Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 17 iun 2008 - Anul XIII, nr. 140 (3821)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Să vezi şi să nu crezi!

Poezia

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Azi fac una nefăcută: cedez cea mai mare parte a spaţiului acestei rubrici pentru a semnala un articol neaşteptat de sincer, ce încearcă să explice starea poeziei astăzi, respectiv, hiatusul ivit între poet şi publicul cititor, în curs de cronică adâncire.  Contribuţia este cu atât mai demnă de interes cu cât o datorăm unui talentat reprezentant al generaţiei tinere (scrie proză şi teatru), printre puţinii care au curajul să comenteze deschis, fără parti-pris-uri, o realitate pe cât de tristă, pe atât de adevărată: se publică poezie (inclusiv pseudo-poezie) în cantităţi impresionante şi se citeşte din ce în ce mai puţină.

De regulă, este arătat cu degetul, ca principal vinovat, lectorul prea puţin avizat, incapabil să ţină pasul cu noile modalităţi de expresie proprii poeziei moderne. Au şi poeţii partea lor de vinovăţie – îşi propune să ne convingă  articolul apărut într-un cotidian judeţean şi, chiar dacă opiniile sunt expuse prea frust, chiar cu anume brutalitate, în esenţă avem de a face cu un punct de vedere demn de luat în considerare, pentru întâia oară atât de limpede exprimat, cu o vehemenţă ce nu poate ascunde stropul de mâhnire prelins printre rânduri. Numele autorului: Călin Ciobotari. Pasajele sunt reproduse cu permisiunea autorului:

„Este o mare enigmă pentru mine ce se întâmplă cu poezia timpurilor noastre. Cu poezia, pentru că în privinţa poeţilor, lucrurile sunt mai clare: poeţii se îmbată, poeţii îşi pun chipurile prin tramvaie (la Iaşi, n.n.), nu de alta, dar să vadă şi prostimea cum arată un poet, poeţii participă la diverse evenimente cu iz de cumetrie lirică, la diverse Festivaluri internaţionale de Cucuri şi Bărbi, poeţii se premiază între ei, poeţii se publică reciproc prin reviste într-un soi de masturbatorie iluzie a propriei lor vizibilităţi naţionale (...)

La Iaşi, pe poeţii adevăraţi îi numeri pe degetele unei mâini, pentru că mulţi, confundând înşiruirea fadă a unor vorbe din fondul de cuvinte al limbii române, au impresia că şi-au cîştigat dreptul de a-şi zice poeţi. Iar cum adevărul, în forma lui cea mai avantajoasă, este adevărul-convenţie, dacă un grup de indivizi convine reciproc asupra statutului de poet, atunci totul e în regulă.

Rămâne însă, cum spuneam, drama poeziei adevărate care, iată, nu mai binevoieşte a bântui, ca înainte, structura fiinţei omului contemporan. Cetăţenii patriei se chinuiesc, se străduiesc până la screamăt să producă minunate conjuncţii lirice, însă, în afară de – caz fericit – constructe paradoxale şi ghiduşii terminologice, nu prea le mai iese nimic. Mi se pare că democraţia nu prieşte poeziei (!! – n.n.) şi spun asta gândindu-mă la halucinanta efervescenţă, la remarcabilele experienţe poetice ale anilor 80. Mi se mai pare că, astăzi, nu se mai poate trăi poetic; se mimează, eventual, această trăire, se disimulează; poezia astăzi se face, nu mai survine, se fabrică şi nu mai are alura aceea demiurgică. Nu pot fi depăşite anumite şabloane, nu se mai poate evada din diverse paradigme-temniţă, pare că s-a intrat într-un blocaj fundamental. Se experimentează, se caută în dreapta şi-n stânga, se dă sfoară în ţară după noi formule, noi tehnici, dar totul e în zadar. Între poezie şi poet a început a se isca un hău primejdioas, în care, după toate semnele timpului (...) cădea-va poezia şi nu poetul. Căci, poetul, acţionar în gaşcă la bursa metaforei, găseşte proptele la colegii de turmă şi se caţără pe obişnuitele sfori spre ceea ce el consideră lumina. În fapt, impostură şi diletantism. Poezia e obosită şi traumatizată de violurile la care a fost supusă. Ar avea nevoie de o pauză, de un fel de tăcere, asemenea solului pe care nu-l cultivi o vreme, tocmai pentru a-i da posibilitatea să-şi revină. ”

 

P.S.

Într-un e-mail, sunt mustrat pentru că scriu despre cărţi ce nu de găsesc în librării – în cazul de faţă, ar fi vorba de excelentul volum de memorialistică „UMBRE”, de Aurel Leon. Adaug informaţia lipsă, obţinută de la Editură: cartea poate fi comandată telefonic la nr. 0332414711.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Poezia.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.47/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 15 voturi
Poezia4.5515

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Statistica trimis de
(17 iun 2008, 13:21:19
Corect. Am constatat si eu ca numarul poetilor e mai mare decit al cititorilor de poezie. Un poet mi-a si spus: "Eu nu am timp sa citesc..Eu scriu !".

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei