Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 7 oct 2008 - Anul XIII, nr. 236 (3917)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Nicolăescu: După aprobarea bugetului, putem contura majorările salariale pe care le suportă economia

Marţi, 7 Octombrie 2008 (18:44:20)
Ministrul Sănătăţii a spus, marţi, la sfârşitul întâlnirii cu Federaţia Sanitas, că după aprobarea Legii bugetului ar putea fi conturate direcţiile privind majorările salariale din sistem, în măsura în care aceste creşteri pot fi suportate de economia României.

"Ne-am întâlnit astăzi (marţi - n.r.) cu Sindicatul Sanitas. Am avut o discuţie în contextul în care există un apetit pentru creşteri salariale. A fost o întâlnire corectă, bazată pe respect faţă de economia României'', a declarat demniatrul.

El a mai spus că a convenit să deschidă discuţiile cu Sanitas pe acest subiect.

"Sindicatele cer cât consideră necesar, iar autorităţile pot să acorde, în măsura în care nu periclitează economia României. Am promis că particip, poimâine (joi - n.r.) la Biroul executiv al federaţiei Sanitas'', a mai spus ministrul Nicolăescu.

Demnitarul consideră oportun să stabilească un acord cu Sanitas în care să fie trasate direcţiile privind posibilele majorări salariale.

"Cred că este o ocazie să ne împărtăşim punctele de vedere şi, mai important, să gândim un acord care să pună la bază parteneriatul între sindicat şi autoritatea de sănătate, care este Ministerul Sănătăţii. Până la 31 octombrie vom stabili parametrii în care am putea realiza acest acord. Apoi, după aprobarea Legii bugetului, vom jalona direcţiile, în măsura în care economia poate suporta, privind majorările salariaţilor din sectorul de sănătate'', a mai spus ministrul Nicolăescu.

Federaţia Sanitas cere o majorare salarială de "50, 60 la sută" pentru personalul medico-sanitar, de specialitate, auxiliar, tehnic şi administrativ din domeniul sănătăţii.

Prim vicepreşedintele Sanitas, Adrian Bârea, a declarat, luni, la Consiliul Naţional al CNSLR Frăţia, că, după o discuţie cu membrii filialelor, s-a ajuns la concluzia că este necesară şi o majorare a salariilor personalului din domeniul sănătăţii.

"După consultarea membrilor Sanitas din ţară, am constatat că există o dorinţă comună de majorare a salariilor cu 50, 60 la sută. Sănătatea funcţionează 100 la sută din fondul asigurărilor de sănătate, astfel că nu cerem bani de la alte domenii", a explicat Bârea.

Vineri, preşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Petcu, a declarat pentru MEDIAFAX că salariaţii pe care îi reprezintă sunt în grafic în ceea ce priveşte majorările salariale şi au anumite angajamente pe care trebuie să le respecte.

"Nu vreau să fiu un instrument, pentru că, în situaţia de faţă, nu profesorii constituie miza, ci campania electorală. Vom avea şi noi, săptămâna viitoare, un Birou Executiv al Federaţiei şi un Consiliu Naţional al Confederaţiei CNSLR- Frăţia şi vom lua o hotărâre, care este a noastră, nu ca cele luate de alţii, pregătite în laboratoarele politice", preciza atunci Petcu.

Tot vineri, Federaţia Naţională a Sindicatelor TESA din Unităţile Sanitare şi Balneare din România a ameninţat cu proteste la începutul lunii viitoare, dacă solicitările privind creşterea salariilor personalului tehnic economic administrativ şi auxiliar cu 60 la sută, de la 1 noiembrie, nu le vor fi soluţionate.

Federaţia a cerut, de asemenea, Ministerului Sănătăţii Publice să acorde retroactiv sporul de prevenţie de 11 la sută şi demararea negocierilor pentru elaborarea Legii unitare a salarizării bugetarilor din România, ameninţând cu începerea protestelor de la 1 noiembrie, în cazul în care revendicările nu vor fi luate în considerare de Guvemul României.

Totodată, funcţionarii publici afiliaţi la Sed Lex au cerut majorarea salariilor cu 50 la sută de la 1 ianuarie 2009, liderul sindicatului, Vasile Marica, spunând că, aşa cum salariile profesorilor s-au majorat cu peste 50 la sută, la fel şi salariile funcţionarilor publici trebuie să crească, iar Colegiul Medicilor din Romania (CMR) a anunţat, duminică, că va solicita creşterea salariilor medicilor dacă măsura măririi salariilor profesorilor, a funcţionarilor publici şi a altor categorii sociale va fi aplicată.

Camera Deputaţilor a aprobat marţi, în unanimitate, o ordonanţă care prevede creşterea cu 50 la sută a salariilor personalului din învăţământ. Camera este for decizional în privinţa acestui act normativ.

Guvernul a decis să sesizeze Curtea Constituţională (CC) în legătură cu un posibil conflict între Executiv şi Legislativ provocat de adoptarea acestei legi, a anunţat, sâmbătă, premierul Călin Popescu Tăriceanu.

Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, declara, joi, că majorarea salariilor profesorilor cu 50 la sută va antrena solicitări similare din partea tuturor bugetarilor, iar astfel de creşteri ar pune în pericol stabilitatea economică şi chiar statutul României de ţară membră UE.

Potrivit calculelor ministrului Economiei şi Finanţelor, o creştere generalizată a salariilor bugetare cu 50 de procente ar echivala cu un deficit consolidat de 7% din PIB anul viitor sau cu anularea tuturor investiţiilor din aceste sectoare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nicolăescu: După aprobarea bugetului, putem contura majorările salariale pe care le suportă economia.
 Vizualizări articol: 822 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nicolăescu: După aprobarea bugetului, putem contura majorările salariale pe care le suportă economia0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei