Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 25 sep 2008 - Anul XIII, nr. 226 (3907)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Oana Petruta CHIDOVET

Oana Petruţa CHIDOVEŢ


Companiile offshore

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Companiile offshore sunt firme înregistrate în anumite ţări sau jurisdicţii care au o legislaţie fiscală fie fără impozite, fie cu impozite foarte scăzute, atât timp cât societatea nu desfăşoară activităţi pe teritoriul ţării unde sunt înregistrate. Cu alte cuvinte este vorba despre companii care nu desfăşoară activităţi comerciale în ţara în care au fost înregistrate şi care, din punct de vedere al actelor comerciale efectuate, sunt considerate ca fiind firme străine. Teoretic, companii offshore se pot înfiinţa în orice ţară din lume, dar nu peste tot se pot obţine şi avantaje fiscale, tocmai de aceea ele se înregistrează de regulă în aşa zisele  paradisuri fiscale sau tax heaven. Tax heaven - în traducere liberă înseamnă refugiu fiscal, paradis fiscal. Cu acest termen sunt desemnate unităţile teritorial-administrative care asigură condiţii deosebit de favorabile pentru dezvoltarea capitalului şi pentru funcţionarea companiilor offshore. Seychelles, Insulele Virgine, Antilele Olandeze,  Panama, Cipru sau Malta  sunt posibile locaţii pentru societăţile comerciale ce caută diminuarea taxelor plătite sau pentru proprietarii de firme care doresc să-si păstreze anonimatul.

 

Legalitate 100%

Companiile offshore reprezintă cea mai modernă modalitate de planificare fiscală (tax planning), beneficiind de impozite reduse, anonimat dus la extrem, lipsa birocraţiei şi a rapoartelor contabile, protejarea averii sau chiar posibilitatea desfăşurării unor afaceri la graniţa legalităţii. Cea mai mare parte a celor care optează pentru înfiinţarea unei firme offshore desfăşoară afaceri legale, fără nici o intenţie de eludare a legilor, urmărind doar avantajele oferite de regimurile fiscale din respectivele state.

Prin interpunerea unei companii offshore în tranzacţiile comerciale, profiturile rezultate se pot distribui către această companie şi astfel se pot acumula într-o jurisdicţie cu impozite scăzute sau chiar nule. Impozit pe profit zero sau foarte mic, declaraţii fiscale anuale relativ simple sau chiar deloc, costuri mici de înfiinţare şi întreţinere şi impozit pe dividende scăzut sau chiar nul - sunt doar câteva dintre avantajele pe care le oferă o companie offshore.  Finalitatea este evident realizarea unor profituri frumoase. Spre exemplu, compania offshore poate cumpăra de la compania-mamă bunuri la un preţ scăzut, iar compania offshore finalizează contracte pentru vânzarea acestor bunuri la un preţ mai ridicat. Astfel, compania-mama va avea un profit mai mic şi, ca urmare, şi impozitul pe profit va scădea, în timp ce profitul companiei  offshore va sălta. Cum sunt "controlate" offshore-urile? Statul poate cere informaţii despre offshore-uri doar dacă sunt dovezi de activităţi ilegale. În cazul în care autorităţile române furnizează dovezi clare despre o anumită companie offshore care desfăşoară activităţi criminale - precum trafic de persoane, droguri, terorism, spălare de bani - atunci autorităţile jurisdicţiei respective, îşi dau concursul pentru tragerea la răspundere a celor implicaţi.

 

Care este procedura de înfiinţare?

Majoritatea providerilor de companii offshore solicită o declaraţie prin care clientul se obligă să nu efectueze activităţi ilicite, cum ar fi spălarea de bani. Pe lângă această declaraţie, solicitantul mai trebuie să completeze o aplicaţie, în care să declare scopul, obiectul de activitate, jurisdicţia în care doreşte să-şi înfiinţeze compania şi cifra de afaceri estimată.După ce documentele au fost completat, se adaugă copii după buletinul de identitate şi după paşaportul tuturor acţionarilor. Înfiinţarea unui offshore durează de la o săptămână până la câteva luni, în funcţie de jurisdicţia selectată şi de elementele specifice ale noii companii. Costurile de înfiinţare a unui offshore variază între 3.000 şi 9.000 de euro, de regulă incluzând şi costurile de funcţionare a societăţii în primul an. După primul an, proprietarul companiei are de plătit taxe de mentenanţă care ajung de la circa 2.000 de euro care includ şi taxa fiscală, şi care nu depăşesc de regulă 4.500 euro.

 

Avantaje multiple

Avantajele oferite de companiile offshore sunt  avantaje fiscale directe şi beneficii suplimentare, independente de statutul fiscal favorabil. Avantajele fiscale vizează faptul că venitul obţinut se impozitează în ţara în care compania este înregistrată. Profitând astfel de avantajele fiscale, se pot asigura economii considerabile de la plata impozitului. Un beneficiu suplimentar este anonimatul complet, oferit de anumite paradisuri fiscale, în care legislaţia asigură acest lucru, deoarece datele de identificare al directorilor şi acţionarilor nu fac parte din categoria informaţiilor publice.Un alt avantaj colateral este faptul că în marea majoritate a cazurilor nu este obligatorie întocmirea de registre contabile, dispar astfel cheltuielile aferente acestei activităţi.

În România, companiile offshore sunt privite cu oarecare reticenţă, datorată în primul rând lipsei de informare sau a informării greşite, sub aspectul legalităţii, însă în realitate acestea reprezintă o modalitate viabilă şi perfect legală de creştere a profitului. Pentru informaţii şi sugestii, telefon 0230520317 sau pe mail la adresa office@agentierecrutare.ro.

Consultant – avocat Oana Petruţa Chidoveţ
Human Resources Consulting
Agenţie de recrutare şi selecţie de resurse umane

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Companiile offshore.
 Vizualizări articol: 1639 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 6 voturi
Companiile offshore4.356

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Plagiat trimis de
(25 sep 2008, 14:32:18
Acest articol cam suna a plagiat doamna avocat. Sper ca e un accident, dar, oricum, voi trimite conducerii ziarului "reperele" care sa-mi sustina afirmatia.
1.1  RE: Plagiat trimis de
(25 sep 2008, 20:38:21
si chiar daca ar fi asa, crezi ca strica daca cineva reitereaza niste chestiuni cu scopul de a mai dezgheta capetele inghetate ale sucevenilor??

te-ai trezit si tu vorbind, astepti cu nerabdare sa faca cineva o greseala ca sa apari tu , un necunoscut, sa arunci cu rahat in cineva care vrea sa faca ceva. daca esti atat de destept ar trebui sa fi si tu printre cei care scriu articole in presa. cred ca esti intr-o mare suferinta ca in anonimatul tau nu te cunoaste nimeni, si nu reusesti decat prin rahaturi din astea sa te remarci....mars la ****, daca ai probe iesi la interval...sunt satul de oameni ca tine
2.   INTERESANT trimis de
(25 sep 2008, 20:52:31
Un articol foarte interesant. Auzisem de companiile offshore dar nu stiam ce sunt. Felicitari!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Oana Petruţa CHIDOVEŢ
Oana Petruţa CHIDOVEŢ
Monica TĂTARU
Monica TĂTARU

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei