Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 7 oct 2008 - Anul XIII, nr. 236 (3917)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6438 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

MCC alocă aproximativ 25 de milioane de euro pentru ediţia din 2009 a Festivalului "George Enescu"

Marţi, 7 Octombrie 2008 (16:00:37)
Ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, a spus, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că Festivalul "George Enescu" din 2009 va fi unul "mamut", pe o perioadă mai extinsă şi cu mai multe evenimente, dar cu acelaşi buget din partea statului ca al ediţiei trecute, de circa 25 de milioane de euro.

"Pentru prima dată, cu circa un an înainte de debut, festivalul este bătut în cuie în proporţie de 99%", a anunţat ministrul Culturii, precizând că programul a fost deja stabilit. Însă, a mai spus Iorgulescu, deşi perioada de desfăşurare (30 august - 26 septembrie 2009) este mai extinsă decât la ediţiile precedente şi deşi există un număr mai mare de manifestări muzicale, bugetul alocat de MCC nu va fi mai mare decât în trecut, deci nu va depăşi 25 de milioane de euro.

Potrivit lui Iorgulescu, din punct de vedere al calităţii, nu numai al cantităţii, ediţia din 2009 a Festivalului "George Enescu" va fi una dintre cele mai bune de până în prezent, păstrându-se obiectivele stabilite la începutul festivalului, în 1958. Încă de la fondare, festivalul a reprezentat, pe lângă un eveniment în cinstea compozitorului şi interpretului "nepereche", şi o ocazie de a promova valorile româneşti contemporane şi de a aduce tinere talente pe scenă, a precizat Iorgulescu.

Programul ediţiei din 2009 a Festivalului "George Enescu" include 24 de opusuri enesciene, peste 80 de lucrări româneşti semnate de autori contemporani, numeroşi interpreţi români şi circa 40 de comunicări din partea unor specialişti în opera marelui compozitor român.

Totodată, ministrul a mai spus că în cadrul festivalului vor avea loc 37 de manifestări în ţară, la Iaşi, Cluj, Timişoara, Sibiu şi Braşov, iar directorul evenimentului, Ioan Holender, a subliniat că "este un festival naţional, nu comunal".

Ministrul Culturii, dar şi Ioan Holender, au subliniat importanţa prezentării spectacolelor de operă "Oedipe" de George Enescu, în regia lui Petrică Ionescu, o coproducţie ONB - Opera din Toulouse, care va deschide festivalul, şi "Celan", aceasta din urmă, în cinstea poetului de origine română Paul Celan, prea puţin cunoscut în ţară, după cum au remarcat cei doi organizatori ai festivalului. Opera "Celan" a fost compusă de Peter Ruzicka şi va fi pusă în scenă, sub bagheta compozitorului, de soliştii, Corul şi Orchestra Operei Naţionale Bucureşti. Iorgulescu a mai spus că este luată în considerare o colaborare cu Uniunea Scriitorilor din România pentru a spori conştientizarea aparteneţei lui Paul Celan la cultura română.

Ioan Holender a mai spus că şi, în ediţia din 2009, se păstrează tradiţia invitării unui spectacol de operă din provincie pe scena Operei Naţionale Bucureşti (ONB). Dacă anul trecut spectacolul invitat a fost "Tosca", de la Opera Naţională din Timişoara, anul viitor, la Festivalul George Enescu va fi invitat "Otello" de Giuseppe Verdi, producţie a Operei din Cluj şi creaţie care nu face parte din repertoriul ONB. Din programul Operei Naţionale din Bucureşti, în cadrul festivalului, mai fac parte şi producţiile "Macbeth", "Manon Lescaut" şi "Lacul lebedelor". Tot pe scena ONB, Baletul din Monte Carlo va prezenta "Cenuşăreasa".

Pe de altă parte, festivalul va aduce la Bucureşti 13 orchestre mari din Europa, printre care Royal Philharmonic Orchestra şi Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino, care va susţine spectacole şi sub bagheta dirijorului român Cristian Mandeal. De asemenea, la festival vor mai participa 14 orchestre de cameră internaţionale, printre care Orchestra din Lausanne, dirijată de Christian Zacharias, dar şi opera şi baletul din Monte Carlo.

Spectacolele din cadrul ediţiei din 2009 se vor desfăşura la Sala Mare şi Mică a Palatului, Ateneul Român, Opera Naţională din Bucureşti, Teatrul Naţional "I.L.Caragiale", Aula Muzeului Naţional de Artă, Sala "Mihail Jora" a Societăţii Române de Radiodifuziune şi Sala Mică a Ateneului Român.

Violonistul rus Maxim Vengerov, care şi-a anulat participarea la ediţia trecută a festivalului, din cauza unor probleme medicale, va participa la ediţia de anul viitor, de această dată în calitate de dirijor. Astfel, Vengerov va dirija în cadrul festivalului Orchestra Filarmonică "George Enescu".

Printre artiştii prezenţi în programele camerale se vor număra Maria Joao Pires, Muray Perahia, Elisabetha Leonskaja, Isabelle Faust şi Alexader Melnikov, Serghei Nakariakov, Leif Ove Andsnes, Misha Maisky, Daniel Hope, Les Arts Florissants, Les Musiciens du Louvre.

Festivalul cuprinde, ca şi la ediţiile precedente, competiţiile internaţionale de pian, vioară şi compoziţie, juriile la cele trei secţiuni fiind deja stabilite. Astfel, din juriul pentru concursul de vioară fac parte, printre alţii, Pavel Berman (Italia), Florin Croitoru (România) şi Igor Petrushevsky (Marea Britanie). Juriul la secţiunea pian este compus, printre alţii, din Rolf-Dieter Arens (Germania), Akiko Ebi (Japonia) şi Dan Grigore (România), iar cel pentru compoziţie, din Cornel Ţăranu (România), Bernard Cavanna (Franţa) şi Hubert Stuppner (Italia).

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a anunţat, printr-un mesaj trimis la conferinţă, că Primăria Municipiului Bucureşti va acorda premii în valoare totală de 100.000 de euro pentru câştigătorii Concursului Internaţional "George Enescu".

Redactorul şef al postului Radio România Muzical, Liliana Staicu, a precizat la conferinţă că toate concertele de la Ateneu, Sala Mare şi Sala Mică a Palatului vor fi transmise în direct, în timp ce spectacolele de la ONB vor fi înregistrate şi transmise de Radio România Muzical şi Cultural. În acelaşi timp, Radio România Internaţional şi posturile regionale ale Societăţii Române de Radiodifuziune vor prelua o parte din program.

Biletele la spectacolele din cadrul festivalului se vor putea rezerva începând de la 1 ianuarie.

Printre partenerii media ai evenimentului se numără postul de televiziune Mezzo, CNN, Euronews, Deutche Welle şi RFI.

Festivalul "George Enescu" a fost înfiinţat în 1958, pentru a omagia viaţa şi creaţia marelui compozitor român. Primele ediţii ale acestui festival au reunit nume sonore ale vieţii muzicale internaţionale din respectiva perioadă, printre care Yehudi Menuhin, David Oistrach, Sviatoslav Richter şi Herbert von Karajan.

Programul ediţiei de anul trecut a festivalului a cuprins 36 de lucrări de creaţie enesciană, 145 de opusuri din repertoriul universal şi 85 de lucrări contemporane româneşti. În 2007, festivalul a adus la Bucureşti 3.000 de muzicieni din toată lumea. Printre aceştia s-au numărat pianişti celebri, precum Martha Argerich, Evgheni Kissin, Murray Perahia, surorile Labèque, Nelson Freire, Boris Berezovski, Polina Leschenko. Lor li s-au adăugat alte nume mari ale muzicii clasice, precum Valeri Gherghiev, Christophe Eschenbach, companii de operă româneşti şi străine precum Orchestra din Paris, Filarmonica din Oslo, Filarmonica din Rotterdam, Freiburg Baroque şi Orchestra simfonică din Londra.

Festivalul Internaţional "George Enescu" va fi promovat, în premieră, în cadrul unui turneu european ce include conferinţe de presă şi mini-recitaluri ale unor artişti români, în oraşe precum Londra, Berlin şi Viena, a declarat directorul Artexim, Mihai Constantinescu, în cadrul unei conferinţe care a avut loc, în iulie, la sediul Ministerului Culturii şi Cultelor.

Turneul european de promovare a festivalului, organizat în colaborare cu Institutul Cultural Român şi Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT), va cuprinde oraşele Berlin, Bruxelles, Paris, Londra, Toulouse, Florenţa, Roma, Munchen şi Viena.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului MCC alocă aproximativ 25 de milioane de euro pentru ediţia din 2009 a Festivalului "George Enescu".
 Vizualizări articol: 394 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MCC alocă aproximativ 25 de milioane de euro pentru ediţia din 2009 a Festivalului "George Enescu"0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei