Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 17 iun 2008 - Anul XIII, nr. 140 (3821)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

România s-a opus prelungirii perioadei în care importurile de cereale sunt scutite de taxe

Marţi, 17 Iunie 2008 (16:03:47)

România şi Franţa au votat împotriva propunerii de a prelungi cu un an perioada în care sunt scutite de taxe importurile de cereale din ţările din afara Uniunii Europene, întrucât decizia, aprobată de Comisia Europeană, ar afecta negativ piaţa românească, punând presiune asupra preţurilor.
  Comisarul european pentru Agricultură, Mariann Fischer Boel, a propus, joi, Comitetului de Gestiune pentru Cereale, prelungirea perioadei în care taxele la importul de cereale din ţări terţe sunt suspendate, până la 30 iunie 2009, ca urmare a situaţiei în continuare dificile de pe piaţa cerealelor şi a preţurilor ridicate.

România a votat împotriva propunerii, pe de-o parte pentru că este prea devreme pentru adoptarea unei astfel de decizii, pe de altă parte pentru că ar afecta negativ piaţa românească, expusă în mod special la importuri din state terţe precum Rusia, Ucraina, Republica Moldova, din cauza poziţiei geografice.

"România a considerat că această măsură se aplică înainte ca presupusele cauze să-şi facă efectul, pentru că nu se cunoaşte deocamdată nivelul producţiei din acest an. Unele state au cerut amânarea deciziei până în septembrie-decembrie, după perioada de recoltare. Data trecută decizia a fost luată după ce se cunoşteau recoltele şi stocurile. Nu numai că este prea devreme, dar previziunile prezentate de Comisie pentru acest an sunt favorabile", a declarat agenţiei MEDIAFAX Daniel Velicu, consilier în Ministerul Agriculturii

Totodată, România nu ar fi avantajată de facilitarea importurilor din ţări terţe, pentru că o creştere semnificativă a ofertei ar putea pune presiune pe preţuri, mai ales în condiţiile în care producţia de cereale din acest an este estimată la un nivel ridicat, comparativ cu anul trecut.

"Din punct de vedere al poziţiei geografice, fiind în zona Mării Negre, suntem cei mai expuşi la aducerea unor importuri din state terţe ca Rusia, Ucraina, Republica Moldova, Kazahstan. Suntem cel mai aproape, suntem primii unde pot aduce, costurile de transport sunt mici, iar venirea unor cantităţi considerabile ar putea pune presiune asupra preţului şi influenţa în mod direct veniturile fermierilor. Orice semnal pe piaţa noastră, mai ales în perioada începerii recoltării, poate pune presiune pe preţ", a spus Velicu.

Un alt risc pe care producătorii l-au luat în calcul este ca cerealele din ţările terţe să fie vândute la un preţ mai mic decât cel intern, ceea ce va face ca fermierii de pe piaţa locală să-şi piardă clienţii sau să fie nevoiţi să scadă la rândul lor preţurile.

Alături de România, împotriva propunerii Comisiei de prelungire a suspendării taxelor s-a pronunţat şi Franţa.

"Şase state s-au obţinut, iar restul au votat favorabil. Pentru că nu s-a întrunit majoritatea calificată, decizia a revenit Comisiei, astfel că regulametnul la fost adoptat şi va fi publicat în Jurnalul Oficial", a adăugat Daniel Velicu.

Totuşi, nu toţi fermierii sunt de părere că prelungirea periodei în care importurile de cereale sunt scutite de taxe va afecta semnificativ piaţa românească.

"Un producător care face o producţie bună cantitativ şi calitativ poate face faţă oricăror dificultăţi. Trebuie să fim atenţi în primul rând la ceea ce se întâmplă pe piaţa internă, la ceea ce facem noi", a spus un fermier din Brăila.

UE a suspendat în luna ianuarie a acestui an taxele la imporul din ţări terţe pentru majoritatea categoriilor de cereale, până la finele anului de piaţă 2007-2008, adică până la 30 iunie 2008, ca urmare a recoltelor reduse şi preţurilor ridicate.

Piaţa din România nu a fost însă influenţată semnificativ de aceasă decizie, întrucât a fost adoptată târziu, cand firmele îşi asiguraseră deja cantităţile de grâu necesare până la noua recoltă. Totodată, chiar dacă taxele la import au fost suspendate, mai multe state au pus bariere la export, cum ar fi taxe şi cote la export, astfel că importul de grâu din ţări terţe nu a fost neapărat mai avantajos pentru firmele româneşti. Odată cu noua recoltă, care se anunţă mult mai bună ca anul trecut, statele au început însă să ridice barierele la export.

Comisia Europeană a propus ca suspendatea taxelor să fie aplicată şi în anul de piaţă 2008-2009 (1 iulie 2008-30 iunie2009), considerând că piaţa cerealelor se confruntă în continuare cu dificultăţi.

"Previziunile privind piaţa cerealelor pentru începutul noului an de piaţă, 1 iulie 2008- 30 iunie 2009, sugerează că preţurile vor rămâne ridicate, având în vedere stocurile reduse la nivel mondial. Pentru a fi mai uşor de menţinut un flux de importuri care va ajuta la păstrarea echilibrului pieţei, este nevoie de continuitate în politica de importuri de cereale, prin menţinerea suspendării temporare a taxelor şi în anul 2008-2009. Meiul şi hrişca vor fi adăugate pe lista produselor pentru care taxele sunt suspendate. Dacă situaţia pieţei se va schimba pe neaşteptate, Comisia poate reintorduce taxele", motivează CE prelungirea perioadei de suspendare a taxelor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului România s-a opus prelungirii perioadei în care importurile de cereale sunt scutite de taxe.
 Vizualizări articol: 463 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
România s-a opus prelungirii perioadei în care importurile de cereale sunt scutite de taxe0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei