Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 30 mai 2008 - Anul XIII, nr. 125 (3806)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Peste un milion de agricultori au cerut până vineri subvenţii agricole pe hectar

Vineri, 30 Mai 2008 (13:55:01)


Circa 1,1 milioane de agricultori au depus, până la data de 30 mai, cereri pentru subvenţia pe hectar din fonduri UE, aferentă acestui an, pentru o suprafaţă care totalizează 9,1 milioane de hectare, iar fermierii mai pot cere ajutoare financiare până la data de 9 iunie.
  "În ceea ce priveşte campania de depunere a cererilor de sprijin financiar pentru anul 2008, până la data de 30 mai au fost depuse 1.102.543 cereri pentru suprafaţa de 9.129.230 haectare", se arată într-un comunicat al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

Suprafaţa pentru care s-au cerut subvenţii este mai mare decât cea de referinţă, negociată cu UE, de circa 8,7 milioane de hectare.

Şi în 2007 solicitările agricultorilor au depăşit suprafaţa negociată cu UE, însă în urma controalelor administrative şi în teren suprafaţa pentru care se dau subvenţii a scăzut, ca urmare a numărului mare de supradeclarări (fermierii au cerut plăţi pentru un teren mai mare decât în realitate - n.r.).

Dacă şi în urma verificărilor suprafaţă rămâne mai mare decât cea de referinţă, fondurile alocate de UE vor fi împărţite de un număr mai mare de agricultori, ceea ce înseamnă că plata pe hectar va fi redusă cu un anumit coeficient, acelaşi pentru toţi fermierii.

Campania de depunerere a cererilor pentru 2008 a început în luna martie şi s-a încheiat la 15 mai. Totuşi, în intervalul 16 mai-9 iulie fermierii mai pot depune cereri, dar cu o penalizare de 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere.

Până la 15 mai APIA a primit 1,05 milioane cereri, ceea ce înseamnă că, până acum, în intervalul cu penalizări au depus cereri peste 50.000 de fermieri.

Solicitările vizează subvenţia din fonduri UE, de circa 60 euro pe hectar, pentru care sunt alocate în total 527,9 milioane euro, dar şi plăţile complementare de la bugetul de stat.

Anul trecut, fermierii au depus în total 1,24 milioane de cereri, dintre care 11.500 au făcut obiectul unor penalizări, pentru că au fost depuse cu întârziere.

Concomitent cu campania de depunere a cererilor pentru 2008, APIA face plăţile aferente anului trecut. Acestea totalizează, până la data de 30 mai, 288,8 milioane euro.

"APIA a efectuat, până la data de 30 mai 2008, plăţi în valoare de 288.820.433 euro din fondurile europene şi de la bugetul naţional aferente anului 2007. De aceste plăţi au beneficiat 718.654 de fermieri care au depus cerere de sprijin în perioada 1 martie-25 iunie 2007. Până la această dată, APIA a aprobat la plată un total de 934.578 fermieri urmând a efectua plăţile şi pentru restul de fermieri cu dosare aprobate", se arată în comunicat.

Fermierii primesc atât subvenţii pe suprafaţă din fonduri UE, care sunt de 50,5 euro pe hectar (totalizând 440 de milioane euro), dar şi plăţi complementare de la bugetul de stat şi din fonduri UE pentru dezvoltare rurală.

Ministrul Agriculturii, Dacian Cioloş, a estimat că plăţile aferente lui 2007 vor fi finalizate la mijlocul lunii iunie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste un milion de agricultori au cerut până vineri subvenţii agricole pe hectar.
 Vizualizări articol: 543 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Peste un milion de agricultori au cerut până vineri subvenţii agricole pe hectar0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei