Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 17 iun 2008 - Anul XIII, nr. 140 (3821)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Racolatori, funcţionari, patroni de şcoli de şoferi şi poliţişti, în scandalul de la Argeş

Marţi, 17 Iunie 2008 (16:49:04)

Reţeaua de permise auto din Argeş era împărţită în patru grupuri "profesionale", de la racolatorii de candidaţi pentru obţinerea permisului de conducere, la patroni de şcoli de şoferi, funcţionari şi poliţişti, potrivit anchetatorilor. 
  În referatul procurorilor prin care s-a propus arestarea preventivă în cazul permiselor se arată că "în structura grupului infracţional au fost cooptate, ca membri, mai multe persoane care au preluat diferite îndatoriri, urmărindu-se astfel conjugarea activităţilor acestora pentru atingerea scopului propus".

Procurorii care cercetează cazul obţinerii frauduloase de permise auto de la Piteşti susţin că "în structura grupului infracţional au fost co-optate, ca membri, mai multe persoane care au preluat diferite îndatoriri, urmărindu-se astfel conjugarea activităţilor acestora pentru atingerea scopului propus".

Anchetatorii redau modul de structurare piramidală a grupului şi sarcinile pe care le aveau cei pentru care au cerut sâmbătă, la Curtea de Apel Bucureşti, emiterea de mandate de arestare.

Astfel, membrii reţelei erau împărţiţi în membri categorii. În primul rând, în reţea erau persoane care aveau sarcina de a racola de pe raza mai multor judeţe persoane care doreau să "plătească" pentru obţinerea permisului de conducere. Apoi alţi membri a grupului se ocupau de schimbarea domiciliului viitorilor şoferi pe raza judeţului Argeş. Aceştia coloborau cu proprietari de imobile dispuşi să asigure primirea în spaţiu şi cu funcţionarii din poliţie, precum şi cu funcţionari din serviciile publice comunitare de evidenţă a persoanei.

Un al treilea grup al reţelei este format, potrivit procurorilor, din patronii unor şcoli de şoferi, care se ocupau de constituirea dosarelor pentru înscrierea la examenul de obţinere a permisului de conducere, în baza unor acte falsificate privind examinarea medicală şi psihologică a candidatului, precum şi a unor documente prin care s-a atestat că persoana ar fi urmat cursuri de conducere auto, fără să fi urmat nici măcar o oră de pregătire.

În vârful piramidei se află funcţionari din cadrul SPRPCIV Argeş care puneau la dispoziţia candidaţilor, la susţinerea probei de sală, chestionare cu întrebări corecte bifate. După caz, care, dacă erau examinatori la proba de traseu facilitau promovarea examenului de obţinere a permisului de conducere, uneori trecând examenele şi persoane care nu au fost prezente la probă, se prezintă în referatul de propunere înaintat de procurori judecătorilor.

"În desfăşurarea acestei activităţi infracţionale, membrii grupului infracţional au pretins şi primit diferite sume de bani de la mai multe persoane interesate să obţină în acest mod fraudulos permisul de conducere, împărţindu-şi ulterior foloasele obţinute", se mai arată în documentul citat.

Din interceptările telefonice şi înregistrările ambientale au reieşit că în decurs de două luni, în perioada martie-mai 2008, unul dintre învinuiţii din acest dosar, Constantin Eduard Dumitrescu, i-ar fi oferit în mod repetat unui investigator sumele de 3.250 de euro şi 4.750 lei pentru ca acesta să deruleze, în calitate de şef al Poliţiei comunei Bascov, formalităţile pentru schimbarea domiciliului pe raza acestei localităţi, pentru un număr de 32 de persoane.

Probatoriul din dosar este format din numeroase interceptări telefonice, înregistrări în mediu ambiental, filaje şi declaraţii operative a mai multor agenţi sub acoperire.

Ancheta a început în 18 ianuarie, ca urmare a denunţului lui Bogdan Ionuţ Dumitru care a susţinut că în cursul lunii septembrie 2007 i-ar fi oferit preotului din comuna argeşeană Vedea, Floroiu Laurenţiu Constantini suma de 3.000 de euro, pentru a i se facilita obţinerea permisului de conducere pentru categoriile B, C, D şi E.

Ulterior, a susţinut proba de sală, dată la care i s-a pus la dispoziţie, de către un lucrător de poliţie examinator, un chestionar pe care erau însemnate răspunsurile corecte.

Apoi, după ce a fost admis la această probă, i-a mai dat lui preotului suma de 800 lei, pentru a nu se mai prezenta la proba de traseu, obţinând astfel permisul de conducere pe 9 septembrie 2007.

Curtea de Apel Bucureşti a decis, în noaptea de sâmbătă spre duminică, arestarea a 17 persoane implicate în scandalul privind obţinerea frauduloasă de permise auto, majoritatea fiind funcţionari în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Vehicule Argeş.

Duminică, Biroul de presă al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a informat că sunt cercetaţi, în stare de arest, Codruţ Gheorghe Vlăsceanu, ofiţer de poliţie, cu gradul profesional de comisar şef şi funcţia de şef al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Vehicule (SPCRPCIV) Argeş, acuzat de aderare la un grup infracţional organizat; Vasile Voinea, ofiţer de poliţie, cu gradul profesional de comisar şef în cadrul SPCRPCIV Argeş, acuzat de aderare la un grup infracţional organizat şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii; Daniel Zidaru, ofiţer de poliţie, cu gradul profesional de subcomisar în cadrul SPCRPCIV Argeş,acuzat de aderare la un grup infracţional organizat şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii; Aurelian Rădoi, agent de poliţie în cadrul SPCRPCIV Argeş, acuzat de aderare la un grup infracţional organizat şi fals intelectual; Daniel Paul Mandu, inginer de sistem în cadrul Serviciului, acuzat de aderare la un grup infracţional organizat; Ion Ionaşcu, agent de poliţie în cadrul Serviciului Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanei Cîmpulung, judeţul Argeş; Laurenţiu Ionuţ Bălan, ofiţer de poliţie, cu gradul profesional de inspector principal, în cadrul IPJ Argeş - Serviciul poliţiei rutiere, acuzat de aderare la un grup infracţional organizat; Eduard Constantin Dumitrescu, acuzat de aderare la un grup infracţional organizat, fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată, şi trafic de influenţă în formă continuată; Laurenţiu Constantin Floroiu, acuzat de aderare la un grup infracţional organizat şi trafic de influenţă în formă continuată; Constantin Izabel Tudoroiu, acuzat de aderare la un grup infracţional organizat, fals material în înscrisuri oficiale şi trafic de influenţă în formă continuată; Constantin Tinca, administrator la SC Comef Auto Prompt SRL, acuzat de aderare la un grup infracţional organizat şi fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată; Constantin Marcu, acuzat de aderare la un grup infracţional organizat şi trafic de influenţă; Florian Mircea Silveanu, acuzat de aderare la un grup infracţional organizat; Florian Aurelian Ene, acuzat de aderare la un grup infracţional organizat; Marius Epure, acuzat de aderare la un grup infracţional organizat; Nicolae Anghel, acuzat de aderare la un grup infracţional organizat; Marin Dinculescu, acuzat de aderare la un grup infracţional organizat.

Potrivit DNA, în perioada martie - iunie 2008, pe raza judeţului Argeş şi-a desfăşurat activitatea un grup infracţional organizat care a acţionat în scopul obţinerii unor sume de bani pretinse şi primite de la mai multe persoane, pentru ca în schimbul banilor să le faciliteze obţinerea permiselor de conducere de la SPCRPCIV Argeş. Membrii grupului au pretins şi primit de la fiecare candidat sume cuprinse între 700 de euro şi 4.500 de euro.

În acest sens, în structura grupului infracţional au fost cooptate, ca membri, mai multe persoane care au preluat diferite îndatoriri. Ei racolau persoane din mai multe judeţe care erau interesate să obţină permisul de conducere prin coruperea unor funcţionari publici, apoi schimbau domiciliului viitorilor candidaţi, falsificau documentele necesare participării la examen şi facilitau promovarea, în mod ilegal, a acestui examen.

Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală, iar sâmbătă, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea inculpaţilor pe o perioadă de 24 de ore. În 15 iunie 2008, Curtea de Apel Bucureşti a dispus arestarea tuturor inculpaţilor pe o perioadă de 29 de zile.

DNA a cerut sâmbătă arestarea şi a lui Marius Gheorghe Mierlă, însă acesta nu figurează pe lista celor împotriva cărora s-a luat măsura preventivă.

Pe de altă parte, ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), în baza delegării de către un procuror din cadrul DNA, au pus în executare mandatele de aducere pentru audieri, emise pe numele a trei persoane din Piteşti, efetuând totodată, percheziţii la domiciliile acestora, precum şi la două puncte de lucru ale unei şcoli de şoferi.

În urma percheziţiilor, au fost ridicate sume de bani, valori şi documente, informează DGA.

Romeo R., Teodor B. şi Ionuţ C. au fost audiaţi sub aspectul comiterii infracţiunilor de complicitate la trafic de influenţă, fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals, ei fiind arestaţi, luni, de Tribunalul Satu-Mare.

Cei trei sunt suspectaţi că fac parte din grupul infracţional care şi-a desfăşurat activitatea, în perioada martie-iunie 2008, pe raza judeţului Argeş, pentru a obţine direct sau indirect beneficii materiale, de la mai multe persoane pentru facilitarea obţinerii de către acestea, în mod fraudulos, a permiselor de conducere de la SPCRPCIV Argeş.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Racolatori, funcţionari, patroni de şcoli de şoferi şi poliţişti, în scandalul de la Argeş.
 Vizualizări articol: 1176 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Racolatori, funcţionari, patroni de şcoli de şoferi şi poliţişti, în scandalul de la Argeş0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei