Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 30 aug 2008 - Anul XIII, nr. 204 (3885)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Guvernul introduce o taxă de 20 bani/bucată pentru pungile care nu sunt biodegradabile, din 2009

Sâmbătă, 30 August 2008 (15:42:36)

Guvernul a decis să introducă, începând cu 1 ianuarie 2009, o taxă în cuantum de 20 bani/bucată pentru pungile de tip sacoşă confecţionate din materiale care nu sunt biodegradabile, distribuite gratuit în prezent de comercianţi, taxă percepută de la firmele care introduc pe piaţă astfel de ambalaje.

Noua taxă, denumită "ecotaxă", va fi evidenţiată distinct pe documentele de vânzare, va fi vărsată la Fondul pentru Mediu, iar valoarea acesteia va trebui afişată la loc vizibil, pentru informarea consumatorilor finali, conform unei ordonanţe aprobate, miercuri, de Guvern.

Actul normativ completează sursele din care se constituie veniturile Fondului pentru Mediu, prin introducerea taxei pe poluare auto, a contribuţiei financiare a autorităţilor locale şi a ecotaxei.

Suma aferentă taxei va fi declarată şi plătită lunar de către comercianţi, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care s-a desfăşurat
activitatea. Pentru neachitarea taxei la termen vor fi calculate majorări de întârziere conform Codului de procedură fiscală.

Pentru neafişarea la loc vizibil, în vederea informarii consumatorilor finali, a valorii ecotaxei va fi aplicată o amendă cuprinsă între 2.000 lei şi 2.500 lei de către inspectorii Gărzii Naţionale de Mediu.

"În ultimii ani, România s-a confruntat cu problema volumelor mari de deşeuri de ambalaje, în special a ambalajelor de desfacere - pungile de tip sacoşe, care se regăsesc în mare masură abandonate în mediu. Creşterea într-un ritm alarmant a consumului de pungi de tip sacoşe fabricate din materiale greu biodegradabile, de minim 100 ani, a condus la generarea unor cantităţi importante de deşeuri greu biodegradabile. Introducerea unei taxe, denumită «ecotaxa», are rolul de a micşora consumul de astfel de ambalaje prin descurajarea distribuţiei gratuite a acestora şi, nu în ultimul rând, de a încuraja producţia de ambalaje din materiale biodegradabile sau din matriale reciclabile", se arată în ordonanţa aprobată de Guvern.

Ministrul Mediului, Korodi Attila, a anunţat la începutul anului că va propune o lege prin care pungile de plastic nebiodegradabile, disponibile gratuit la comercianţi, să fie taxate "drastic", pentru a-i determina pe vânzători să folosească ambalaje alternative din materiale biodegradabile, pentru care nu va fi percepută nicio taxă.

Ministrul a arătat că nu dispune de pârghiile legale pentru a interzice complet punerea în circulaţie a pungilor de acest tip, astfel încât există posibilitatea ca unii agenţi economici să vândă ambalajele la un preţ care să acopere noua taxă.

"Vom face campanii de comunicare pe această temă şi mizăm şi pe crearea unei concurenţe în acest domeniu în sensul că, probabil, vor apărea retaileri care vor prefera să renunţe la ambalajele nedegradabile în favoarea pungilor fie din plastic biodegradabil, fie din hârtie. Sperăm ca taxarea să descurajeze operatorii care pun în circulaţie acest gen de ambalaje şi să-i facă să se reorienteze spre ambalaje ecologice, după exemplul Irlandei, unica ţară din Uniunea Europeană unde funcţionează acest sistem", a spus atunci Korodi.

Un studiu realizat de Ministerul Mediului indică, teoretic, că un român foloseşte 250 astfel de pungi într-un an, iar durata de utilizare a fiecăruia dintre aceste ambalaje este de doar 20 minute.

Ordonanţa aprobată de Guvern majorează totodată taxa aplicată operatorilor economici pentru nerealizarea obiectivelor anuale de valorificare sau incinerare în instalatii de incinerare cu recuperare de energie, de la 1 leu/kg la 2 lei/kg.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Guvernul introduce o taxă de 20 bani/bucată pentru pungile care nu sunt biodegradabile, din 2009.
 Vizualizări articol: 442 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Guvernul introduce o taxă de 20 bani/bucată pentru pungile care nu sunt biodegradabile, din 20090.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei