Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 4 sep 2008 - Anul XIII, nr. 208 (3889)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Numărul turiştilor străini de pe Litoralul românesc a scăzut cu 20%, la 100.000

Joi, 4 Septembrie 2008 (15:30:58)

Circa 700.000 de români au plecat în străinătate în sezonul estival din acest an, cu peste 25% mai mulţi decât în 2007, în timp ce Litoralul românesc a fost vizitat de aproximativ 100.000 de străini, în scădere cu circa 20% faţă de anul trecut, a declarat joi într-o conferinţă de presă, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Dragoş Anastasiu.

Potrivit preşedintelui ANAT, principalul motiv al scăderii numărului de turişti străini pe Litoral l-ar constitui diminuarea numărului de călători germani şi scandinavi, dar şi retragerea de anul trecut a tour-operatorului german TUI de pe piaţa românească.

Totodată, anul acesta, nu au mai fost operate zboruri charter directe spre Constanţa, în afara celui dinspre Rusia, turiştii străini care vin pe Litoralul românesc fiind transferaţi de pe aeroportul din Varna.

Totuşi, ANAT apreciază că vânzările totale pentru Litoral se vor majora pe ansamblul anului cu 5% până la 20% faţă de anul trecut, reprezentanţii agenţiilor precizând că nu dispun încă de cifrele exacte.

"A fost un an slab pentru incoming, însă este o realitate hotelierii preferă turiştii români care sunt mult mai cheltuitori, dar şi mai puţin pretenţioşi, nefiind încă obişnuiţi să se plângă. Mulţi români aleg turismul de weekend", se arată într-un comunicat ANAT.

Potrivit operatorilor importanţi, în perioada 1 mai-15 iunie a crescut numărul turiştilor sosiţi pe litoral, situaţie care agenţiile speră să aibă loc şi la celălalt capăt de sezon, în septembrie.

"Atunci vom concluziona şi vom putea da cifre exacte. În prezent, analizăm datele furnizate de INS, Asociaţia Litoral şi marii tour operatori, dar nu ne putem pronunţa încă, pentru că fiecare foloseşte premise diferite", a spus Anastasiu.

În schimb, preşedintele ANAT s-a declarat nemulţumit de eforturile autorităţilor locale de pe litoral în ceea ce priveşte promovarea.

"Suntem mâhniţi şi indignaţi de eforturile autorităţilor în ceea ce priveşte promovarea, deoarece acestea nu se implică în multe probleme, pe care noi le considerăm simple, cum ar fi câinii vagabonzi, spaţiile verzi sau lacurile", a precizat Anastasiu.

El a mai spus că între hotelierii de pe litoral există o oarecare diferenţiere în ceea ce priveşte prelungirea sezonului turistic pe litoral.

În comparaţie cu anul trecut, în 2008, mult mai multe hoteluri de pe litoral se vor închide abia după 1 octombrie, în condiţiile în care în anii trecuţi luau această măsură la 15 septembrie sau chiar mai devreme.

În ceea ce priveşte numărul românilor care au optat pentru vacanţe în destinaţii externe acesta a crescut cu mai mult de 25%.

"Cu toate că în topul destinaţiilor s-a aflat tot Grecia, la fel ca în ultimii ani, cea mai mare creştere a fost înregistrată de Turcia, destinaţia pe care au mizat mulţi operatori. Astfel, circa 250.000 de turişti au ales Grecia, în special insulele Rhodos şi Corfu, 150.000 turişti au mers în Bulgaria, care rămâne încă o destinaţie de top pentru români, în timp ce destinaţia anului din punct de vedere al curselor charter rămâne Turcia, cu 130.000 de turişti", a arătat Anastasiu, într-o conferinţă de presă.

El a adăugat că Turcia s-a vândut mai bine, fiind chiar o supralicitare a ofertei, numărul iniţial de zboruri charter fiind mult mai mare decât creşterea estimată.

Pe locul 4 în topul destinaţiilor externe s-a aflat Spania, cu 70.000 de turişti români, urmată de Tunisia, cu 50.000 turişti, şi Egipt, cu circa 20.000 turişti.

În acest an au fost organizate circa 141 de curse charter, dintre care 65 în Turcia, 39 în Grecia, 14 pentru Spania şi 6 în Tunisia.

Destinaţiile cu cele mai multe chartere au fost Antalya (50), Creta (19), Corfu (8), Monastir (6).

Purtătorul de cuvânt al ANAT, Traian Bădulescu, a declarat că în ceea ce priveşte turismul intern la nivelul întregii ţări numărul de turişti s-a majorat cu 5-10%, majoritatea turiştilor provenind din Germania, Austria şi Franţa.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Numărul turiştilor străini de pe Litoralul românesc a scăzut cu 20%, la 100.000.
 Vizualizări articol: 494 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Numărul turiştilor străini de pe Litoralul românesc a scăzut cu 20%, la 100.0000.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei