Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 4 iun 2008 - Anul XIII, nr. 129 (3810)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6438 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

APIA: Pierderile fermierilor la plăţile UE din cauza deprecierii leului nu pot fi anticipate

Miercuri, 4 Iunie 2008 (14:25:58)

Agenţia de Plăţi pentru Agricultură (APIA) consideră că plăţile la hectar, stabilite de Comisia Europeană, nu pot fi corelate cu fluctuaţiile cursului valutar, după ce producătorii agricoli au reclamat pierderi reprezentând circa 15% din valoarea alocaţiilor directe din cauza de deprecierii leului.
  "Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură precizeazaă că plăţile directe pe suprafaţă acordate fermierilor sunt efectuate în lei, la cursul de schimb stabilit de Banca Centrală Europeană (BCE) pentru ziua anterioară datei de 1 octombrie a anului pentru care este acordat sprijinul (...) Astfel, în anul 2007, pentru data de 28 septembrie rata de schimb stabilită de BCE pentru România a fost de 1 Euro = 3,3441 lei", se arată într-un comunicat al agenţiei.

Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR) a transmis luni un comunicat în care se arată că agricultorii au pierdut circa 15% din valoarea plăţilor directe la hectar aferente anului trecut, din cauza deprecierii leului şi a costurilor cu creditele pe care au fost nevoiţi să le contracteze, ca urmare a întârzierii plăţilor de către APIA.

APIA a început să plătească subvenţiile la hectar în luna aprilie. Întârzierile la plată au determinat agricultorii să contracteze credite, iar diferenţa de curs dintre momentul calculului subvenţiilor şi efectuarea plăţilor a avut de asemenea un impact negativ, potrivit fermierilor.

"Conform legislaţiei interne şi internaţionale, aplicabile în domeniu, efectuarea plăţilor aferente anului 2007 se desfăşoară în perioada 1 decembrie 2007 – 30 iunie 2008, în urma derulării în bune condiţii a procesului de depunere şi verificare a cererilor de plată (parcurgerea etapelor obligatorii ale controalelor, rezolvarea cazurilor de erori depistate în cereri, respectiv supradeclarări, neconformităţi etc)", se spune în comunicatul APIA.

Fermierii primesc pentru 2007 o subvenţie pe suprafaţă din fonduri UE de 50,5 euro pe hectar (valoarea totală alocate de UE fiind de 440 de milioane euro), la care se adaugă plăţi complementare de la bugetul de stat. Întrucât plăţile aferente anului 2007 au început târziu, agenţia a lansat în luna martie, în colaborare cu unele bănci, un program prin care fermierii pot obţine un avans de până la 75% din valoarea subvenţiei, prin credite în condiţii avantajoase.

"În ceea ce priveşte posibilitatea agricultorilor de a se împrumuta de la bănci pentru a finanţa campania agricolă de primavară, pentru a veni în sprijinul marilor fermieri, APIA a identificat un mecanism financiar negociat împreună cu o serie de bănci (CEC, BRD, Alfa Bank şi BCR). (...) La acest instrument financiar opţional au apelat, la nivel naţional, numai 1.343 fermieri, reprezentând 0,11% din totalul solicitărilor la plată pentru anul 2007. Cele mai multe adeverinţe eliberate de APIA au fost solicitate în vederea contractării unor împrumuturi", se mai arată în comunicatul APIA.

Deficienţele APIA, care au determinat întârzieri în începerea plăţilor, au făcut şi obiectul unei avertizări din partea Comisiei Europene, care a arătat că dacă problemele nu sunt rezolvate va aplica clauza de salvgardare. CE a decis însă în luna decembrie să nu aplice sancţiunea, după ce autorităţile din România au îndeplinit anumite cerinţe în termenul stabilit.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului APIA: Pierderile fermierilor la plăţile UE din cauza deprecierii leului nu pot fi anticipate.
 Vizualizări articol: 406 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
APIA: Pierderile fermierilor la plăţile UE din cauza deprecierii leului nu pot fi anticipate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei