Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 4 sep 2008 - Anul XIII, nr. 208 (3889)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Soartă cruntă

Vacile înfometate au rămas pe mâna proprietarei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Vacile înfometate de săptămâni întregi şi care au început să moară una după alta pe imaşuri sau la marginea drumului judeţean din satul Măriţei, comuna Dărmăneşti, au rămas la femeia care îşi bate joc de ele, echipa de medici veterinari care s-a deplasat ieri la faţa locului putând deocamdată doar să-i aplice o amendă proprietarei.

Ea şi-a luat angajamentul că va hrăni vacile, toate rasa Holstein, şi le va pune pe picioare, veterinarii fiind însă mai mult decât sceptici cu privire la respectarea acestei promisiuni. Petrea Dulgheru, şeful Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, a declarat că astăzi o echipă de medici se va deplasa din nou la faţa locului, măsura confiscării animalelor fiind următorul pas legal care se poate face, dacă femeia nu-şi respectă angajamentul scris.

 

Vaci care nu se mai ţin pe picioare

Tratamentul sălbatic de care au parte vacile, ţinute într-un grajd din satul Măriţei, a fost scos la iveală într-un articol publicat în paginile ziarului nostru de ieri. Marţi după-amiază, reporterii Monitorul au putut vedea cu ochii lor imagini înfiorătoare. Două vaci scoase la păscut pe imaşurile localnicilor erau căzute la pământ şi nu se mai puteau ridica. Piele şi os, acestea erau practic în agonie. Cu ajutorul unui excavator, proprietara, Cecilia Kaplan, ajutată de mai mulţi tineri, a ridicat în picioare cele două vaci, însă una nu mai avea puterea să stea deloc pe picioare, fiind lăsată în locul în care zăcea. 

Medicul veterinar zonal, Mihai Şveduneac, ne-a povestit că cel puţin opt-nouă bovine au murit deja de foame, iar marea majoritate a celor care trăiesc abia se mai ţin pe picioare.

 

Înfometate, apoi tăiate şi îngropate

Echipa de control de la Direcţia Sanitar Veterinară care s-a deplasat ieri la faţa locului a găsit un adevărat dezastru. Doctorul Petrea Dulgheru a arătat că în incinta grajdului era tăiată o vacă, o alta a fost găsită îngropată în apropiere, în timp ce două, aflate pe imaşurile din zonă, erau căzute la pământ, într-o stare deplorabilă.

„Pe una dintre ele, rahitică, am eutanasiat-o, pe cealaltă am lăsat-o în viaţă deoarece ar mai putea fi salvată. Pentru sacrificări ilegale de bovine şi slabă furajare i-am aplicat femeii o amendă de 5.000 de lei. Ea a dat din nou, ca şi la precedentele controale, garanţii că va furaja animalele şi le va repune pe picioare, însă mă îndoiesc de acest lucru”, a declarat Dulgheru, subliniind că şi poliţia a fost sesizată despre caz şi va cerceta eventualele aspecte care ţin de latura penalului. Vacile sacrificate şi cea îngropată au fost confiscate, fiind duse la un incinerator autorizat.

Se pare că din cele mai bine de o sută de vaci pe care Cecilia Kaplan le avea în proprietate în urmă cu un an, au mai rămas în viaţă doar în jur de 60. Medicul veterinar zonal, Mihai Şveduneac, a precizat că şi cu o alimentaţie bună abia dacă vor mai putea fi salvate 50% din efectivele în viaţă.  

 

Vaci aduse din Germania

Din ce am aflat de la primarul din Dărmăneşti şi de la inspectorul veterinar zonal, vacile sunt aduse în satul Măriţei de la începutul luni august. Înainte de a ajunge aici, timp de câteva luni de zile, ele au fost ţinute într-un grajd aflat în satul Clit, comuna Arbore. Acolo, primarul i-a pus la dispoziţie femeii 50 de hectare de păşune, însă aceasta a refuzat să mai stea în zonă, venind cu bovinele la Măriţei fără a anunţa pe nimeni despre acest lucru.

Bovinele au fost aduse din Germania, cel mai probabil de la o fermă care le-a furnizat gratis,  cu condiţia achitării contravalorii la un an de la preluare. 

În faţa veterinarilor, Cecilia Kaplan nu a recunoscut că nu le dă de mâncare vacilor, punând moartea acestora pe seama unei boli şi a faptului că nu s-au adaptat la mediul din zonă.

Rămâne de văzut ce vor constata astăzi medicii veterinari şi dacă animalele vor fi salvate din mâinile celei care le-a condamnat la o moarte lentă, dar sigură.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vacile înfometate au rămas pe mâna proprietarei.
 Vizualizări articol: 1668 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 2 voturi
Vacile înfometate au rămas pe mâna proprietarei1.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Ciudat... trimis de
( 4 sep 2008, 11:18:38
Eu nu inteleg din articolul asta cine a fost asa de fraier sa-i dea 100 vaci fara nici o garantie in ideea ca le plateste dupa 1 an...
2.   Cicilia vaca trimis de
( 4 sep 2008, 11:36:18
aceasta femeie trebuie transata

3.   .... trimis de
( 4 sep 2008, 11:57:24
tuti Dumnezeu mati de femeie scirrboasa .O sa mori exact cum mor vacile astea TI-O GARANTEZ CRUCEA MATI DE SCROAFA ...scuza-ma scoafa ...nu gasesc alt cuvint ! Are copii idioata asta ? Eu platesc sa o schinjuie cineva asa cum a facut ea cu vacile .
4.   Cum se apica legea? trimis de
( 4 sep 2008, 12:09:42
Asta e maltratare. Ar trebui arestata!!!!
5.   INCAPABILI trimis de
( 4 sep 2008, 12:55:43
BAI DIRECTORE, PETREA DULGHERU SI VOI POLITISTI, SE MAI ADEVERESTE ODATA CA NU CUNOASTETI LEGEA. VOI CE LEGE APLICATI? AIA CA PROMIT CA O SA MAI FAC SI AM SA �NDREPT LUCRURILE? PUTETI SA VA CONSIDERATI COMPLICI LA SUPLICIUL ANIMALELOR. SUNTETI INCAPBILI SI INCOMPETENTI. �N ALTE STATE DIN LUMEA ASTA ASEMENEA "ANIMAL" ZIS "OM" ERA DEMULT DUPA GRATII, SI ANIMALELE LA ADAPOST. DAR LA NOI SE APLICA LEGEA DUPA URECHE. AR TREBUI SA VA DATI DEMISIA!!!!
6.   Vaci in agonie trimis de
( 4 sep 2008, 15:11:24
paiule daca publicai si articolul cu dispenasrul erai un strujan dar asa esti o pleava, cat despre animale pacat ca veterinarii nu sunt oameni, daca era Costica Stoica demult erau inchisi.
7.   Yo trimis de
( 4 sep 2008, 15:22:00
Eu vreau vaca. Vie sau moarta. Pina la urma vaca tot murea! fraierilor!
8.   In ce tara traim oare? trimis de
( 4 sep 2008, 20:06:21
Ma intreb in cetara traim daca niste institutii ale statului(DSV,IJP,etc) nu pot lua aceste animale de la o dementa care -si doreste sa vada aceste animale moarte cu orice pret? Ce legislatie avem domnilor ? Nu este aceeasi ca in UE? Chiar nu-i cu putinta ca acele animale care mai sunt vii sa fie luate ,adapostite si ingrijite de persoane responsabile? Unde sunt cei de la protectia animalelor sa urle asa cum urla doar pentru cainii fara stapan??? Sau acolo urla doar, ca le vin niste banuti din afata tarii iar in cazul acestor vaci cei de la protectia animalelor trebuie sa investesca niste bani sa le salveze viata.Unde sunt medicii veterinari,cei care raspund de protectia animalelor? De ce a fost nevoie sa descopere presa ceva ce ei trebuiau sa faca de mult timp pentru ca aceste animale sa ramana in viata? Cum este posibil ca o institutie sa nu ia atitudine si sa lase unei nebune aceste animale ,doar in baza unui angajament? Femeia aia trebuie sa raspunda in fata legii pentru ce a facut

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei