Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 11 aug 2008 - Anul XIII, nr. 187 (3868)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu: Nu peste foarte multă vreme copiii vor putea învăţa şi limba română în Serbia

Luni, 11 August 2008 (15:43:04)

Preşedintele Traian Băsescu a dat asigurări, luni, în cadrul Şcolii de vară destinată tinerilor români din statele vecine, de la Sulina, că nu peste foarte multă vreme copiii români din Serbia vor putea învăţa şi limba română.

  "Lucrurile se schimbă uşor, uşor şi în Serbia, şi o Serbie europeană nu va putea să lucreze decât cu standarde europene. Vă asigur că în tot procesul de integrare atenţia noastră va fi maximă pe modul în care sunt respectate drepturile minorităţilor româneşti. Din poziţia în care suntem, avem posibilitatea să impunem respectarea standardelor", le-a spus Traian Băsescu tinerilor din Serbia.

Declaraţia şefului statului a venit în contextul intervenţiei unui tânăr român din Serbia care se plângea că nu se poate învăţa limba română în şcolile din Valea Timocului, că românii nu se înţeleg cu instituţiile guvernamentale româneşti care nu desfăşoară proiecte în comunitatea română din Serbia şi care dorea să ştie ce poate face România pentru a-i ajuta pe tinerii de acolo să nu uite limba română, cultura şi identitatea românească.

În acest context, Traian Băsescu i-a asigurat pe românii din Serbia că autorităţile române vor insista pentru îmbunătăţirea condiţiilor românilor din Valea Timocului, dar şi că peste puţin timp copiii de acolo vor putea învăţa şi limba română.

"Vă asigur că în continuare suntem extrem de insistenţi în a îmbunătăţi condiţiile românilor din Valea Timocului, în ceea ce priveşte păstrarea limbii, identităţii şi culturii româneşti. Vă asigur că nu peste foarte multă vreme copiii vor putea învăţa şi limba română în Serbia", a spus şeful statului, argumentând că acest lucru va fi generat de condiţiile Uniunii Europene privind respectarea criteriilor politice necesare pentru începerea negocierilor de aderare, unul dintre aceste criterii fiind legat de drepturile minorităţilor.

Traian Băsescu a subliniat că şi la Bucureşti trebuie îndreptate lucrurile privind situaţia românilor din Serbia, şi la Belgrad trebuie schimbată politica faţă de minorităţi, dar a subliniat că trebuie schimbată şi situaţia colectivităţilor de români care se constituie din prea multe organizaţii care se ceartă între ele şi care nu se recunosc una pe alta.

"Trebuie schimbată şi situaţia din colectivităţile de români pentru că şi Guvernului îi este dificil să îşi aleagă partenerul dintre aceste organizaţii, dacă dumneavoastră nu reuşiţi o consolidare, o unificare a reprezentantivităţii dumneavoastră", le-a spus Băsescu tinerilor români din Serbia.

În ceea ce priveşte problema asociaţiilor de românid din Serbia care doresc să poarte numele de vlahi sau valahi, Băsescu a spus că autorităţile de la Bucureşti s-ar bucura dacă toţi s-ar numi români, menţionând că este doar o sugestie şi că România nu poate interfera deciziilor pe care românii le iau în Serbia.

Traian Băsescu a mai spus că atitudinea lor europeană va fi "un factor extrem de important în schimbarea atitudinii autorităţilor sârbe în raport cu minoritatea românească".

El şi-a exprimat totodată speranţa că anul viitor noua majoritate parlamentară sârbă va recunoaşte Biserica Ortodoxă Română.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu: Nu peste foarte multă vreme copiii vor putea învăţa şi limba română în Serbia .
 Vizualizări articol: 404 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu: Nu peste foarte multă vreme copiii vor putea învăţa şi limba română în Serbia0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei