Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 11 aug 2008 - Anul XIII, nr. 187 (3868)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu: România - Da drepturilor individuale pentru minorităţi, Nu categoric drepturilor colective

Luni, 11 August 2008 (14:24:56)

Preşedintele Traian Băsescu a declara, luni, la Sulina, că România nu acceptă teoria prin care se încearcă afectarea integrităţii teritoriale a statelor sub masca apărării drepturilor minorităţilor, menţionând că România spune un "Nu" categoric drepturilor colective ale minorităţilor naţionale.


  "A devenit o modă în politica internaţională chiar ca, sub masca apărării drepturilor minorităţilor, să se încerce afectarea integrităţii teritoriale a statelor. România, din acest punct de vedere, este extrem de fermă şi spune «Da» drepturilor individuale pentru oricare minoritate, «Nu» categoric drepturilor colective", a susţinut preşedintele Traian Băsescu.

Şeful statului a făcut aceste precizări în discursul susţinut la a treia ediţie a Şcolii de vară a tinerilor români din statele vecine "Comunităţi româneşti şi identitate europeană", care se desfăşoară la Sulina.

Traian Băsescu le-a explicat tinerilor prezenţi că această teorie a drepturilor colective nu e deocamdată recunoscută de nimeni şi de nicio normă de drept internaţional, dar a subliniat că "sunt destui politicieni care, din interese geostrategice, geopolitice, încearcă să o acrediteze".

El a menţionat că în ultima perioadă se încearcă, de multe ori, "exploatarea problemei drepturilor omului, a drepturilor minorităţilor", până la limita care merge la afectarea integrităţii teritoriale a statelor.

"Vreau să ştiţi că România nu va avea niciodată o asemenea abordare. Avem situaţia din Kosovo în care în numele unor aşa-zise drepturi colective a fost afectată integritatea teritorială a unui stat. Priviţi ce e în Caucazul de Sud şi acolo poveştile merg către afectarea integrităţii teritoriale în numele apărării drepturilor minorităţilor. Nu există aşa ceva. Niciun stat nu are nimic mai sfânt şi mai scump decât propria integritate teritorială", a apreciat Băsescu.

Preşedintele a ţinut să le spună tinerilor ceea ce gândeşte el despre problemele drepturilor omului şi a menţionat că doreşte ca aceştia să ştie clar de la şeful statului că România nu va cere niciodată statelor din jurul ei să abdice de la principiul suveranităţii şi integrităţii teritoriale.

"Niciodată nu vom cere statelor din jurul nostru abdicări de la principiul suveranităţii şi integrităţii teritoriale în numele drepturilor minorităţilor", a spus Traian Băsescu.

Şeful statului a ţinut să precizeze că nu crede în unicitatea soluţiei Kosovo, menţionând că toţi cei care au recunoscut independenţa acestei provincii nu vor reuşi să convingă pe nimeni că a fost bazată pe dreptul internaţional.

El a afirmat că "niciun joc în numele minorităţilor care să afecteze integritate teritorială a statelor nu este posibil şi nu este admisibil".

Pe de altă parte, preşedintele le-a spus tinerilor de origine română că ei, ca şi minoritari, au obligaţia să fie loiali statului pe teritoriul căruia trăiesc şi, în acelaşi timp, acele state au obligaţia să le creeze minoritarilor condiţii pentru ca aceştia să-şi poată păstra limba, cultura, obiceiurile şi ataşamentul faţă de patria mamă.

În plus, Traian Băsescu i-a asigurat pe participanţi că România este o ţară în care tinerii au şanse să facă performanţă în meseria lor şi că tinerii care vor să se realizeze profesional şi social în România sunt bineveniţi.

El a ţinut să sublinieze că pentru autorităţile române filonul principal este respectul pentru românii din străinătate şi înţelegere ca statele pe teritoriul cărora se află românii să le acorde respectul şi să le asigure condiţii pentru ca minoritatea să evolueze pozitiv.

Traian Băsescu a mai spus că există şi eşecuri în ceea ce priveşte gestionarea relaţiilor României cu comunităţile românilor din statele vecine, reiterând că una dintre probleme este existenţa prea multor structuri guvernamentale care se ocupă de minorităţile româneşti din jurul frontierelor. El şi-a exprimat speranţa ca viitorul guvern care va rezulta în urma alegerilor din noiembrie să înţeleagă necesitatea constituirii unei singure structuri care să ţină legătura cu aceşti români şi care să fie eficientă.

Totodată, şeful statului le-a explicat participanţilor de ce a ales Sulina pentru această ediţie a şcolii de vară, spunându-le că acest oraş este cel mai reprezentativ loc din ţară pentru România europeană, în 1956 aici fiind stabilit sediul Comisiei Europene a Dunării, iar oraşul era denumit Veneţia Orientului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu: România - Da drepturilor individuale pentru minorităţi, Nu categoric drepturilor colective.
 Vizualizări articol: 465 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu: România - Da drepturilor individuale pentru minorităţi, Nu categoric drepturilor colective0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei