Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 4 iun 2008 - Anul XIII, nr. 129 (3810)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ministerul Agriculturii a fost autorizat să efectueze plăţi de 730 mil. lei prin Programul Fermierul

Miercuri, 4 Iunie 2008 (16:39:48)

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a fost autorizat, miercuri, de Guvern să încheie angajamente de plată de 730 milioane lei pentru investiţii în sistemul agricol prin Programul "Fermierul", cu un sistem de subvenţie diferit faţă de cel aplicat până în 2005, a afirmat premierul Tăriceanu. 
  "Pentru România a fost şi va fi în continuare esenţial să modernizăm agricultura, să o scoatem din starea de înapoiere în care s-a aflat şi să o dotăm cu echipamente performante. Este o schimbare fundamentală faţă de ceea ce s-a făcut până în anul 2005, când politica de subvenţie pentru producţia agricolă era an de an la fel, cu subvenţia pe hectar, şi acest lucru nu permitea realizarea unor investiţii absolut necesare, fie că este vorba de echipamentele de lucrare a pământului, fie că este vorba de componenta de procesare de produse agroalimentare", a spus Tăriceanu.

Fondul pentru creditarea investiţiilor din agricultură, piscicultură şi silvicultură va fi suplimentat din veniturile obţinute de stat din privatizare cu o sumă de 730 milioane lei, pentru stimularea gradului de absorbţie a fondurilor alocate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR).

Fondurile suplimentare vor fi alocate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) pe o perioadă de doi ani, într-un cont deschis la Trezoreria Statului.

Fondul pentru creditarea investiţiilor este utilizat la acordarea de credite pentru acoperirea costurilor privind elaborarea proiectelor şi la acordarea de granturi, care pot fi accesate de producătorii agricoli, asociaţiile agricole, firmele din domeniu, precum şi de autorităţile locale.

Beneficiarii primesc creditele de la instituţiile bancare care colaborează cu MADR.

Prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală fermierii pot accesa fonduri UE de aproximativ opt miliarde de euro până în anul 2013. Conform programului de finanţare aprobat de Comisia Europeană în luna februarie, România va primi în cursul lunii mai circa 250 milioane de euro din fondurile comunitare, ceea ce reprezintă 3,5% din valoarea totală a sumei alocate până în 2013.

Ministrul Agriculturii, Dacian Cioloş, a anunţat la începutul lunii martie că instituţia va scoate la licitaţie o sumă cuprinsă între 100 milioane euro şi 200 milioane euro către băncile comerciale, în vederea acordării de credite pentru agricultori, în condiţii mai avantajoase faţă de cele din piaţă.

Creditele vor fi destinate co-finanţării proiectelor contractate prin PNDR şi reprezintă continuarea programului "Fermierul", un sistem similar care a funcţionat pentru proiectele SAPARD.

PNDR a fost lansat oficial pe 3 martie, data de la care pot fi depuse proiectele pentru modernizarea fermelor, creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere şi dezvoltarea satelor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ministerul Agriculturii a fost autorizat să efectueze plăţi de 730 mil. lei prin Programul Fermierul.
 Vizualizări articol: 491 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ministerul Agriculturii a fost autorizat să efectueze plăţi de 730 mil. lei prin Programul Fermierul0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Agricultura trimis de
( 5 iun 2008, 12:24:34
MAPDR,ar sustine subventionarea motorinei, ingrasamintelor,pesticidelor cu50%, si atunci se vor lucra toate terenurile ,altfel suprafetele lasate pirloaga vor creste.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei