Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 25 sep 2008 - Anul XIII, nr. 226 (3907)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu: România nu va fi afectată profund de criza financiară din SUA

Joi, 25 Septembrie 2008 (15:38:08)
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la RRA, că România nu va fi afectată profund de criza financiară din SUA, pentru că pe piaţa bancară autohtonă nu există, cu o singură excepţie care derulează o activitate foarte scăzută dar pozitivă, filiale ale băncilor americane.

Întrebat dacă România va fi afectată de criza de pe piaţa financiară americană, Băsescu a răspuns că, din evaluarile rezultate în urma unor discuţii avute cu guvernatorul BNR, rezultă că ţara noastră nu va fi afectată profund, pentru că pe piaţa bancară nu există filiale ale marilor bănci din Statele Unite.

"Există un singur branch, cu o activitate foarte scăzută, dar pozitivă", a spus Băsescu.

Preşedintele a menţionat că se înregistrează retrageri de capital pe bursă, însă acestea nu au "efect consistent".

"Se simte, dar nu ne va afecta profund", a mai spus şeful statului.

El s-a declarat convins că şi în 2009 România va înregistra o creştere economică între 5 şi 7%.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat, luni, vorbind despre efectele crizei financiare din SUA, că România va înregistra, probabil, în a doua parte a anului un ritm de dezvoltare economică de 10%, dar rata de creştere a PIB ar putea scădea anul viitor la un nivel inferior rezultatelor estimate pentru 2008.

El s-a referit şi la criza financiară din Statele Unite, arătând că aceasta poate avea anumite efecte precum lipsa lichidităţilor, scumpirea creditului şi înregistrarea în 2009 a unei creşteri economice mai mici decât în acest an.

Premierul a susţinut însă în continuare că "per ansamblu" economia României nu este afectată major de această criză şi a precizat că s-a consultat cu cei mai importanţi analişti şi bancheri din ţară, inclusiv cu Banca Naţională a României, înainte de a face astfel de declaraţii.

"Nu aş spune că (România-n.r.) este complet protejată. Sigur că există anumite efecte: se va înregistra o anumită criză a lichidăţilor, creditul se va scumpi. Bursa, care este un element foarte sensibil, a reacţionat, însă o parte din pierderile care s-au înregistrat au fost depăşite şi s-a revenit, aşa cum s-a întâmplat în Statele Unite şi pe alte pieţe europene. Per ansamblu, putem spune fără niciun fel de ezitare că economia României nu este expusă în mod major la efectele acestei crize. S-ar putea ca anul viitor să avem o creştere economică mai mică decât anul acesta, dar nu care să ne afecteze în mod profund", a spus Tăriceanu.

Într-o declaraţie de presă susţinută săptămâna trecută, şeful Guvernului a afirmat că problemele financiare din Statele Unite ar putea determina o scădere a preţurilor pentru anumite active imobiliare, ceea ce va permite şi românilor să cumpere proprietăţi în SUA, iar cotaţiile de la Bursa din Bucureşti vor creşte din nou odată cu încrederea investitorilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu: România nu va fi afectată profund de criza financiară din SUA.
 Vizualizări articol: 614 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu: România nu va fi afectată profund de criza financiară din SUA0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei