Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 9 sep 2008 - Anul XIII, nr. 212 (3893)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Meleşcanu: România ar putea evalua, la jumătatea lui 2009, necesitatea menţinerii trupelor în Irak

Marţi, 9 Septembrie 2008 (14:27:08)
Ministrul Apărării, Teodor Meleşcanu, a declarat, marţi, la Iaşi, că România ar putea reevalua la jumătatea anului viitor necesitatea menţinerii trupelor româneşti în Irak, el apreciind că o eventuală decizie de retragere a militarilor va fi luată numai după o consultare cu aliaţii NATO.

"Pe măsură ce forţele irakiene preiau sarcinile în zonele respective, va fi o reducere a numărului de militari din coaliţia multinaţională. La mijlocul anului viitor, probabil în luna iunie, vom putea face şi noi reevaluările pentru trimiterea militarilor români în Irak. Cred că putem propune să nu mai fie nevoie de prezenţa noastră acolo. O asemenea decizie va fi luată doar după consultări cu aliaţii noştri din NATO”, a declarat ministrul Apărării, citat de corespondentul MEDIAFAX.

În ceea ce priveşte prezenţa forţelor militare româneşti în Afganistan, Meleşcanu a spus că este greu de făcut estimări asupra datei la care trupele româneşti vor fi retrase.

"Mi-e greu să fac astfel de estimări. În Afganistan este un conflict foarte aspru, fiind o zonă extrem de instabilă. Suntem pregătiţi chiar să suplimentăm forţele din Afganistan, cum suntem pregătiţi şi pentru o schimbare a distribuirii rolurilor. Am putea avea o creştere nespectaculoasă a numărului de militari, dar la dotări va fi o creştere spectaculoasă. Asta pentru că am putea asigura integral controlul unor zone şi va trebui să asigurăm patrule în zonă cu transportoare care au calităţi superioare”, a declarat Meleşcanu.

Ministrul Apărării, Teodor Meleşcanu, a asistat, marţi, la Iaşi, la ceremonia prilejuită de revenirea în ţară a celor 400 de militari ai batalionului 151 Infanterie „Lupii Negri” Iaşi, care au efectuat o misiune de şase luni în Irak.

"A fost o misiune reuşită. Singura explicaţie pentru acest succes e spiritul de camaraderie, pregătirea temeinică a militarilor, capacitatea de a folosi toate mijloacele din dotare şi respectarea tuturor consemnelor. Mă bucur să-i văd la întoarcere extrem de relaxaţi”, a declarat ministrul Apărării.

"Lupii Negri", care au plecat din ţară în 18 ianuarie 2008, au efectuat în total, pe parcursul şederii în Irak, peste o mie de misiuni, militarii ieşeni participând la misiunea IRAKI FREDOM. În timpul misiunii, aceştia s-au ocupat, printre altele, de paza unor obiective importante din Irak, au asigurat paza pe principalele rute de transport, contribuind, totodată, la eforturile de reconstrucţie a Irakului. De asemenea, militarii din batalionul "Lupii Negri" au asigurat protecţia forţelor Coaliţiei Multinaţionale şi au desfăşurat acţiuni umanitare.

Teodor Meleşcanu i-a salutat pe soldaţii batalionului "Lupii Negri", la unitatea militară din Iaşi fiind oficiată o slujbă religioasă.

Misiunea "Lupilor Negri" din Irak a fost cea de-a treia pe care aceştia au executat-o, după ce au mai fost plecaţi în două misiuni similare în Afganistan, în perioada 2003-2006. De asemenea, "Lupii Negri" au efectuat misiuni în Angola, Albania şi Kosovo.

Batalionul 151 Infanterie a fost înfiinţat în anul 1994, prima misiune fiind cea din Angola, ţară unde militarii au fost selectaţi pentru a asigura menţinerea păcii. O parte dintre militari au participat în 1998 la o misiune în Bosnia, iar în 1997 în Albania.

În perioada 2003-2006, militarii ieşeni au mers în Afganistan. La întoarcerea din această ţară, drapelul de luptă a fost decorat de preşedintele României cu "Virtutea militară" în grad de cavaler şi de Şeful Statului Major al forţelor terestre cu "Emblema de Onoare" a forţelor terestre. Militarii ieşeni au fost premiaţi şi de Armata americană în două rânduri, cu "Certificate de apreciere pentru merite deosebite", în timp ce patru militari au primit "Medalia de merit a Forţelor Terestre ale SUA".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Meleşcanu: România ar putea evalua, la jumătatea lui 2009, necesitatea menţinerii trupelor în Irak.
 Vizualizări articol: 457 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Meleşcanu: România ar putea evalua, la jumătatea lui 2009, necesitatea menţinerii trupelor în Irak0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei