Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 11 aug 2008 - Anul XIII, nr. 187 (3868)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Inventivitate

Administratorii de asociaţii, învăţaţi să descopere şmecheriile pentru păcălirea apometrelor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă asociaţiile de proprietari din municipiul Suceava sunt diferenţele semnificative dintre consumul de apă înregistrat de apometrele de la scara blocurilor şi cel declarat de locatari. În unele cazuri, diferenţele sunt enorme, consumul de apă declarat de locatari fiind chiar de trei ori mai mic decât cel măsurat la intrarea în bloc.

Lunar, astfel de probleme sunt prezentate la şedinţele pe care le are Primăria cu reprezentanţii asociaţiilor de proprietari, supărarea administratorilor fiind justificată, în condiţiile în care la plată le sunt facturate pentru un bloc, de exemplu, cantităţi de 1.000 de metri cubi de apă rece, iar locatarii spun că ei au de plătit numai 300 de metri cubi.

Tocmai de aceea, în manualul administratorilor de asociaţie, care a fost realizat de Primărie şi distribuit asociaţiilor de proprietari, un capitol aparte este dedicat metodelor de depistare a cauzelor diferenţei de consum.

 

Păcălirea apometrelor

Una dintre cele mai eficiente metode de corectare a situaţiilor aberante, în care asociaţiile se confruntă cu diferenţe mari de consum, este cea de depistare a „consumurilor frauduloase”, cum apar trecute în ghidul realizat de Primăria Suceava.

Printre modalităţile de păcălire a apometrelor sunt enumerate cele de realizare a unor racorduri la apă, înainte de apometru, astfel încât consumul nu apare deloc la persoana respectivă, dar se înregistrează la nivel de scară de bloc.

Astfel de racorduri se întâlnesc adesea pentru maşinile de spălat şi pentru vasul WC-ului, mai ales că se pot face în aşa fel încât nu fie vizibile.

O metodă utilizată de mulţi dintre cei care refuză să plătească ceea ce consumă, încărcând în schimb facturile vecinilor lor, este cea de desfacere a apometrelor şi de modificare mecanică a indexului apometrului, lucru realizabil prin mai multe metode.

Desigur, în cazul unor controale, aceste modificări sunt vizibile imediat, pentru că acestea nu pot fi făcute decât după ruperea sigiliului apometrului.

Inventivitatea oamenilor în a se sustrage de la plata utilităţilor a mers mai departe, fiind o mulţime de metode, mai mult sau mai puţin eficiente, de păcălire a consumului real.

Una dintre acestea, care teoretic nu lasă urme, este cea de utilizare a magneţilor, pentru a influenţa sistemul de măsurare al apometrului.

O parte dintre administratorii cu experienţă din oraş spun că au găsit „ac şi de cojocul ăstora”, pentru că îi pot depista pe cei ce fac aşa cu ajutorul unui ac sau al unei simple agrafe de birou.

„Metodele astea nu mai sunt o noutate pentru noi, ne-am tot lovit de ele de-a lungul timpului”, spun unii administratori, care fac controale în apartamente imediat ce diferenţele de consum devin „bătătoare la ochi”.

 

Apometre neverificate metrologic

O altă cauză a diferenţelor dintre consumul declarat de locatari şi consumul înregistrat la apometrul de scară ţine de starea tehnică a aparatelor de măsură şi control din apartamente.

În cele mai multe cazuri, apometrele din apartamente sunt expirate din punct de vedere metrologic, iar eventualele defecţiuni ale acestora nu sunt ştiute.

Tocmai de aceea au şi fost constatate multe cazuri în care apometrele erau blocate de luni de zile, iar locatarii apartamentelor respective declarau doar nişte consumuri infime, diferenţa de consum fiind împărţită la ceilalţi locatari din scară.

Modul în care au fost montate repartitoarele are, de asemenea, o mare importanţă, pentru că acolo unde nu au fost respectate condiţiile tehnice, apar erori la măsurare (exemplu - apometre montate înclinat).

Diferenţe la consum apar şi din perioadele în care acestea sunt duse la verificat, pentru că nimeni nu constată când au fost scoase, cu ce index, şi când au fost montate din nou.

 

Principalele cauze ale diferenţelor de consum înregistrat

Fiecare locatar care a declarat corect consumul înregistrate de apometrul din apartamentul său se simte frustrat atunci când vede că la plată este încărcat cu încă câţiva metri cubi de apă, rezultaţi din diferenţele înregistrate pe scara blocului.

Problema e că diferenţele care apar sunt influenţate de mai multe aspecte.

Pe de o parte, sunt locatarii care nu îşi declară consumurile reale, făcând economie pe banii vecinilor. Aceste cazuri sunt chiar mai frecvente decât cele în care locatarii apelează la diverse trucuri de păcălire a apometrelor.

„Am găsit uneori diferenţe de peste 300 de metri cubi la apartamente, faţă de consumul declarat de locatari”, povesteşte Cristi Reuţ, vicepreşedinte ale Asociaţiei de locatari 44, din Burdujeni.

De asemenea, mai sunt încă scări de bloc unde nu toate apartamentele sunt contorizate, iar apa este adeseori lăsată să curgă fără rost sau folosită în exces.

O problemă o reprezintă şi faptul că citirea apometrelor nu se face în acelaşi timp la toate apartamentele dintr-o scară de bloc. Citirile sunt depuse de proprietari pe o perioadă de o săptămână, timp în care la unii apare un consum suplimentar, ce nu este declarat.

De asemenea, la apometrele de apartament, citirea se face la numărul întreg, fără zecimale, care sunt de ordinul sutelor de litri, încât, la un calcul simplu, numai din aceste citiri pot rezulta diferenţe de peste 10 metri cubi, la o scară de bloc.

 

Pierderi neînregistrate în apartamente, vizibile la scara blocului

O altă cauză a diferenţelor dintre apometrele de pe scară şi cele din apartamente este cea a pierderilor neînregistrate. Apometrele din apartamente fac parte dintr-o clasă inferioară de precizie (B), în vreme ce apometrele generale, de la scara blocului, au o precizie mult mai mare, fiind din clasa C.

Tocmai de aceea, apometrele de apartament au debitul minim de înregistrare de 20 de litri pe oră, încât un flux de apă mai mic nici nu este contorizat.

În manualul făcut de Primărie pentru administratori se precizează că asemenea pierderi apar constant la umplerea vaselor de WC, unde, în partea de final, robinetul flotor micşorează debitul sub cel minim, cantitatea de apă respectivă nefiind înregistrată de apometre.

Conform calculelor făcute, dacă într-o scară de bloc sunt mai multe surse de pierderi neînregistrate, diferenţele de consum dintr-o lună pot ajunge şi la 200 de metri cubi.

Acestora li se adaugă şi pierderile pe branşamentele interioare sau pe coloane, diferenţele care apar fiind semnificative. Tocmai de aceea, municipalitatea recomandă fiecărei asociaţii să verifice cazurile diferenţe de consum, ţinând cont de posibilele problemele expuse în manual.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Administratorii de asociaţii, învăţaţi să descopere şmecheriile pentru păcălirea apometrelor.
 Vizualizări articol: 6875 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Administratorii de asociaţii, învăţaţi să descopere şmecheriile pentru păcălirea apometrelor4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   INVATATI SA-I DESCOPERE PE CEI CU VENITURI SI AU trimis de
(11 aug 2008, 11:07:14
MAI BINE AR DESCOPERI PE CEI CARE AU VENITURI SI PRIMESC AJUTOARE DE LA STAT,MAI ALES CEI TINERI CARE FIGUREAZA FARA NICIUN VENIT SI EI ORI LUCREAZA IN STRAINATATE SAU LA NEGRU SI AU BANET ZDRAVAN.CEI DE LA ASOCIATII II STIU FFF BINE DE LA INFORMATORII BLOCURILOR DAR TAC SI NU ZIC NIMIC MAI ALES DACA MAI SUNT SI RECOMPENSATI.
1.1  RE: INVATATI SA-I DESCOPERE PE CEI CU VENITURI SI AU trimis de
(11 aug 2008, 23:15:21
Este exact ce v-am spus in articolul cu drumul. Aici tot vina guvernantilor este? Civilizatia..., Aveti sanse sa fiti civilizati, sa aveti constiinta? Si sunt sigur ca merg si la biserica in fiecare duminica.laughing
2.   Hmm trimis de
(11 aug 2008, 11:20:29
Mersi, Cosmine, chiar nu stiau micii infractori suceveni ce sa mai faca din cauza facturii la apa... acum ne`ai dat cateva raspunsuri! Multumim frumos. Maine poate publici un articol despre cum poti clona carduri... si ala e f folositor.
2.1  RE: Hmm trimis de
(11 aug 2008, 11:55:26
Si cine poate controla problema intre vecini...., daca ala ce striga hotul ,ala fura mai mult !!! E interesant ce.ai scris......ne.ai luminat !!!
3.   Coca, esti o comunista coclita trimis de
(11 aug 2008, 11:24:24
"informatorii blocurilor" ? adica pensionarii aia sclerozati care stau pe geam toata ziua si stiu tot ce misca in bloc, apoi barfesc intre ei si raspandesc informatia? Sau aia care tipa la copii si arunca cu apa in ei de la balcon pentru ca fac galagie? Sau aia care daca vad un cablu "suspect" intrand in casa cuiva il TAIE crezand ca respectivul fura curent sau TV sau ceva?! Ce va f*te pe voi grija cine si unde lucreaza si cati bani face? vedeti`va de vietile voastre de fosti comunisti si plange`ti`va in pumn ca s-au dus vremurile alea. Hai sictir, ca`mi faceti sila!
3.1  RE: Coca, esti o comunista coclita trimis de
(11 aug 2008, 11:42:53
ai dreptate, stau moshii si babele cu nasu in curu tau sa vada ce si cum faci, f..te-i-as in gat de conserve expirate...
4.   Apometrul trimis de
(11 aug 2008, 12:04:27
ue=m ue sunt in stare sa ne puna apometre(aerometre) si la respirat!
5.   Kk trimis de
(11 aug 2008, 13:08:19
Ce tot �i trageti cu verificarea apometrelor. Contoarele de electricitate nu le ia nimeni la puricat de zeci de ani si �si fac treaba. Pe de alta parte, cine plateste apa rece livrata pe post de apa calda si contorizata de "jucaria" de culoare rosie. Pentru a se vedea un consum real ar trebui ca CITIREA SA SE FACA �N ACEIASI ZI. Din aceasta cauza apar consumuri suplimentare si FRAIERII DE CONSUMATORi �ngroasa conturile ACEt-lui DIXIT!
5.1  RE: Kk trimis de
(11 aug 2008, 15:04:40
Problema cu contorul de electricitate e ca nu fura de la vecin ci de la societatea de distributie. Daca s-ar pune contor de curent si la intrarea in bloc, ar fi alta poveste!
5.2  RE: Kk trimis de
(11 aug 2008, 18:02:31
cum nu de la vecin?doar exista contor la scara care inregistreaza lumina de pe casa scarii.
6.   Control. trimis de
(11 aug 2008, 14:50:49
In primul rand sa-i controleze pe cai care au un consum de unu sau doi metri cub pe luna.
6.1  RE: Control. trimis de
(11 aug 2008, 15:16:39
Astia care au cosum mic sunt in general pensionarii care pastreaza apa in cada dupa ce fac baie ca s-o arunce cu ligheanul in wc. M-a socat faptul ca unii fac economie chiar in halul asta.
6.2  RE: Control. trimis de
(11 aug 2008, 15:26:41
Are dreptate alin.Daca vezi ca la patru persoane ai un consum de un metru cub de apa rece si zero calda cum mama dracului sa nu mergi sa il verifici?Pierderile se impart si eu ii platesc apa lui,iar acet-ul nu pierde absolut nimic.Ba mai mult stau nesimtitii cu subventiile si furtisagurile lor si iti numara basinile ca alta treaba nu au.Treaba administratorilor ar fi sa veifice si sa intocmeasca rapoarte saptaminale privind activitatea lor pe care sa le prezinte fraierilor de platitori.Dar ei sint mina in mina cu sefii de scara si tot asa.Hotie pe fata.
6.3  RE: Control. trimis de
(11 aug 2008, 17:39:14
Astia cu apa in cada is prosti ca oaia!Sa vezi tu igrasie si umiditate pentru cei 3-4 lei economie,pe care-i dau oricum duminica la tiganii din fata bisericii. iar despre asociatii,ce sa spun,ca sint ticsite de securisti? O stie toata lumea...
7.   Sal trimis de
(11 aug 2008, 15:16:06
SAL! INTERESANT ARTICOL.MULTUMIM FAIN!TOCMAI MA DUC SA CUMPAR NISTE MAGNETI SA VAD DACA SE ADEVERESTE CEEA CE SCRIE IN ARTICOL!
7.1  RE: Sal trimis de
(11 aug 2008, 17:56:37
Idem Cumpar magneti si.mi schimb caloriferele....MULTAM !
8.   ?? trimis de
(11 aug 2008, 15:24:26
Au gasit acum raspunsuri pentru toate comentariile noastre de zilele trecute...
9.   Hotia din asociatii trimis de
(11 aug 2008, 15:50:27
mai bine presedintii de asociatii nu ar mai facilita luarea de subventii de catre cei care fac bazarul si castiga milioane grele pe luna dar declara ca nu castiga nimic , de catre cei care sunt plecati de ani de zile din tara si mai iau si subventie maxima de 90% din consumul de energie termica, pentru ca ei stiu FFFFFFFFFFFFFF BINE aceste cazuri dar le convine!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! scari de bloc in Obcini ,unde media varstei locatarilor este in jur de 40 ani( deci nu sunt pensionari )si din 20 de apartamente nu sunt 5 apartamente care platesc energia termica,restul beneficiind de subventii(ca sunt ffffffffffff necajiti).De ce nu se fac anchete sociale macar la cativa ani sa se vada situatia materiala a fiecaruia?sau acele anchete sunt doar pt persoanele cu handicap ?Verificati si modul in care sunt puse repartitoarele pe calorifere pt ca pe caloriferele noi ele sunt puse pe grilajul de deasupra pe care toti il scot si dau caldura la maxim !!SIGUR NU SE VREA REZOLVAREA AC. PROB.
9.1  RE: Hotia din asociatii trimis de
(11 aug 2008, 18:38:22
Degeaba ne dam noi cu parerea aici.Trebuie dati afara citiva presedinti de asociatii cu verificarile de rigoare,bagati nitel in sperieti si dupa aceea se va vedea ce se intimpla.Nici un control de la asociatie in 10 ani de cind sint proprietar de apartament.Degeaba o rugam pe stimabila presedinta de asociatie care nu avea nici dupa ce bea apa cind a fost angajata si acum nu se poate ridica de cit aur transporta e ea.Basca ca isi si schimba culoarea parului de doua ori pe zi ca e mai simplu decit sa se spele ca nu a prea fost invatata cu sapunul de mititica si ii este frica sa nu faca o alergie ceva.Asociatia nr.11 pentru cunoscatori.
10.   HOTILOR trimis de
(11 aug 2008, 15:56:00
ARE DREPTAE D-NUL DE MAI SUS.NISTE ESCROCI CARE LE CONVINE SITUATIA
11.   A trimis de
(11 aug 2008, 19:42:07
bag p n romania si cu asta basta!
11.1  RE: A trimis de
(11 aug 2008, 20:27:28
asa, ma, meri inapoi la capsuni...
12.   H2O calda de calorifer trimis de
(11 aug 2008, 19:59:51
Eu deschid aerisitorul de la calorifer,scot apa,o fierb si o folosesc la spalat,baut,WC,udat gradina,spal masina si mai imprimut si vecinii cu cate o galeata de apa.Asta este metoda mea,"draga" Romega.Nevasta-ta nu stie acest truc,ca ea lucreaza la CET.Cum s-a angajat acolo,exploda de meserie in IT?Sau au angajat-o ptr ca tu sa scrii lucruri frumoase despre CET?Ce spui,am dreptate?
12.1  RE: H2O calda de calorifer trimis de
(11 aug 2008, 20:48:52
BAI FRATE X omu asta sia facut datoria k a scris la ziar k sa se vanda sa-si castige painea; nenorocitzii adevaratzi nus astia d la ziar, ci aia care ne incarca p noi fara a face nimic in schimb; ai vazut u vreo unu d asta care lo' prins k fura apa?........

13.   AR TREBUI TAIATE CALORIFERELE DE PE CASA SCARII trimis de
(11 aug 2008, 21:53:30
CA AM AUZIT CA SE FURA APA CALDA DIN CALORIFERE DE PE CASA SCARII,MAI ALES PENSIONARII CA STAU DE 6 SI NU II PRINDE NIMENI.AM AUZIT FOARTE MULTI PENSIONARI CA FURA VECINII LOR DAR NU DAU NUME.ORICUM NU AJUTA LA NIMIC.SI IN USCATOARE SE FURA APA ZIC PENSIONARII.
14.   ZIARUL CARE NUUUU STA DE VORBA trimis de
(12 aug 2008, 07:13:54
AI TU GRIJA APOMETRELOR,DAR CIND TE-AM CHEMAT SA SCRII CA MI SE DARIMA BLOCUL,AI FACUT DOAR O POZA SI AI PLECAT IN TIMP CE OAMENII ASTEPTAU SA-TI VORBEASCA.

ASTA TREBUIE SA-I INVETI PE ADMINISTRATORI- SA REPREZINTE LOCATARII CARORA LE IA BANII.

SAU POATE AI PLECAT PT.CA SOTIA E LA TERMICA SI NU PUTEAI SA-I SUPERI.......
15.   Re trimis de
(12 aug 2008, 08:19:07
faza cu magnetii merge numai la apometrele cu vechime de cativa ani, adica vreo 6-8 ani, care au toate angrenajele din metal. la cele mai noi nu merge faza cu magnetii..........daca stiti vreo smecherie si pentru apomerele din plastic, dati de stire si pentru mine.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei