheorghe Iacobăţi, de 49 de ani, a fost lovită violent cu un par, în casa unui vecin, care îl invitase să bea o cafea. La agresiune nu a existat nici un martor şi nu s-a găsit nici o probă care să-l incrimineze direct pe Vorobchievici, spun avocaţii tânărului.  

La dosar există declaraţia victimei, precum şi declaraţiile unor martori care l-au văzut pe tânăr în stare de ebrietate şi cu un par în mână pe uliţele satului, la un moment dat acesta chiar agresând un tânăr cu care a intrat în conflict. De asemenea, Ionuţ Vorobchievici a picat şi testul cu detectorul de minciuni. La faţa locului s-a găsit o aşchie de lemn şi o coajă, care proveneau de la un lemn de răchită, fără însă a se găsi corpul delict sau vreo urmă care să coincidă cu amprentele tânărului condamnat. 

 

Declaraţiile care îl disculpă

La mai bine de un an de la condamnarea tânărului, avocaţii lui au adus la dosar declaraţii ale victimei şi ale unor consăteni care îl dezvinovăţesc.

Ovidiu Lahman, din Moara, aflat în penitenciar pentru un furt, a dat o declaraţie scrisă în care recunoaşte că el este autorul tentativei de omor pentru care a fost condamnat Vorobchievici. Lahman a fost prieten cu fata celui bătut, fapt demonstrat de avocaţi pe baza hârtiilor care dovedesc că aceasta îl vizita la penitenciar, şi susţine că l-a atacat pe Iacobăţi pentru că nu îi restituia o datorie.  

Mai mult, însăşi victima, într-o declaraţie notarială, recunoaşte că e posibil să se fi înşelat în privinţa celui care a bătut-o. Ulterior, Gheorghe Iacobăţi şi-a schimbat din nou declaraţiile, susţinând că a spus că nu este convins că ştie cine l-a bătut doar în urma unor presiuni venite de la rudele tânărului închis.   

În plus, doi oameni din sat au declarat şi ei că Iacobăţi a recunoscut, la un pahar, că Ionuţ Vorobchievici face închisoare degeaba, iar vinovat este Ovidiu Lahman. Motivul pentru care victima l-ar fi acuzat pe Vorobchievici ar fi, susţin avocaţii săi, răzbunarea pentru un conflict mai vechi şi dorinţa de a scoate bani de la familia acestuia, care are o situaţie financiară bună. Tânărul a fost închis în luna aprilie a anului trecut şi are de ispăşit o pedeapsă de şapte ani şi şase luni de închisoare.

 

Suspiciunile avocaţilor   

Avocaţii tânărului închis au făcut până acum două cereri de revizuire a dosarului în baza căruia s-a dat sentinţa de condamnare. Prima s-a făcut în baza declaraţiei victimei, care însă ulterior şi-a retras cele susţinute într-o declaraţie oficială, astfel că cererea a fost automat respinsă.

A doua cerere de revizuire a venit în luna mai a acestui an, după adunarea declaraţiilor presupusului autor şi ale celor doi martori.

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava a decis ca cererea să fie analizată de procurorul Luminiţa Ailoaie. Cei doi avocaţi ai tânărului închis, Gabriela Papuc şi Mihai Ţurţuri, au venit cu dovezi care atestă că Luminiţa Ailoaie are un frate vitreg care este nepot al lui Gheorghe Iacobăţi, victima în acest dosar. Cererea de revizuire a fost respinsă de procuror, pe motiv că în afară de declaraţia lui Ovidiu Lahman, nu există nici o probă sau dovadă care să vină în sprijinul celor afirmate de el.

„Din punctul nostru de vedere, este clară atitudinea părtinitoare a procurorului faţă de ruda sa. Victima a declarat într-un act notarial că nu mai ştie cine a bătut-o, după care, cu siguranţă învăţată de cineva, şi-a schimbat declaraţia, fiind avertizată că poate fi trasă la răspundere pentru denunţare mincinoasă. Am întocmit şi o cerere de recuzare a procurorului, însă aceasta a fost respinsă, pe motiv că gradul de rudenie este îndepărtat şi asupra sa nu planează urme de influenţa în caz”, ne-a declarat Gabriela Papuc, unul dintre avocaţii lui Ionuţ Vorobchievici.

În cursul zilei de ieri am contactat-o pe Luminiţa Ailoaie, pentru a-i cere un punct de vedere cu privire la acuzaţiile ce-i sunt aduse de avocaţi. Aceasta a luat foc când a auzit pentru ce am contactat-o, ameninţându-ne că ne va da în judecată dacă scriem despre ea.

 

Declaraţiile contradictorii ale victimei

Avocaţii lui Vorobchievici spun că un alt aspect care ar trebui luat în calcul în acest dosar este legat de două declaraţii date de victimă la scurt timp după agresiune, care se contrazic.

Pe 22 iulie 2004, la o zi după ce a fost agresat, Gheorghe Iacobăţi spune că după ce a fost lovit de Ionuţ Vorobchievici cu parul, „am ieşit după el, alergând până la poartă”.

În declaraţia dată pe 2 august 2004, cu privire la acelaşi incident, bărbatul a declarat că „m-a lovit şi apoi a plecat, eu am rămas căzut lângă uşă”. Mai mult, în prima declaraţie, victima spune că „sunt singur că autorul agresiunii este învinuitul Vorobchievici Viorel, deoarece l-am văzut foarte bine la faţă, acesta fiind îmbrăcat cu un tricou alb-albastru, blugi bleumarin, adidaşi albi...”, în timp ce în a doua a declarat că „Viorel avea adidaşi albi, blugi de culoare închisă, un tricou posibil vineţiu”.

„Sunt multe semne de întrebare în acest caz. Vrem să redeschidem dosarul, pentru a se vedea dacă urmele recoltate de la faţa locului nu coincid cu cele ale lui Ovidiu Lahman, care îşi recunoaşte fapta. Sperăm să strămutăm cauza în alt judeţ, să redeschidem dosarul şi să-l eliberăm pe acest tânăr, pe care îl considerăm nevinovat”, spune avocatul Gabriela Papuc.


Dosar penal pe numele victimei, pentru „denunţare calomnioasă”

În urma plângerilor depuse de avocaţii lui Ionuţ Vorobchievici, pe numele lui Gheorghe Iacobăţi şi al fiicei sale, Valeria Cerlincă, cea care a declarat că nu a avut o relaţie cu  Ovidiu Lahman în perioada indicată de acesta, au fost întocmite dosare penale, aflate în faza de cercetare.

Gheorghe Iacobăţi este cercetat sub aspectul comiterii infracţiunii de „denunţare calomnioasă”, în timp ce fata sa este cercetată pentru „mărturie mincinoasă”. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Procurorul care a respins apelul tânărului posibil închis nevinovat, rudă cu victima.
 Vizualizări articol: 876 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.38/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.4 din 8 voturi
Procurorul care a respins apelul tânărului posibil închis nevinovat, rudă cu victima3.458

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei