Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 25 sep 2008 - Anul XIII, nr. 226 (3907)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Altfel de artă

„Conu Leonida faţă cu reacţiunea”, la Tribunalul Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Câţiva deţinuţi din Penitenciarul Botoşani „au recidivat” cu o nouă faptă la Suceava. După ce anul trecut oamenii condamnaţi la ani grei de închisoare au jucat o piesă de Cehov, ieri a fost rândul dramaturgului Ion Luca Caragiale să ajungă în sala de judecată a Palatului de Justiţie din Suceava. Trei deţinuţi, îndrumaţi de un actor al Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoşani, au pus în scenă piesa „Conu Leonida faţă cu reacţiunea”, printre spectatori numărându-se şi gardienii aduşi să-i păzească pe actorii de conjunctură.

 

Scena neconvenţională pe care au urcat ieri actorii cu haine în dungi a găzduit deja al doilea spectacol de teatru. Dintre deţinuţii care au evoluat în „Ursul” lui Cehov a mai rămas încarcerat doar Cătălin Ifrim, aşa încât regizorul Mihai Donţu, actor al Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Botoşani, a fost nevoit să caute alţi „actori”.

„Ca şi data trecută, la casting s-au prezentat peste 50 de deţinuţi. Am reuşit să găsesc doi care corespundeau cerinţelor, numai că spre stupoarea mea unul nu ştia să citească şi am renunţat la el. Am găsit în final şi o a doua persoană cu care să pot pune în scenă această piesă”, a mărturisit Mihai Donţu.

Repetiţiile s-au derulat de 2-3 ori pe săptămână, majoritatea între zidurile Penitenciarului Botoşani, iar rezultatul final au fost aplauzele spectatorilor prezenţi ieri la Suceava, dar şi la premiera de pe scena Teatrului Naţional „Mihai Eminescu”.

„Cred că marele Ion Luca Caragiale ar fi fost bucuros să vadă unde se joacă o piesă de-a sa. Oricum, noi suntem mulţumiţi de ceea ce a ieşit şi sper să punem în scenă şi un Dostoievschi”, a completat Donţu.

 

Actori cu ani grei de condamnare

Dacă pentru Cătălin Ifrim nu a fost prima apariţie ca actor în sala Tribunalului Suceava, colegii săi au avut emoţii mai mari, mai ales că evoluţia unora dintre ei a fost urmărită şi de rudele venite să-i vadă şi într-o altă ipostază.

Condamnat la 30 de ani de închisoare pentru omor deosebit de grav, dorneanul Cătălin Ifrim i-a avut colegi pe Marius Gheorghe Rusu, din Suceava, care are de ispăşit 15 ani de închisoare pentru omor şi nemţeanul George Tomulescu, închis 9 ani pentru viol.

Pentru Cătălin Ifrim, ziua de ieri a reprezentat ceva în plus, el lansându-şi placheta de versuri „Rătăcit prin labirint”.

„Eu am refuzat Paradisul şi Dumnezeu m-a trimis în acest labirint, în care fiecare zi are un colţ. Încerc să-mi găsesc calea, aşa cum o fac şi ceilalţi colegi ai mei de suferinţă”, a mărturisit Cătălin Ifrim.

 

Jumătate dintre deţinuţii Penitenciarului Botoşani sunt din Suceava

Cele două acţiuni de ieri, lansarea plachetei de versuri şi piesa de teatru, ambele cu deţinuţi în prim-plan, fac parte dintr-un program mai amplu organizat sub titulatura „Săptămâna prevenirii criminalităţii”.

De altfel, reprezentanţii Penitenciarului Botoşani au ţinut să le reamintească celor prezenţi în sală că jumătate dintre deţinuţi sunt suceveni şi că societatea are o mare responsabilitate faţă de aceştia, mai ales după ce vor fi eliberaţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Conu Leonida faţă cu reacţiunea”, la Tribunalul Suceava.
 Vizualizări articol: 1017 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 6 voturi
„Conu Leonida faţă cu reacţiunea”, la Tribunalul Suceava4.356

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Sory pt tn trimis de
(27 sep 2008, 12:43:57
imi pare rau pt tineretea lui

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei