Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 11 aug 2008 - Anul XIII, nr. 187 (3868)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu: Moldova nu poate avea la nesfârşit neşansa unor lideri politici ce sunt împotriva poporului

Luni, 11 August 2008 (15:38:38)

Preşedintele Traian Băsescu şi-a exprimat, luni, speranţa că actuala putere din Republica Moldova va fi sancţionată de românii de acolo la următoarele alegeri, menţionând că Moldova nu poate avea la nesfârşit neşansa unor lideri politici care-şi îndreaptă acţiunile împotriva propriului popor.
 
  "Lucrurile o să treacă, pentru că Moldova nu poate avea la nesfârşit neşansa unor lideri politici care îşi îndreaptă acţiunile împotriva propriului popor. Eu cred că românii din Moldova vor sancţiona în alegeri astfel de politici generate la Chişinău. Asta e speranţa mea şi dumneavoastră, tinerii, aveţi obligaţia să spuneţi aceste adevăruri, nu numai noi, de la nivel politic", a susţinut Traian Băsescu, la a treia ediţie a Şcolii de vară a tinerilor români din statele vecine "Comunităţi româneşti şi identitate europeană", care se desfăşoară la Sulina.

Declaraţiile şefului statului au venit ca răspuns la întrebarea unui tânăr din Republica Moldova care dorea să ştie ce face România pentru a fi vizibilă în ţara sa, în condiţiile în care Guvernul de la Chişinău încearcă să inducă în rândul moldovenilor ideea că Bucureştiul este duşmanul Chişinăului şi - aşa cum declara preşedintele Vladimir Voronin - că România este o putere imperalistă şi de expansiune.

Traian Băsescu i-a replicat tânărului că ceea ce face România este vizibil, menţionând că "România nu pierde nicio ocazie să susţină destinul european al Republicii Moldova".

El a subliniat că "România nu a răspuns la niciun fel de provocări verbale sau provocări de acţiuni, cum ar fi spre exemplu expulzarea a doi diplomaţi români anul trecut", amintind că Bucureştiul nu a expulzat la rândul ei alţi doi diplomaţi moldoveni. În opinia preşedintelui Băsescu, acest lucru arată că România a tratat Republica Moldova nu prin prisma atitudinii Guvernului de la Chişinău sau a preşedintelui Voronin, ci prin prisma cetăţenilor din Republica Moldova, care sunt români.

"Încercăm să diminuăm la maximum oricare motivaţii de escaladare a unor tensiuni inutile, gratuite şi care nu sunt parte a viitoarei construcţii a relaţiei dintre România şi Republica Moldova", a spus Traian Băsescu.

Pe de altă parte, Traian Băsescu a apreciat că desfăşurarea unei campanii prin care autorităţile române să explice şi să demonstreze că România nu este un stat imperialist care vrea să-şi mărească teritoriul, pentru a răspunde propagandei de la Chişinău, ar fi ridicolă şi ar însemna că românii ar avea o problemă.

"Or, noi nu avem o problemă în acest sens, pentru că niciun stat din cluburile din care noi facem parte nu cred în propaganda Chişinăului", a spus Băsescu, subliniind însă că dezavantajul unei asemenea atitudini poate crea semne de întrebare în modul de gândire al românilor din Moldova.

"Ne asumăm acest cost şi încercăm să-l contracarăm prin uşurarea accesului cetăţenilor din Republica Moldova în România. Altă soluţie nu există", a mai spus Traian Băsescu.

Totodată, preşedintele le-a cerut tinerilor să se implice în această problemă, spunându-le că ei sunt cei mai credibili oameni care pot vorbi despre realităţile României şi ale Republicii Moldova. El a subliniat în acest context că Ribbentrop şi Molotov nu au fost făcătorii României, ci aceia care au spart o naţiune în două, menţionând că a accepta o teorie, promovată uneori la Chişinău, în baza pactului Ribbetrop-Molotov înseamnă chiar a accepta acest pact.

"Voi nu aveţi dreptul să acceptaţi ca tineri acest pact şi aveţi obligaţia să vorbiţi despre aceste lucruri", le-a spus Băsescu celor p-rezenţi, asigurându-i că nu vrea să le spună ceea ce trebuie să facă, ci doar îşi exprimă o părere.

Un alt tânăr din Republica Moldova l-a rugat pe preşedintele Traian Băsescu să-l "îmbuneze" şi să-l asigure că nu este valabilă declaraţia liderului PDL Valeriu Stoica potrivit căruia a vrea Basarabia înapoi este un mod de gândire anacronic, valabil pentru secolul al XIX-lea, când România era o ţară agrară care avea nevoie de pământ.

Preşedintele a râs şi i-a spus tânărului să se considere îmbunat. În plus, Traian Bsescu l-a rugat să nu îl oblige să facă declaraţii despre acest subiect şi l-a rugat să-l scuze pentru acest lucru.

"Nu mă obliga la declaraţii care mâine vor fi comentate în Europa cu «România revizionistă», te rog mult", i-a spus preşedintele tânărului moldovean.

Băsescu a mai discutat cu tinerii din Republica Moldova despre problema acordării cetăţeniei române într-un timp mai scurt, asigurându-i că până la sfârşitul anului va fi adoptată o lege potrivit căreia studenţii moldoveni pot obţine cetăţenia română, la cerere, la terminarea studiilor universitare. În plus, Băsescu a ţinut să îi informeze pe tinerii moldoveni că viteza de acordare a cetăţeniei române a fost îmbunătăţită printr-o ordonanţă de urgenţă, menţionând însă că durata acordării nu este încă satisfăcătoare.

El a ţinut să mai facă referiri şi despre discrepanţa dintre numărul românilor din Republica Moldova şi datele oficiale, menţionând că autorităţile de la Bucureşti ştiu câţi români sunt în R. Moldova.

Întrebat ce poate face România pentru a fi vizibilă pe plan cultural şi economic în Moldova, în pofida declaraţiilor actualei puteri, Traian Băsescu a spus că problema de prezenţă a României acolo este legată şi de voinţa statului căruia i se adresează autorităţile române.

"Atât timp cât instituţiile româneşti sau acţiunile României sunt obstrucţionate, România nu se poate amesteca în treburile interne ale Republicii Moldova sau ale Ucrainei, spre exemplu. Dar, avem de făcut un singur lucru: să insistăm. În mintea unor politicieni încă mai sunt reminiscenţe ale războiului rece. România a trecut de mentalitatea războiului rece şi are o abordare tipic europeană. În concluzie, nu ne rămâne decât să insistăm, să continuăm să ne atingem obiectivele de a-i sprijini pe românii din Moldova şi să sperăm în flexibilizarea autorităţilor de la Chişinău şi Kiev", a mai spus Băsescu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu: Moldova nu poate avea la nesfârşit neşansa unor lideri politici ce sunt împotriva poporului.
 Vizualizări articol: 448 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu: Moldova nu poate avea la nesfârşit neşansa unor lideri politici ce sunt împotriva poporului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei