Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 29 iul 2008 - Anul XIII, nr. 176 (3857)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Dobre: Şase judeţe sunt afectate de inundaţii, numărul persoanelor evacuate a depăşit 10.000

Marţi, 29 Iulie 2008 (13:49:17)

Numărul judeţelor afectate de inundaţii a crescut de la cinci la şase, numărul persoanelor evacuate ajungând la peste 10.500, potrivit bilanţului prezentat, marţi dimineaţă, de secretarul de stat din Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA), Victor Paul Dobre.

Potrivit secretarului de stat, numărul persoanelor decedate a rămas acelaşi de luni, patru, cel al locuinţelor distruse a ajuns la 99, alte 122 de locuinţe fiind în pericol de prăbuşire, peste 2.000 de case sunt afectate de inundaţii şi peste 6.700 de gospodării, inundate. În total, au fost afectate 145 de localităţi.

Victor Paul Dobre a mai arătat că peste şapte kilometri de drumuri naţionale şi 1.067 de kilometri de drumuri judeţene şi comunale sunt impracticabili.

De asemenea, 8.300 de fântâni au fost inundate, fiind distruse 1.408 de poduri şi podeţe. Sunt afectate şi 23.315 hectare de teren agricol, fiind, de asemenea, acoperite de ape 3.034 de hectare de păşuni şi fâneţe.

Dobre a precizat că se lucrează cu un efectiv de 2.813 oameni, din care 1.328 sunt forţe ale Ministerului de Interne.

Zona de expunere la pericolul inundaţiilor s-a mutat între Răchiteni (judeţul Iaşi) şi zonele de acumulare din judeţul Bacău, a mai spus Dobre. De asemenea, secretarul de stat a precizat că problemele întâmpinate la Adjudeni, Tămăşeni şi Roman, din judeţul Neamţ, nu s-au datorat viiturii, ci unei breşe care s-a creat în dig.

Preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Vasile Pruteanu, a explicat că, luni, autorităţile din satul Tămăşeni au spart o porţiune a drumului principal, întrucât exista pericolul ca locuinţele situate în amonte de Siret să fie distruse de ape.

"Apa se aduna în amonte şi am spart drumul pentru ca apa să meargă în aval", a spus preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Vasile Pruteanu.

Localnicii din Tămăşeni nu au fost cu toţii de acord cu spargerea drumului principal, operaţiune care a blocat accesul către locuinţele situate în aval.

Aproape toată populaţia din satul Răchiteni a fost evacuată din calea inundaţiilor, rămânând în case doar aproximativ 15 persoane. Acestea refuză să le dea drumul autorităţilor în locuinţe şi, potrivit subprefectului de Iaşi, Vasile Eţcu, ei s-ar fi baricadat în poduri.

În Răchiteni, au fost afectate 500 de case şi au fost evacuate în jur de 1.200 de persoane, dintre care 300 sunt adăpostiţi la şcoala din sat. Apa are o adâncime de aproximativ un metru, în unele regiuni atingând chiar şi doi metri.

"Nu digul a fost rupt, apa a venit prin învăluire după spargerea digului de la Mirceşti", a explicat Vasile Eţcu.

Potrivit MIRA, noi zone afectate de inundaţii sunt localităţile Săuceşti, Letea Veche şi Tamaş, din judeţul Bacău, localităţi din care persoanele au fost deja evacuate.

Autorităţile din regiunile inundate aşteaptă, acum, retragerea apelor pentru o evaluarea completă a pagubelor şi ajutoarele umanitare, care au sosit doar în mică proporţie în zonele menţionate.

Secretarul de stat Victor Paul Dobre a arătat că în zona de intrare a Prutului în România "s-a intrat pe cote de inundaţii şi s-a ieşit din cele de pericol", acesta precizând că debitul maxim pe râul Prut a fost atins în noapte de luni spre marţi, în zona Rădăuţi-Prut.

Dobre a precizat că sunt vizate şi judeţele Vaslui şi Galaţi, însă momentan nu există pericole.

De asemenea, se continuă distribuirea de apă minerală, alimente şi pături sinistraţilor, secretarul de stat apreciind că cele mai mari problemele întâmpinate sunt la nivel de distribuţie.

"S-a ajuns până la distribuţia a peste 300.000 de litri de apă", a mai spus Dobre.

Hidrologii au decis, luni, să menţină codul roşu până marţi după-amiază pe anumite secţiuni ale râurilor Siret şi Prut. Astfel, codul roşu rămâne în vigoare pe Siret, pe cursul mijlociu al acestuia, de la Lespezi la Drăgeşti. Această porţiune a Siretului se întinde pe teritoriul judeţelor Iaşi, Neamţ şi Bacău.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dobre: Şase judeţe sunt afectate de inundaţii, numărul persoanelor evacuate a depăşit 10.000.
 Vizualizări articol: 411 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dobre: Şase judeţe sunt afectate de inundaţii, numărul persoanelor evacuate a depăşit 10.0000.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei