Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 9 sep 2008 - Anul XIII, nr. 212 (3893)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

CNA va lansa în octombrie broşura "Eşti cool dacă vorbeşti corect"

Marţi, 9 Septembrie 2008 (18:44:40)
Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) va lansa, în cea de-a doua parte a lunii octombrie, broşura "Eşti cool dacă vorbeşti corect", care conţine exerciţii pornind de la erorile de limba română din audiovizual, materialul urmând să fie promovat în instituţiile şcolare.

Anunţul a fost făcut în şedinţa de marţi a CNA de către preşedintele Consiliului, Răsvan Popescu. El a precizat că broşura este o "premieră" şi va fi destinată profesorilor şi elevilor. "Profesorii o să poată să facă exerciţii cu elevii pornind de la erori de limba română din audiovizual", a spus Popescu.

El a declarat, pentru MEDIAFAX, că broşura va fi editată iniţial într-un tiraj de 50.000 de exemplare, care vor fi distribuite gratuit de Ministerul Educaţiei în şcoli, biblioteci şcolare şi centre de documentare şi informare etc.

Această broşură este rezultatul unui protocol de colaborare semnat, la începutul lunii iulie, de CNA şi Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului.

"Încercăm să ne întoarcem la originea fenomentului, încercăm să ne întoarcem la şcoală, pentru că acolo se formează oamenii care mâine vor fi jurnalişti. Încercăm să le dezvoltăm încă de pe băncile şcolii o gândire critică faţă de modul în care se vorbeşte în audiovizual şi să nu mai considere că tot ceea ce văd la televizor sau aud la radio este automat validat, astfel încât, peste câţiva ani, atunci când unii dintre ei vor lucra în posturile de radio şi televiziune, să nu mai asistăm la degradarea limbii române", a declarat, la momentul respectiv, Răsvan Popescu.

Potrivit protocolului semnat între cele două instituţii, broşura va conţine greşelile grave din exprimarea jurnaliştilor români, sintetizate în rapoartele de monitorizare elaborate pentru CNA de Institutul de Lingvistică al Academiei Române "Iorgu Iordan-Al. Rosetti".

Broşura va cuprinde şi formele corecte ale erorilor de limbă din audiovizual, astfel încât profesorii să o poată folosi ca material didactic auxiliar în orele de cultivare a limbii române sau în cele destinate obiectului de studiu "Educaţia pentru media".

CNA şi Institutul de Lingvistică al Academiei Române "Iorgu Iordan-Al. Rosetti" au elaborat până în prezent patru "Rapoarte asupra calităţii limbii române în audiovizual", ultima monitorizare fiind realizată pentru perioada 1 - 31 mai 2008.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului CNA va lansa în octombrie broşura "Eşti cool dacă vorbeşti corect".
 Vizualizări articol: 686 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
CNA va lansa în octombrie broşura "Eşti cool dacă vorbeşti corect"1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Pe drumul bun trimis de
(10 sep 2008, 10:18:38
O idee(pusa �n prectica dupa cum se vede) laudabila! La mai....multe!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei