Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 29 iul 2008 - Anul XIII, nr. 176 (3857)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

David: Lipsa de informaţii din partea Ucrainei poate să fi limitat timpul de avertizare la inundaţii

Marţi, 29 Iulie 2008 (15:18:11)

Lipsa de informaţii din partea autorităţilor din Ucraina poate să fi condus la un timp redus pentru avertizarea populaţiei asupra pericolului de inundaţii, prioritatea Guvernului fiind însă în prezent rezolvarea situaţiei şi nu analizele, a declarat ministrul Internelor, Cristian David.
 
  "Cred că aceste chestiuni vor fi stabilite ulterior, dar pot să spun că, în anumite circumstanţe explicite, este una dintre posibilităţi ca lipsa de informaţii din partea autorităţilor ucrainene să fi condus la un timp redus sau chiar deloc de avertizare a populaţiei. Dar, datorită dimensiunii, intensităţii şi vitezei cu care evenimentele se succed, cred că acum nu avem nevoie de analize, ci de a canaliza şi dirija întregul nostru efort pentru intervenţia promptă şi rezolvarea situaţiei, iar analizele vor veni mai apoi. Evident, sunt multe cauze care contribuie la aceste consecinţe negative", a răspuns ministrul unei întrebări pe această temă.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că ştie că au existat unele probleme de comunicare cu Ucraina referitoare la prognozele hidrologice, dar a menţionat că nu acestea sunt motivul inundaţiilor de pe Prut şi Siret, ci faptul că amenajările din România nu pot prelua "debite istorice".

Şeful statului a fost întrebat cum comentează afirmaţiile ministrului de Interne, Cristian David, potrivit cărora unele din pagubele inundaţiilor ar fi putut fi evitate dacă autorităţile din Ucraina ar fi comunicat mai din timp situaţia debitelor râurilor care ajung în România din această ţară. Băsescu a răspuns că ştie că au fost probleme, dar că nu acestea sunt motivul principal al calamităţilor de pe Prut şi Siret.

"Amenajările hidro din România nu sunt capabile să preia asemenea debite uriaşe", a spus Băsescu.

El a menţionat că este vorba de debite istorice, de excepţii şi că niciun stat nu face investiţii pentru a putea evita situaţii cu totul şi cu totul excepţionale. "Se ia în calcul un prag rezonabil", a spus Băsescu.

Şeful statului a ţinut să explice că România foloseşte standarde europene din punct de vedere al debitelor şi prognozelor hidro, în timp ce Ucriana utilizează alte standarde.

El a adăugat că problema nu este comunicarea cu Ucraina, ci solidaritatea în România. "Sunt convins că Uniunea Europeană va fi solidară cu România dacă vom face rapid documentele care să justifice alocarea de bani europeni pentru ceea ce se întâmplă şi s-a întâmplat în Moldova", a spus preşedintele.

Cristian David a criticat, luni, comunicarea "foarte săracă" dintre autorităţile române şi cele ucrainene pe tema inundaţiilor din nordul Moldovei, precizând că informaţiile despre starea reală a debitelor au ajuns târziu la autorităţile române.

"Comunicarea cu ucrainenii este foarte săracă. Nu avem informaţii suficiente şi la timp din Ucraina, pentru a şti ce putem şi ce trebuie să facem noi, aici", a declarat, luni, ministrul David, aflat la Rădăuţi-Prut, în judeţul Botoşani, localitate distrusă în mare măsură de apele revărsate ale Prutului.

MAE a anunţat, luni, printr-un comunicat, remis MEDIAFAX, că ministrul afacerilor externe Lazăr Comănescu a avut, în cursul după-amiezii, o întrevedere cu ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Markiyan Kulyk.

"În cadrul întrevederii, la care a fost prezent şi Gheorghe Stoica, secretar de stat în Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile, s-a discutat despre importanţa unei cooperări cât mai eficiente între autorităţile de resort române şi ucrainene pentru gestionarea efectelor recentelor inundaţii din zona de frontieră dintre cele două ţări. Partea română a propus părţii ucrainene realizarea unei evaluări comune de către specialiştii români şi ucraineni a situaţiei, a posibilelor evoluţii hidro-meteorologice şi a măsurilor care pot fi luate în continuare. În acest cadru, partea română a arătat că o echipă de experţi hidrologi este gata să se deplaseze în Ucraina, în zonele afectate şi a solicitat acceptul părţii ucrainene în acest sens", se arată în comunicat.

Surse guvernamentale au declarat, luni după-amiază, agenţiei MEDIAFAX, că România cere oficial Ucrainei, prin Ministerul Afacerilor Externe (MAE), să permită accesul unor experţi hidrologi români pe secţiunile ucrainene ale Siretului şi Prutului, pentru a observa şi a evalua starea exactă a debitelor acestora şi pentru a putea contracara mai bine efectele inundaţiilor.

Sursele citate menţionau că diplomaţii români vor înainta, în seara zilei de luni, o cerere oficială în acest sens, din partea României către autorităţile ucrainene.

"Avem comunicare cu ucrainenii doar pe debitele de pe graniţă. O să cerem să ni se permită să înceapă o inspecţie pe cursurile apelor care vin din nord, pentru a avea o imagine cât mai completă asupra situaţiei reale şi pentru a şti la ce să ne aşteptăm", au declarat sursele citate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului David: Lipsa de informaţii din partea Ucrainei poate să fi limitat timpul de avertizare la inundaţii.
 Vizualizări articol: 404 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
David: Lipsa de informaţii din partea Ucrainei poate să fi limitat timpul de avertizare la inundaţii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei