Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 9 sep 2008 - Anul XIII, nr. 212 (3893)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


să vezi şi să nu crezi!

La Doctor...

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
… cu computerul. L-am tăbârcit în braţe, aşa cum am dus pisica la veterinar. Specialistul (voce gravă la telefon,  feţişoară de puşti de zici că nu-i vorba de una şi aceeaşi persoană) îmi face loc, printre fire şi şuruburi, pe un scaun din atelierul – ca să nu zic laboratorul – plin de monitoare pâlpâitoare, calculatoare autopsiate, prize, surse, căşti, şurubelniţe, piese disparate, vrafuri de hârţoage şi numai maestrul tranzistoarelor ştie să circule prin încăpere fără să agaţe şi să dărâme. Cald. Îl rog să dea drumul la aer condiţionat. „Desigur, da’ unde-i telecomanda?” Începe căutarea. Pe mese, sub mese, printre dosare, în spatele dulapurilor – nu-i. „A, iată mobilul colegului. Uneori, când pleacă, ia acasă telecomanda în loc de telefon.” Convenim să rămână uşa deschisă. E vineri după amiaza, numai noi în toată clădirea, cum e mai bine. Calculatorul meu e virusat. Villon ura de moarte crâşmarii care toarnă apă-n vin. Eu, reprezentant al veacului XXI, i-aş strânge de gât pe şmecherii care vâră tot soiul de porcării în nevinovatele calculatoare ale simplilor cetăţeni, dar mai întâi i-aş băga cu degetele în priză şi i-aş pune să înghită grămăjoara de şurubele, cu şurubelniţa în cruce cu tot! Explic doctorului de gardă că viruşii ca viruşii, ştergem tot, instalăm programele la loc, dar ce mă fac, nenorocire, în memorie am salvată jumătate dintr-un nou roman. Băiatul înţelege ce pierdere enormă ar fi pentru umanitate dispariţia acestui text inedit şi hotărăşte: „Îl copiem pe CD. Dăm afară hard discul şi scoatem romanul pe alt PC. Greu, dar se poate. Vreţi să vă rămână şi PKZIP.EXE? Sau aveţi ARJ.EXE?” De aici încolo, dialogul începe să şchiopăteze. Mi se cer detalii: „Să fie smkdy26 cu regiştrii UMOZ66, şi să rămână executabilii 39PPW?”

Drept să vă spun…

Atunci, mcdmwim is flemdcr op op smart. (N-a zis chiar aşa, dar asta am înţeles eu.) Să ştiţi că nu ne atingem de protocolul TCP. Macmids sfix tronq bubux. Vasvax pompadus putinex sfax ţanc. Se face!

Aduce alt computer, îl eviscerează în doi timpi şi trei mişcări. Ca un novice ce sunt, mă uimeşte hăul din cutia fermecată (ar fi loc să creşti porumbei!), apoi, cutez: „Chiar credeţi că se rezolvă?” „Musai, dacă-i vorba de un roman! Numai că, aşa cum se vede, hardul ăstălalt e de pe timpul XT-urilor, e-un PC-AT-286, nu-l suferă al dumneavoastră, aveţi PC modern.” Alt computer este aşezat pe altar şi-şi etalează măţăraia electronică. „Nu vrea nici asta. O să încercăm cu-n Quantum, ori Seagate, ori Western Union. Poate şi cu un Maxtor ori Fujitsu. Cababiba sfârxx xarf bingo mâţamea cordefete bam. (N-a zis chiar aşa, dar…) Caută, prin vraful de facturi, urma unui hard-disc compatibil. Iată-l. Apare, nu ştiu de unde, alt computer. Dezasamblare accelerată. Sârme. Piese. Abia acum, când mi-au mai trecut emoţiile, simt că mă înţeapă ceva din tăblia scaunului. „V-aţi aşezat pe o placă video. N-are nimic, e-o vechitură, EVA sau VGA, aşa ceva. Apropo: aveţi draiverele?” Cu umilinţă, recunosc: n-am (ce-or fi alea?) Începe căutarea pe internet. Le găseşte prin China. Vin de la Shangai cât ai zice peşte. După vreo trei ceasuri, pe podea e-o piramidă de drăcovenii şi carcase ce lucesc straniu în ritmul dictat de schimbarea imaginilor ce dansează pe ecranul monitoarelor mai ceva ca fluturii din Harry Potter. Într-un târziu, primesc discul cu romanul cadou: s-a salvat un viitor Nobel! Pup DVD-ul. Reasamblat, computerul meu îşi recapătă demnitatea şi misterul. Îl întreb pe magistru pe ce post e încadrat.

N-au computerist în schemă. Muncitor necalificat.

Unde ai învăţat, dom’le, toate astea?

Singur le-am învăţat.

Am toată admiraţia pentru aceşti tineri nemaipomeniţi. La vârsta lor, mâncam seminţe la bariera de la Iţcani.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului La Doctor....
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 14 voturi
La Doctor...5.0514

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Admiratie... trimis de
( 9 sep 2008, 16:39:28
...e adevarat ca domnul Iacoban minca seminte la Itcani, dar or fi fost niscaiva vreji mai vrajitzi, ca prea bine scrie! E o adevarata incintare sa citesc astfel de texte, scrise cu umor, eleganta si echilibru.

Prind bine si bariera, si computerul stricat la ceva, altfel de unde ar iesi mindretzea asta de text?!

Chapeau!
2.   Copie de siguranta trimis de
( 9 sep 2008, 18:45:59
Noroc ca exista programe de recuperare a datelor de pe HDD! Bine ca romanul a fost salvat! Oricum, pt.orice eventualitate, mai salvati si Dvs. ceea ce lucrati pe un cd sau dvd. Sau transferati pe o memorie flash, ca Slava Domnului, se gasesc atatea in comert! Felicitari pt.articol!
3.   Total Internet Security trimis de
( 9 sep 2008, 20:34:16
kaspersky sau bitdefender si nu mai intra virusii.... decat poftiti...
4.   Edu trimis de
( 9 sep 2008, 23:22:31
in final totul este o chestie de educatie ....si cam de ce vede copilul in fata ochilor

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei