Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 7 iun 2008 - Anul XIII, nr. 132 (3813)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Patriarhia Română: Locţiitorul Mitropolitului Olteniei poate fi un alt mitropolit sau patriarhul

Duminică, 8 Iunie 2008 (18:11:10)

Locţiitorul Mitropolitului Olteniei va fi un alt mitropolit, adică un ierarh de rang egal cu cel al lui ÎPS Teofan, întronizat, duminică, Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, sau chiar patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a explicat purtătorul de cuvânt al Patriahiei Române, Constantin Stoica.
  "Potrivit statutului Bisericii Ortodoxe Române (BOR), patriarhul numeşte prin delegaţie mitropoliţii în cazul vacanţei scaunelor mitropolitane. Însuşi patriarhul ar putea prelua locotenenţa Mitropoliei Oltenia'', a precizat părintele Stoica.

ÎPS Teofan a fost întronizat, duminică, Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, lăsând vacant scaunul Mitropoliei Olteniei. Scaunul de mitropolit al Moldovei şi Bucovinei rămăsese vacant după ce, în 12 septembrie 2007, ÎPS Daniel a fost validat în funcţia de patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

Statutul BOR arată că "oricare ierarh membru al Sfântului Sinod, începând de la eparhia vacantă, care este doctor sau licenţiat în Teologie şi s-a distins prin viaţă curată, cultură teologică, demnitate eclesială, zel misionar şi simţ gospodăresc, ar putea candida la funcţia de mitropolit''.

Lista ierarhilor eligibili se întocmeşte în ordinea dipticelor, descrescător, începând de la eparhia vacantă. Pentru alegerea de mitropolit, Sinodul Mitropolitan, prezidat de Patriarhul României sau de locţiitorul desemnat canonic şi statutar, stabileşte, prin consultare deschisă urmată de vot secret consultativ, o listă de doi candidaţi dintre ierarhii eligibili, cu motivarea fiecărei propuneri.

După această etapă, Sinodul Mitropolitan se consultă, într-o şedinţă specială, cu membrii Adunării Eparhiale ai eparhiei vacante la care se adaugă membrii clerici şi mireni din celelalte eparhii ale Mitropoliei respective, delegaţi în Adunarea Naţională Bisericească.

La această întrunire, participă, de asemenea, un decan al unei facultăţi de teologie şi un director de seminar teologic din Mitropolie, desemnaţi de Patriarhul României sau Locţiitorul de Mitropolit în consultare cu ierarhii sufragani.

Consultarea are loc la sediul Mitropoliei vacante, la data stabilită de Patriarhul României, în acord cu membrii Sinodului Mitropolitan.

Lista de candidaţi pentru alegerea de Mitropolit, întocmită de Sinodul Mitropolitan, poate fi completată, prin consultare deschisă urmată de vot secret consultativ, cu două nume dintre ierarhii eligibili care au obţinut cele mai multe voturi. Lista întocmită de Sinodul Mitropolitan, completată în urma consultării cu membrii clerici şi mireni, va fi înaintată Sfântului Sinod cu proces-verbal.

Sfântul Sinod poate dispune completarea listei cu doi candidaţi, ierarhi eligibili, desemnaţi prin vot secret consultativ de către plenul său, care au obţinut cele mai multe voturi.

Mitropolit devine candidatul care a obţinut voturile a jumătate plus unu din totalul membrilor prezenţi. Dacă nici unul dintre candidaţi nu a întrunit numărul necesar de voturi, se organizează o nouă votare, la care participă primii doi candidaţi care au întrunit cel mai mare număr de voturi. Devine ales cel care a întrunit voturile a jumătate plus unu din totalul membrilor prezenţi. În caz de paritate, decid sorţii.

Rezultatul alegerii se consemnează într-un proces-verbal la care se anexează buletinele voturilor exprimate.

Preşedintele anunţă solemn numele celui ales, după care închide şedinţa de lucru.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Patriarhia Română: Locţiitorul Mitropolitului Olteniei poate fi un alt mitropolit sau patriarhul .
 Vizualizări articol: 458 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Patriarhia Română: Locţiitorul Mitropolitului Olteniei poate fi un alt mitropolit sau patriarhul0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei